Ušetrite peniaze vďaka týmto trikom.dreamstime
StoryEditor

Musíte si dávať pozor na každé euro? Vďaka týmto trikom ušetríte na maličkostiach

30.11.2022, 13:00
Životný štýl

Sú ľudia, ktorí šetriť jednoducho vedia, pretože to majú v krvi. Iní sa to, naopak, musia naučiť sami. Ak zvyknete utrácať za zbytočné veci alebo si musíte dávať pozor na každý peniaz, no túžite mať na konci mesiaca odložených zopár eur na nejaký ten výlet či nákup, pripravili sme si pre vás niekoľko trikov, vďaka ktorým ušetríte na maličkostiach.

Peňazí nie je nikdy dosť a niet sa čomu čudovať, mnohí totiž musia žiť od výplaty k výplate. Veď to samy poznáte, hneď ako vám pípnu peniaze na účet, musíte zaplatiť nájom, energie, poistenie, postarať sa o každodenné nákupy alebo kúpiť niečo nové na seba a k tomu ešte zájsť ku kaderníčke či na kozmetiku. Peniaze sa rozkotúľajú takou rýchlosťou, že si to ani nestihnete uvedomiť a zrazu musíte rozmýšľať, čo naozaj potrebujete a čo naopak nie. Aby ste sa nemuseli v ničom obmedzovať a dokonca si aj niečo dopriali, prinášame vám zopár trikov, vďaka ktorým ušetríte na maličkostiach.

Platíte za niečo, čo možno nevyužívate

Zamyslite sa, za čo všetko každý mesiac platíte. Elektrina, plyn, telefón, internet, káblová televízia či rôzne streamovacie služby. Možno si poviete, že s týmito čiastkami nemáte ako pohnúť, no opak je pravdou. Ak ste napríklad zmluvu na telefón podpísali už pred niekoľkými rokmi, je viac než možné, že sa odvtedy vyskytla nejaká výhodnejšie ponuka. Skúste sa informovať, či vám zbytočne nezostávajú neprevolané minúty alebo smsky.  Rovnako tak sa zamyslite, či ešte využívate káblovú televíziu alebo vám stačia predplatené streamovacie služby. Sú to možno maličkosti, no neuveríte, koľko na nich dokážete ušetriť.

Zdravé produkty sú drahé, tak prečo si ich nevyrobiť?

Jednou z vecí, na ktorú míňate najviac peňazí, je nepochybne jedlo. Ak sa k tomu ešte snažíte stravovať zdravo a nakupovať bio produkty, za ktoré zaplatíte neuveriteľné čiastky, môže to vašu peňaženka poriadne zabolieť. Neznamená to však, že si musíte začať kupovať nekvalitné potraviny. Stačí, ak sa popozeráte po obchodoch, v ktorých viete kúpiť zdravé potraviny aj lacnejšie. Najlepším riešením by však bolo, ak by ste si ich vedeli vyrobiť aj samy doma. Či už sú to jogurty, nátierky, marmelády alebo iné potraviny, všetko si viete upiecť alebo uvariť, a to bez zbytočného míňania.

image

Ušetriť môžete aj keď sa snažíte stravovať zdravo.

dreamstime

Ušetrite na veľkosti balení

Možno sa budete čudovať, ale najviac peňazí míňate za malé veci. Či už sa jedná o malé jogurty, domáce prostriedky alebo obrúsky. Síce ich kupujete s tým, že sú lacnejšie ako tie veľké, no keď sa nad tým zamyslíte, nestoja až tak málo. Rovnako tak ich vďaka veľkosti musíte kupovať častejšie. Skúste sa preto v obchodoch pozerať po väčších baleniach alebo sledujte zľavové akcie, vďaka ktorým budete mať na nejakú dobu postarané a ušetrené.  

Vďaka zásobám ušetríte

Poznáte to, nič ste so za celý deň poriadne nekúpili, no aj tak ste utratili poriadne peniaze. Či už to bolo za fľašu minerálky a časopis na prechádzke v parku, alebo párok v rožku po ceste domov z práce. Práve tieto maličkosti vám v peňaženke urobili prázdno. Skúste sa preto naučiť šetriť na zásobách z domu. Nevychádzajte von bez fľaše a v kabelke majte pre istotu nejakú tyčinku. Namiesto časopisov si berte so sebou dobrú knihu, ak sa ocitnete u lekára v čakárni alebo dlho budete sedieť na zastávke autobusu. 

Nevyhadzujte staré veci

Oblečenie je ďalšou z vecí, za ktoré míňate nehorázne peniaze. Predtým, než sa vydáte do obchodu kúpiť niečo nové na seba, pretrieďte si šatník a možno prídete na to, že nič vlastne nepotrebujete. Rovnako tak nevyhadzujte staré veci a snažte sa im dať druhý dych alebo si ich povymieňajte s kamarátkou. Uvidíte, koľko dokážete ušetriť a k tomu ešte získať aj niečo zadarmo.

Nekupujte niečo, čo vám bolo nútené

Stalo sa vám už niekedy, že ste si kúpili vec, ktorú ste reálne nepotrebovali? Na nákupe potravín ste toho kúpili o čosi viac len preto, že vám predavačka ponúkla tri balenia čipsov za cenu dvoch, servírka v kaviarni vám vnútila ku káve aj koláčik a operátor vás pri predlžovaní zmluvy prehovoril na nový telefón za výhodnú cenu. Kvôli takýmto maličkostiam rozhodne nikdy neušetríte. Myslite preto na to, že ak niečo nechcete, nekupujte si to, aj keď sa vám to snaží niekto vnútiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 21:02