Aby ste predišli nepríjemným zdravotným problémom, mali by ste vedieť, kedy tampóny už nepoužívať.dreamstime
StoryEditor

Majú aj tampóny trvanlivosť? Exspiráciu a správne skladovanie treba dodržiavať, inak si spôsobíte problémy

17.10.2022, 12:00
Zdravie

Či už sa jedná o potraviny alebo kozmetické výrobky, ak prídete na to, že sú po exspirácii, pravdepodobne ich okamžite vyhodíte. Všímate si však aj dátumy na baleniach hygienických tampónov? Keďže ich mnohé ženy nosia pre prípad v kabelke aj celé mesiace, ba dokonca roky, a to bez toho, aby ich vymenili, mali by ste vedieť, či je bezpečné ich použiť aj po tak dlhom čase.

Prejaví sa podľa vás na tampónoch exspirácia? Síce sa klasické tampóny nepokazia, no majú istú trvanlivosť, ktorú by ste mali dodržiavať. Dátum exspirácie nie je na obaloch hygienických výrobkov napísaný len tak, pre nič za nič. Predstavuje totiž čas, dokedy bude daný produkt fungovať podľa očakávaní. Takisto by ste nemali zabúdať ani na správne skladovanie, ktoré určuje výrobca. Keďže mnohé z vás určite nosia vo svojich kabelkách tampóny ako poistku, a to aj mesiace či roky, mali by ste vedieť, či je bezpečné ich použiť aj po exspirácii. Samozrejme, nemusíte ich hneď po tomto dátume vyhadzovať, no pripravte sa na to, že už nemusia fungovať tak dobre ako pred jeho uplynutím. Dokonca si môžete spôsobiť aj zdravotné problémy.

Na poškodené tampóny pozor

Spomenuli sme už, že tampóny neexspirujú klasicky, no existuje prípad, kedy by ste ich radšej už používať nemali. Za starú a nepoužiteľnú škatuľku hygienických výrobkov sa považuje tá, ktorá obsahuje narušené, otvorené a poškodené originálne obaly jednotlivých tampónov. Ak sa nachádzala dlho v kabelke alebo v kúpeľňovej skrinke, v žiadnom prípade ju nepoužívajte. Takéto tampóny boli totiž vystavené vzduchu a vlhkosti, čo ovplyvnilo ich kvalitu. Aj za krátky čas sa do nich mohli dostať rôzne škodlivé baktérie, ktoré sa po použití dostanú do sliznice pošvy. Tým si zvýšite riziko podráždenia alebo infekcie. Takýmto spôsobom si aj z nevinne otvoreného tampónu môžete spôsobiť syndróm toxického šoku, ktorý má za následok zlyhanie pečene, srdca a pľúc. Aby ste predišli týmto nepríjemným zdravotným problémom, mali by ste vedieť, ako ich skladovať a ako dlho vydržia nepoškodené.

Vyhnite sa vlhkosti a s kúpou to nepreháňajte

Keďže je každý výrobok iný, trvanlivosť tampónov sa líši najmä v závislosti od materiálov použitých na ich výrobu. Vo všeobecnosti však platí, že tampóny zostanú v najlepšom stave približne tri až päť rokov. Dôležité však je aj ich skladovanie. Snažte sa ich mať na chladnejšom a suchom mieste, kde zabránite vzniku vlhkosti, a teda aj rastu baktérii. Ak ich zvyknete mať položené na poličke v kúpeľni, ideálne bude, keď ich umiestnite do vzduchotesnej plastovej alebo sklenenej nádoby. Vždy však myslite na to, že niekedy je menej viac. Menštruačné pomôcky si preto nekupujte vo veľkom množstve, úplne stačí mesiac dopredu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 15:36