Zistite, aký ste spánkový zvierací typ.dreamstime
StoryEditor

Radšej ponocujete alebo si rady prispíte? Zistite, ktoré spánkové zviera vás vystihuje

02.12.2023, 07:00
Životný štýl

Každá z vás je zvyknutá na iný spánkový režim, a tak niektoré ženy trpia neustálou únavou, iné dokážu byť aktívne najmä v noci. Podľa odborníkov by ste mali spánok deliť na štyri typy, kedy každý z nich predstavuje jedno zviera. Aby ste vedeli, kedy ste najproduktívnejšie a kedy by ste spánok nemali zanedbávať, pozrite sa, ku ktorému spánkovému zvieraťu patríte.

Kvalitný spánok je nevyhnutný pre vaše fyzické zdravie a emocionálnu pohodu. Nielenže pomáha znižovať stres, zlepšuje pamäť, znižuje krvný tlak, ale slúži aj ako liek proti všemožným bolestiam. Aby ste dokázali využiť všetky výhody, ktoré kvalitný spánok ponúka, mali by ste vedieť, aké ste spánkové zviera a aký režim je pre vás optimálny. Pozrite sa, ku ktorému zo štyroch spánkových zvieracích typov patríte.

Lev je plný energie už skoro ráno

Patríte k ženám, ktoré sú väčšinou hore už skoro ráno a k tomu, aby sa prebrali, nepotrebujú niekoľko šálok kávy? Ak áno, váš spánkový režim sa zhoduje s levom. Podľa odborníkov sú levy dobrými vedúcimi či riaditeľmi v podnikoch. Práve z tohto dôvodu ste už od rána plné energie a produktivity, ktorú môžete naplno využiť najmä v práci. Prvú únavu môžete pociťovať až popoludní, no stále dokážete vykonávať každú jednu činnosť naplno. Aby ste boli každý deň rovnako nabudené, rovnako ako levy by ste mali pohybové aktivity vykonávať v podvečer a do postele by ste si mali naopak ľahnúť najneskôr do 22:30.

Medveď rád vyspáva

Milujete spánok? Pravdepodobne patríte pod spánkový režim medveďa. Aby ste neboli celý deň polámané, musíte spať minimálne osem hodín. Ráno dokážete len ťažko vstať z postele, a preto sa stáva, že si budík odložíte aj niekoľkokrát. Keďže si rady prispíte a v noci vás nikto k ničomu nedonúti, najproduktívnejšie bývate cez deň. Ak sa vám náhodou nepodarí spať 7 až 8 hodín v noci, takisto ako medveď aj vy si môžete dopriať popoludňajší krátky spánok. Podľa odborníkov by ste však nemali príliš vyspávať, aby ste sa ráno dokázali naštartovať na pracovný deň. Rovnako tak by ste mali cvičiť najmä vo večerných hodinách a do postele si líhať najneskôr o 23:00.

Vlk je pánom noci

Ak sa vám nechce do postele, aj keď je už jedna hodina ráno, spadáte pod spánkový režim vlka, ktorý je najproduktívnejší a najaktívnejší v noci. Ste intuitívne, kreatívne, emocionálne a vynikáte najmä v oblasti medicíny, technológii či umení. Podľa odborníkov by ste si ako vlčice mali na ráno nastavovať radšej dva budíky, hrozí u vás totiž zaspanie kvôli ponocovaniu. Všetku svoju prácu sa snažte dokončiť do 18:00 a večeru si môžete dať pokojne aj v neskorších hodinách. Aj keď v noci veľmi nenaspíte, mali by ste byť v posteli prichystané na spánok.

Delfín je vo večnom polospánku

Síce vyzerá delfín ako aktívne zviera, v prírode môže odpočívať vždy len polovicou mozgu, pretože sa musí pravidelne vynárať kvôli nadýchnutiu. Práve z tohto dôvodu je vo večnom polospánku. Ak sa radíte k tomuto zvieraciemu spánkovému režime, pravdepodobne ste inteligentné a perfekcionistické osobnosti, ktoré sa zameriavajú na detaily. Na druhej strane ste však neustále nervózne a znepokojené, za čo môže najmä ťažšie zaspávanie. Keďže často trpíte únavou a milujete cvičenie, skúste sa začať venovať jóge alebo meditácii a najneskôr o polnoci si ľahnite do postele.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:23