Spánok je súčasťou zdravej životosprávy.pexels
StoryEditor

Chudnutie počas spánku? Ak pôjdete do postele v tomto čase, bude to oveľa jednoduchšie

10.10.2022, 15:00
Životný štýl

Chudnutie je večná téma v ženských kruhoch. Diéty od výmyslu sveta, detoxy a množstvo iných overených návodov, ako na to. No čo by ste povedali na to, že schudnete pár kíl aj počas spánku? Znie to síce až priveľmi jednoducho, no verte nám, že dodržiavanie striktného spánkového režimu môže byť dôležitým faktorom, ktorý ovplyvní vaše chudnutie. A platí to aj v opačnom prípade. Ak časový harmonogram nedodržiavate, kíl sa budete zbavovať oveľa pomalšie.

Samozrejme, ako pri všetkom, aj toto musí ísť ruka v ruke so zdravým životným štýlom. A k nemu bez pochyby patrí aj spánok.

Môžu za to hormóny

Ak sa snažíte o redukciu váhy, tak s najväčšou pravdepodobnosťou venujete svoju pozornosť aj tomu, čo jete. Je tu teda predpoklad, že nočným nájazdom na chladničku sa úspešne vyhýbate. Ak do toho zaradíte ešte pravidelný pohyb, potom už naozaj stačí málo, aby ste sa ku svojej vysnívanej postave dopracovali aj počas samotného snívania. V zásade ide o to, že počas hlbokého spánku vaše telo produkuje rastový hormón a práve na to potrebuje veľmi veľa telesnej energie. A odkiaľ ju čerpá? No práve z vašich tukových zásob. Počas spánku tak pokojne môžete prísť aj o pár gramov tuku. S týmto prichádza aj nemecký výskumník Detlef Pape. Práve on tento proces vysvetľuje aj vo svojej knihe Hormonálna diéta.

image

Vďaka kvalitnému spánku sa zbavíte pár centimetrov.

pexels

Čas na odchod do postele

Ale teda, nemyslite si, že to bude len také jednoduché. Podstatnú úlohu totiž v tomto prípade zohráva čas, kedy odídete do postele. Ak ste nočné vtáča, je načase si svoje biologické hodiny trošku prenastaviť. Podľa najnovších prieskumov ľudia, ktorí sa odoberú na nočný odpočinok po dvadsiatej tretej hodine, skonzumujú nasledujúci deň až o 220 kalórií viac, ako tí, ktorí skončia v posteli ešte pred tým, než ručička na hodinách ukáže dvadsiatu druhú hodinu.

Chuť na nezdravé jedlo

Prieskum na niekoľkých stovkách dobrovoľníkov tiež poukazuje na to, že ľudia, ktorí ponocujú, majú následne oveľa väčšiu chuť na tučné, energeticky výdatné a sladké jedlá. Súvisí to práve s únavou, ktorú majú v dôsledku nedostatku spánku. Energiu si tak podvedome a niekedy aj vedome dopĺňajú rýchlymi cukrami či tukmi. Tí, ktorí zaspávali skôr, naopak nemali absolútne žiadny problém s dodržiavaním zdravej životosprávy a úspešne ich obchádzala aj chuť na nezdravé jedlá. Navyše mali dostatok energie aj na športové aktivity, čo im dopomohlo k rýchlejšiemu dosahovaniu ich cieľa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 01:46