Menorka má vyše tisíc registrovaných megalitických monumentov.Dreamstime
StoryEditor

Babie leto pri mori v španielskej Menorke: Táto dovolenka je vhodná celoročne

23.10.2022, 06:00
Životný štýl

Nemáte radi dlhé lety, ani neoplývate bezodným mešcom peňazí a napriek tomu by ste sa radi aj po lete vybrali k moru? Možno vás navnadíme španielskou Menorcou, ktorá je ideálnym riešením práve pre takéto prípady.

Výhodou jesene je, že letenky na Menorcu kúpite aj pár dní pred odletom za desiatky eur. Ak budete mať šťastie, tak vám na to doslova budú stačiť dve desiatky, teda dvadsať eur. Keďže sme mimo sezóny, tak aj ubytovanie na ostrove nájdete cez booking za desiatky eur a k tomu si môžete vybrať raňajky, polpenziu alebo all inclusive v cene. Báť sa netreba ani samotného letu, ktorý trvá iba 2 hodiny 20 minút, a teda vám ubehne, ani nebudete vedieť ako.

Romantika na prechádzkach

Dopraviť na hotel sa možno z letiska taxíkom alebo tamojšou MHD, ktorá je výborne prepojená, chodí pravidelne a stojí nanajvýš dve eurá za jazdu. Poďme si ale predstaviť samotný ostrov. Menorka je po Malorke druhým najväčším spomedzi Baleárskych ostrovov, má jedinečnú prírodu a v roku 1993 bola UNESCOM dokonca vyhlásená za rezerváciu s najvyšším stupňom ochrany. Hlavným mestom je Mahón, ktorý získal čarovnú atmosféru najmä vďaka tomu, že sa nachádza v hlbokej zátoke, ktorú tvorí najdlhší prírodný prístav v Európe. Priam stvorený na dlhé romantické prechádzky pri západoch slnka. Pozornosť však netreba sústrediť len na tento bezmála 6 kilometrov dlhý prístav lemovaný kaviarničkami a reštauráciami. Mahón vás dostane aj svojou spleťou úzkych kľukatých uličiek, ktoré sú lemované domami s koloniálnym nádychom z doby britskej nadvlády. Po prechádzaní cez mesto narazíte aj na obrovskú gotickú katedrálu z 13. storočia a hradnú pevnosť z 19. storočia. Obe stavby sa týčia vysoko nad mestom a dokopy vytvárajú nádhernú panorámu. V rámci prechádzky stoja za návštevu.

Rozprávkové pláže

Asi najznámejším, turisticky obľúbeným mestom je Punta Prima. Od hlavného mesta je vzdialené iba desať kilometrov, a preto ho možno navštíviť aj v rámci výletu. Lokalita je to pokojná a márne by ste tu hľadali veľké hotelové komplexy. Práve naopak, prevládajú menšie rodinné hotely alebo apartmánové domy obklopené bohatou zeleňou a prírodou. Najvyhľadávanejšou časťou letoviska je jeho piesočnatá pláž s bielym jemným pieskom a pozvoľným vstupom do mora. Ak sa z pláže pozriete smerom na šíre more, všimnete si neďaleko od brehu menší ostrov. Tento nesie meno Aire a aj vďaka nemu je pláž chránená od nepriaznivého silného vetra, vĺn či morských prúdov. Miesto je preto ideálne pre rodiny s deťmi.

Okružná cesta

Ak máte radi turistiku, tak sa môžete vybrať na cestu okolo ostrova. Buď požičaným autom, skútrom, alebo na bicykli či v autobuse. Táto okružná trasa sa volá tiež Cesta koní alebo po španielsky Camí de Cavalls. V 17. a 18. storočí bola využívaná obrancami ostrova, ktorí po nej jazdili na koňoch, vďaka čomu získala názov. Cesta je dlhá okolo 200 kilometrov, no je rozdelená do 20 menších úsekov. Miestami je náročnejšia vďaka jej stúpaniam a klesaniam, niekde má skôr piesočnatý charakter, inde zas kamenistý. Camí de Cavalls sa vám oplatí tými najkrajšími výhľadmi na pláže, skalné útesy a okolitú prírodu.

Nádych histórie

Menorka má vyše 1000 registrovaných megalitických monumentov, pričom najstarší je z doby 3000 p. n. l. Prvé „talayoty“ (rozhľadne) dokumentujú rozmach megalitickej kultúry na tomto území, sú typické pre Menorku a môžete ich vidieť po celom ostrove. Neskôr vznikajú aj „navetas“, ktoré boli využívané ako príbytky a neskôr ako pohrebné komory. Najtypickejším útvarom z megalitických monumentov je „taula“ (stôl), pričom tento útvar sa skladá z dvoch enormných kameňov, ktoré sú postavené kolmo na seba v tvare písmena T. Hovorí sa, že tauly boli posvätné oltáre či stredové piliere budov, alebo dokonca sa používali počas záhadných rituálov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 18:34