Potrebujete nabudiť alebo upokojiť? Zistite, ktorá vôňa vám s tým pomôže.dreamstime
StoryEditor

Spoznajte silu vôní: Zistite, ktorá vám dodá energiu, odvahu a ktorá vás upokojí

10.05.2023, 12:00
Životný štýl

Vône sú všade okolo nás a dokážu ovplyvniť viac než by ste si mysleli. Nielenže sú skvelé na upokojenie či nabudenie, ale sú schopné varovať pred nebezpečenstvom či nesprávnym partnerom. Ich silu by ste preto nemali podceňovať a využiť ju naplno. Zistite, ako fungujú rôzne druhy vôní.

Ľudský nos dokáže rozoznať až bilión vôní a pachov. Možno vám to príde ako vysoké číslo, no zamyslite sa, koľkokrát vás čuch zachránil pred skazeným jedlom, vyvolal vo vás nejakú spomienku na ťažké obdobie alebo vo vás prebudil sympatie k danému človeku. Či už chcete alebo nie, čuch je veľmi dôležitý zmysel, a to môžete využiť aj vo svoj prospech. Ako na to? Môžete sa každý deň navoňať obľúbeným parfumom, večer si zapáliť sviečku s arómou alebo nakvapkať esenciálny olej na vankúš.

Prevoňajte nielen seba, ale aj domácnosť

Parfémy možno nedokážu ovplyvniť, či sa s druhým budete priťahovať, no v každodennom živote môžu zahrať zásadnú rolu. Ak máte na sebe príjemnú vôňu, máte možnosť zlepšiť prvý dojem, ktorý na druhých robíte. Takisto, sú skvelé, ak potrebujete nabudiť, upokojiť alebo zlepšiť náladu. Stačí, ak si ich nastriekate na zápästie, spánky alebo zátylok kedykoľvek počas dňa. Dôležité sú však vône aj doma. Okrem toho, aby ste si prevoňali byt a zakryli pachy z varenia či odpadov, môžete si zaobstarať vône s rôznymi účinkami na telo a myseľ, ktoré dokážu vytvoriť atmosféru presne podľa vašich predstáv. K tomu vám pomôžu najmä vonné tyčinky, sviečky alebo esenciálne oleje. Aby ste vedeli, ktorá vôňa je pre vás tá správna, pripravili sme si pre vás zoznam, ako fungujú konkrétne vône.

Vyberte si tú správnu vôňu

Bergamot, jazmín, santal, škorica: Tieto vône sú skvelé vtedy, ak potrebujete upokojiť. Pri nervovom napätí totiž fungujú ako antidepresíva.

Levanduľa, harmanček, medovka, bazalka: Sú ideálne pre pokoj v duši a lepší spánok.

Rozmarín: Môžete použiť najmä na nabudenie. Ak sa potrebujete ráno naštartovať do práce, kvapnite si éterický olej s touto vôňou na koberčeky v aute. Po pár minútach sa rozmarín uvoľní do priestoru, povzbudí a rozprúdi krv v žilách.

Citrusy, škorica, zelený čaj, medovka, ruža levanduľa: Tieto vône sú ideálne proti stresu a pre lepšiu náladu.

Borovica, cédrové drevo, rozmarín, citrusy: Ak sa potrebujete sústrediť na učenie či inú činnosť, nastriekajte si jednu z týchto vôní na spánky či zátylok.

Citrónová tráva, jazmín, jablko, ruža: Sú skvelé na zlepšenie nálady a energiu, ktorú potrebujete vynaložiť napríklad pri ťažkom tréningu.

Mäta, eukalyptus, borovica, čajovníkový olej, aníz: Ak potrebujete v domácnosti prevoňať vzduch a zároveň si ním zlepšiť dýchanie, zapáľte si vonnú sviečku alebo zapnite aromalampu s jednou z týchto vôní.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 11:46