Na mobil či počítač pred spaním zabudnite. Radšej si prečítajte knihu.pexels
StoryEditor

Rátate pred spaním ovečky? Skúste týchto 5 rád, vďaka ktorým zaspávanie nebude žiadny problém

08.01.2024, 20:00
Životný štýl

Spánok je pre naše fungovanie podstatný oveľa viac ako by ste si mysleli. Pokiaľ s ním máte problémy, mali by ste to riešiť. Avšak skôr, než zalarmujete všetkých odborníkov a zrátate všetky imaginárne ovečky, skúste pár rád, vďaka ktorým by sa mali mali vaše problémy zmierniť.

S najväčšou pravdepodobnosťou ste si to ani neuvedomili, no na váš pokojný spánok majú vplyv aj zdanlivé banality, ako napríklad telefón či to, akej činnosti sa venujete večer.

Ideálny čas na spánok

Počas spánku sa vytvára v tele hormón melatonín, ktorý je veľmi podstatný. Je to takzvaný spánkový hormón, ktorý sa tvorí najmä medzi desiatou až treťou hodinou. Nie však, pokiaľ stále bdiete. Práve to je dôvodom, prečo by ste mali ísť spať včas a dopriať telu kvalitný oddych a regeneráciu. Ak si čas odchodu do postele budete neustále posúvať, úplne si prehodíte biorytmus, a to spánkovým návykom naozaj neprospeje.

Pravidelnosť

Prvou z podmienok na to, aby sa vám mohol spánok upraviť, je pravidelnosť a rituály. Znamená to, že do postele budete odchádzať v pravidelnom čase. Že po večeri si dáte sprchu, prezlečiete sa do pyžama, pozriete si telku, následne sa presuniete do postele, kde si prečítate pár strán z knihy a idete spať. Žiadne také, že v teplákoch zaspíte pred telkou, potom sa prebudíte a ešte na vás čaká sprcha, odličovanie a umývanie zubov. Potom sa nečudujte, že sa ešte viac preberiete a nemôžete zaspať. Ak si takého pravidlá osvojíte, efekt sa čoskoro dostaví.

Nešportujte príliš neskoro

Šport priaznivo vplýva na organizmus aj na spánok. No ísť behať desať kilometrov hodinu pred spaním tiež nie je ideálne. Najlepšie bude, ak si zacvičíte najneskôr tri až hodiny pred spaním. V opačnom prípade vás endorfíny tak nabudia, že sa s pokojným spánkom môžete rozlúčiť. Pokojne si však doprajte jógu, pilates, prechádzku na čerstvom vzduchu alebo ľahký strečing. To vám len prospeje.

Preč s televízorom zo spálne

Najhoršie, čo môžete pre seba urobiť je, nainštalovať si televízor rovno do spálne. Preč s ním. Zaspávať pri telke je zlozvyk, ktorý spánku neprospieva. Tak ako sa do obývačky nevyberiete krájať cibuľu a mäso, tak aj spálňu nechajte spálňou. Rovnako mobil či notebook do spálne nepatria. Telefón odložte zhruba hodinu pred tým ako si chcete ísť ľahnúť. Síce sa to nezdá, ale množstvo informácií, svetiel či efektov, ktoré nič netušiac vstrebávate a vnímate, ma na spánok veľmi zlý vplyv.

Prečítajte si knihu

Skôr než po počítači či mobile siahnite radšej po knihe. Tá pred spánkom navodí pocit pokoja, nebudete myslieť na nezmysly, ktoré vám ponúkla niektorá zo sociálnych sietí a aj váš mozog bude mať dostatok priestoru pripraviť sa na spánok. Nayše čítanie vás aj vnútorne obohatí oveľa viac ako pozeranie do telefónu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 21:08