Biely ocot si poradí s vodným kameňom, zápachom či mastnotou.dreamstime
StoryEditor

Vyčistíte ním naozaj všetko, a to bez drhnutia: Biely ocot pomôže v kúpeľni aj kuchyni

04.09.2022, 06:00
Životný štýl

Biely ocot sa síce používa ako prísada do jedla, no rozhodne to nie je jeho jediné využitie. Dá sa s ním totiž skvele vyčistiť celá domácnosť. V kúpeľni vám pomôže s vodným kameňom či zachytanými zrkadlami, v kuchyni naopak so zápachom v chladničke. Vyskúšajte biely ocot, ktorý vyčistí všetko aj bez namáhavého drhnutia.

Viete si predstaviť, že sa pri upratovaní v kľude zaobídete len s jedným čistiacim prostriedkom? Pravdepodobne, nie, no máme pre vás dobrú správu. Môžete konečne prestať kupovať desiatky produktov a byť šetrnejší k sebe, svojej peňaženke aj prírode. Na upratovanie vám úplne postačí biely ocot, tekutina, ktorá nepatrí len do šalátov, omáčok či utopencov, ale aj k čistiacim prostriedkom. Pomôže vám v kuchyni, ale aj kúpeľni. Pozrite sa, čo všetko dokáže.

Dezinfekcia toalety

Toaleta by nemala byť len dokonale čistá, ale aj bez baktérii. Práve v tomto prípade vám môže pomôcť biely ocot. Šálku octu nalejte do nádoby s rozstrekovačom a následne aplikujte na každú časť zvnútra aj zvonka toalety. Nechajte pôsobiť približne 20 minút a navlhčenou handrou ocot zotrite.

Čistá a biela vaňa

Pri každom upratovaní vaňu leštíte, drhnete, no nikdy nie je dokonale čistá? Skúste biely ocot, ktorý vám zaručí lesknúcu sa kúpeľňu. Zmiešajte pol šálky octu s jednou lyžicou sódy bikarbóny. Túto zmes nalejte na hubku a pretrite ňou celú vaňu. Podobne môžete postupovať aj pri sprchovacom kúte či umývadle. Nechajte pôsobiť 10 minút a následne opláchnite teplou vodou.  

 

Vyleštenie kohútikov, toalety od škvŕn z mydla či vodného kameňa

Na kohútiku či jeho záhyboch sa často nachádzajú škvrny od mydla či vodného kameňa, ktoré nevyzerajú príliš pekne. Nezúfajte, aj tohto problému sa môžete hneď a zaraz zbaviť. Zmiešajte jednu šálku octu so šťavou z citróna. Pomocou hubky alebo zubnej kefky vyčistite miesta postihnuté kameňom. Podobne to môžete spraviť aj v toalete, kde sa vodného kameňa zbavíte tak, že do misy nalejete dve šálky octu. Nechajte pôsobiť cez noc a ráno záchod štetkou vyčistite.

Ocot pomôže aj pri praní

Biely ocot je vynikajúcim pomocníkom aj pri praní. Pomôcť vám môže so statickou elektrinou v oblečení, stálosťou farieb alebo zachytávaní chuchvalcov, no použiť ho môžete aj vtedy, ak zabudnete mokrú bielizeň v práčke cez noc. Vždy stačí, ak do pracieho cyklu nalejete pol hrnčeka octu s niekoľkými kvapkami éterického oleja.

 

Upratovanie kuchyne nikdy nebolo jednoduchšie

Máte problém vyčistiť nerezové časti kuchyne? Žiadny problém, biely ocot túto starosť vyrieši za vás a okrem čistého povrchu docielite aj vysoký lesk. Úplne vám postačí roztok octu a vody v rozprašovači, ktorý zmiešajte priamo pred použitím. Nastriekajte ho na nerezové časti a navlhčenou handričkou zotrite.

Dezinfekcia chladničky, mikrovlnky a zápachov

Zmes octu a vody v rozstrekovači môžete použiť aj na čistenie a dezinfekciu, chladničky, odpadkového koša alebo zvieracích záchodov. Jednoducho všade tam, kde sa neviete zbaviť nepríjemného zápachu. Výborný je aj na čistenie mikrovlnky. Stačí, ak do misky nalejete vodu a ocot, umiestnite ju na otáčací tanier a zapnete na 5 minút. Para stúpajúca z tekutiny tak dokáže uvoľniť všetku mastnotu, usadeniny a zápach.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 11:13