Sicília je ostrovom romantických zákutí, starobylých uličiek, nádherných budov a v neposlednom rade skvelej kuchyne.Dreamstime
StoryEditor

Perla Talianska: Sicília je výletom za gastronómiou a romantikou

04.09.2022, 09:00
Životný štýl

Prezýva sa perlou Talianska a ako dovolenková destinácia je vhodná úplne pre každého. Dôvodov, pre ktoré si Sicíliu určite zamilujete, je hneď niekoľko.

Ostrov si vás podmaní už bezprostredne po príchode. Nájdete na ňom prírodné krásy, nespočet romantických zákutí, starobylých uličiek a nádherných budov, večne usmiatych ľudí a v neposlednom rade skvelú kuchyňu. Tak čo, idete s nami zažiť sicílske dobrodružstvo?

Cestovateľské dobrodružstvo

Na Sicíliu možno vycestovať kedykoľvek v priebehu roka, keďže letá sú tu horúce a zvyšok roka prevláda príjemné hrejivé počasie. Tuhé zimy miestni nepoznajú, preto sa do tejto časti Talianska môžete vybrať aj v zime, keď si príjemne prehrejete organizmus. Za najjednoduchší spôsob, ako sa na ostrov dostať, možno určite považovať lietadlo. No pre dobrodružnejšie povahy existujú aj také možnosti ako vlak či vlastné auto, ktoré prepravíte trajektom. V takom prípade sa však treba pripraviť na vskutku dlhú cestu.

Pastva pre chuťové poháriky

Keď už dorazíte na miesto určenia, tak okrem prvého vizuálneho vnemu pocítite aj ten čuchový a chuťový. Inými slovami, už pri prvom kúsku jedla v ktorejkoľvek miestnej reštaurácii stratíte reč. Sicílčania milujú pikantnejšiu, ľahšiu a celkovo zdravšiu kuchyňu ako zvyšok Talianska. Najesť sa tu môžete v stravovacích zariadeniach, ako sú trattorie, ristorante, rosticcerie a tiež bary, v ktorých väčšinou nájdete okrem nápojov aj malé ľahké pokrmy. Navyše, ostrov je známy aj tradíciou pouličného občerstvenia, hlavne v Palerme a Catanii. A s dominujúcimi lokálnymi surovinami. Ostrov je totiž preslávený svojou poľnohospodárskou činnosťou. Vyrába sa tu kvalitné víno, syry, olivový olej, pestujú sa tu pomaranče a paradajky. No ak ste na sladkosti, tak vedzte, že tradičné sicílske dezerty sú sladké a krémové a najznámejší sa volá cannoli, čo sú trubičky z cesta plnené ricottou a ovocím. Obľúbená je tiež zmrzlina, ktorú miestni podávajú v sladkom pečive. Typický pokrm Sicílie sú malé vyprážané guľôčky nazývané arancini – plnené ryžou, ku ktorej sú pridávané rôzne ingrediencie.

Catania

Druhé najväčšie mesto Sicílie je lákavé vďaka svojmu historickému centru. Počas prechádzky tu uvidíte nádherné barokové pamiatky, rôzne trhy, reštaurácie a najmä pohodovú atmosféru. Určite si pozriete námestie Piazza del Duomo s dómom Duomo di Sant´Agata, s fontánou Dell´Elefante so slonom vytvoreným z čiernej lávy i rímske divadlo. Schladiť sa môžete na nádherných pieskových plážach, a to pokojne s pohárikom sicílskeho vína v ruke.

Syrakúzy

Mesto sa nachádza južne od Catanie a svojou atmosférou vás vtiahne do čias, keď Sicíliu kolonizovali Rimania a Gréci. Antické Syrakúzy majú pamiatky koncentrované na pevnine v Parco Archeologico della Neapolis. A ak sa vyberiete na prechádzku parkom, tak sa zastavte pri tzv. Dionýzovom uchu, umelo vytvorenej jaskyni, a tiež jaskyni Grotta dei Cordari. No a cestou parkom budete môcť obdivovať i grécke divadlo a rímsky amfiteáter.

Taormina

Aj jeden deň v Taormine je viac ako žiaden. Získa si vás historickým centrom s nádhernými uličkami, rímskym divadlom ukrytím v záhradách Giardino Pubblico a taktiež výhľadom na ľahko dostupné ostrovčeky Isolla Bella s plážami, na ktoré sa dostanete aj lanovkou z Funivia Mazzaró. No a ak vám vyhladne, tak si výhľad na more môžete užiť v jednej z reštaurácií na námestí Piazza del Duomo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 04:58