Čo o vás prezrádza výber čokolády?Pexels
StoryEditor

Čo o vás prezrádza výber čokolády: Ak milujete mliečnu, ste rady stredobodom pozornosti

12.09.2022, 09:00
Životný štýl

Stretli ste počas svojho života niekoho, kto by nemal rád čokoládu? Ak aj áno, s najväčšou pravdepodobnosťou ide o veľmi ojedinelý prípad. „Čokoholikov“ máte iste vo svojom okolí hneď niekoľko, a to nie len medzi deťmi. Kým vy preferujete tmavú, vaša najlepšia kamarátka dá všetko za kocku sladkej bielej? Aj to, akú čokoládu máte v obľube, veľa napovie o vašej osobnosti.

Denník The Sun zverejnil informácie od psychológa, ktorý podľa druhu čokolády vie, akými vlastnosťami disponujete. Tiež ozrejmil dôvody, prečo je pre väčšinu z nás čokoláda takým lákadlom.

Návrat do detstva

Podľa psychológa Darrena Stantona sa počas konzumácie čokolády vo vašom podvedomí presúvate späť do detstva. Častokrát práve v potravinách siahate po čokoláde, ktorou vás pravidelne obdarúvali starí rodičia či po takej, ktorú ste dostali za odmenu od rodičov. Sklamanie prichádza vo chvíli, keď sa vám chuť už nezdá taká ako si ju pamätáte z detstva. Samozrejme, že rokmi sa zmenili aj niektoré ingrediencie, no aj vaše chuťové poháriky už rôzne chuti vnímajú inak ako kedysi.

Hormón šťastia

Čokoláda vo vás môže pokojne vyvolať aj závislosť. Dôvodom je, že obsahuje látky, ktoré sú akýmsi spúšťačom hormónu šťastia - dopamínu. Preto intuitívne siahate po čokoláde vo chvíľach, kedy prežívate stres. Rovnako tak si na čokoládu spomeniete, keď ste unavení, no je vašou prvou voľbou aj pri zaháňaní smútku.

Aký typ ste?

  • Biela čokoláda

Aj keď o bielej čokoláde by sa dalo polemizovať, či ide skutočne o čokoládu, predsa len sa nájdu jej milovníci a ide predovšetkým o ľudí, ktorí radi vytŕčajú z davu. Rozhodne ich nebaví sa v ňom stratiť. Sú to individualisti. Kreatívne osobnosti, ktoré sú naklonené zmenám a neboja sa skúsiť všetko, čo im život ponúka.

  • Mliečna čokoláda

Milovníka mliečnej čokolády si rozhodne všimnete aj v spoločnosti. Je rád stredobodom pozornosti. Rozvaha, chladná hlava a racionálne uvažovanie aj v krízových situáciách je pre neho typická. Rovnako ako to, že život má rád usporiadaný. Pokoj je to, čo v živote najviac vyhľadáva.

  • Horká čokoláda

Horkú čokoládu majú v obľube najmä energickí jedinci. Práve energia, ktorou oplývajú, je aj pre ich okolie strhujúca. Horkú čokoládu obľubujú ľudia, ktorí rozhodne nie sú prvoplánoví. Práve naopak, ich sofistikovanosť a rafinovanosť je to, čo ich vystihuje. Namiesto zahryznutia si do jazyka radšej jednoznačne a nahlas prejavia svoj názor. Aj preto sa možno často ocitnú v epicentre konfliktov.

  • Ovocné čokolády

Čistá čokoláda vám rozhodne nespôsobí taký pôžitok ako tá ovocná. Ak sú v čokoláda prítomné kúsky malín, pomarančov či jahôd, je to pre váš mlsný jazýček to pravé potešenie. Rovnako, ak je vo vašom živote prítomná poriadna dávka romantiky a ani novým zážitkom a dobrodružstvám nepoviete nie.

  • Oriešková čokoláda

Je úplne jedno, či budú v čokoláde veľké kúsky lieskovcov alebo drobné kúsky mandlí či iných orieškov. Podstatné je, aby ich tam bolo čo najviac. Ste človek, ktorý inklinuje k tradičným a overeným chutiam. To však ešte neznamená, že sa nenecháte nahovoriť aj na nejaké zmeny či novinky.

  • Mätová čokoláda

Toto je presne tá čokoláda, ktorú buď milujete alebo ju nevložíte do úst ani za nič. Ľudia, ktorí ju milujú, sú ambiciózni. Sú empatickí voči ostatným a ku všetkým pristupujú s rešpektom. Ich tvrdohlavosť je im niekedy síce na škodu, no zároveň vďaka nej vždy dosiahnú to, čo si zaumienia.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 05:25