Vybehnite do záhrady, predĺžite si život.Pexels
StoryEditor

Lopaty do rúk! Záhradkári žijú dlhšie, práca vonku zaženie stres, nadváhu či depresie

13.08.2022, 15:00
Životný štýl

Lekári aj vedci sú v tom zajedno: práca v záhrade alebo okolo domácnosti dokáže zlepšiť naše zdravie a vylieči mnohé neduhy. Možno teda tvrdiť, že záhradkárčenie zaháňa choroby, nadváhu, depresie, či stres a celkovo predlžuje život.

Podľa vedcov z texaskej univerzity je pestovanie rastlín balzamom na dušu a potvrdzujú tak starú pravdu, že „zelená upokojuje“, pretože starostlivosť o rastliny znižuje hladinu stresového hormónu kortizolu v tele.

Schudnete i zaženiete stres

Ak ste po operácii, menej náročná forma záhradníčenia vám prospeje. Pobyt medzi kvetinami pôsobí sedatívne, tlmí bolesť a zároveň regeneráciu.

Mnohí pri okopávaní a sadení pociťujú stav vnútorného upokojenia ako napríklad pri meditácii alebo modlitbe. Pre niekoho je zase práca na záhrade ako šport, veď pri kopaní, hrabaní, presádzaní alebo zalievaní potrebujete veľké množstvo fyzickej sily, vytrvalosti a pružnosti. Pri náročnejších záhradníckych prácach, ako je napríklad hrabanie alebo prerezávanie stromov, spálite až 350 kalórií za hodinu, čo je oveľa viac ako napr. pri jazde na bicykli. Veľmi efektívne je kosenie trávy, pri ktorom zapájate veľa svalov vrátane chrbtového. Síce vás po kosení možno bude bolieť „celý človek“, ale vaše telo túto aktivitu ocení.

Dobijete cenný vitamín D

Starostlivosť o zeleň vás často vytiahne von, čo je dobre, pretože práve slnko je výborným zdrojom vitamínu D, dôležitého pre dobrú fyzickú imunitu, pevné kosti i psychickú pohodu.

Náš tip: Schopnosť vstrebávať tento vitamín s pribúdajúcim vekom klesá, preto seniori nad 65 rokov potrebujú byť vonku dvakrát dlhšie ako ich deti a vnúčatá. Ideálny čas je 20 minút alebo dlhšie, čo v prípade záhradkárčenia splníte poľahky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 18:29