Petržlen nie je skvelý len do polievky, ale aj pri diéte.unsplash
StoryEditor

Petržlen nielen do polievky: Pomáha aj pri chudnutí, za päť dní môžete zhodiť až tri kilá

09.08.2022, 12:00
Životný štýl

O petržlene je známe, že sa vďaka jeho sladkastej chuti hodí najmä do polievky. No nie je to tak. Už v minulosti bol pre mnohých symbolom radosti a slávy, antické národy z neho dokonca vyrábali vence pre víťazov. Aj vy sa môžete konečne cítiť ako víťazi, petržlen totiž dokáže zatočiť aj s nadbytočnými kilami, ktoré vás už dlho trápia.

Petržlen je zelenina, no zároveň aj korenie. Vyznačuje sa prenikavou vôňou a charakteristickou sladkastou chuťou. Zdraviu prospešný nie je však len jeho koreň, ale aj zelená vňať. Ukrýva v sebe dôležité vitamíny, a to predovšetkým C a B, no takisto aj minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík a železo. Vďaka svojmu obsahu dokáže petržlen posilňovať imunitu, bojovať proti infekciám a baktériám, zvyšovať energiu, zlepšovať trávenie a chrániť zdravie srdca. Okrem toho je vynikajúci aj pri starostlivosti o pokožku, používa sa ako osviežovač dychu a je schopný upraviť nepravidelnú menštruáciu. Dokáže toho naozaj veľa, nemyslíte? Dobrou správou je, že to nie je všetko. Petržlen sa totiž používa aj pri chudnutí. Je tak silný, že vám môže pomôcť zatočiť s nadbytočnými kilami, ktoré vás už tak dlho trápia.

Štíhla figúra vďaka petržlenu

Ak túžite schudnúť pár kíl, zahrnúť petržlen do jedálnička môže byť pre vás naozaj skvelý nápad. Táto zelenina totiž v sebe ukrýva vlastnosti, vďaka ktorým dokáže odstraňovať z tela prebytočnú vodu. Čo to znamená? Menej tekutých zásob sa rovná štíhlejšia figúra. Vyzdvihnúť však musíme aj fakt, že petržlen prispieva k detoxikácii organizmu, čo pri chudnutí nie je vôbec na škodu. Na druhej strane v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínu C, ktorý podporuje trávenie, uľahčuje vstrebávanie železa a predovšetkým zasahuje do produkcie chudnúcich hormónov, napríklad tyroxínu, ktorý odbúrava tukové zásoby. Práve to ho robí vynikajúcim pomocníkom pri rysovaní kriviek. Ak vás jeho účinky na zdravie a telesné proporcie presvedčili, stačí ak sa budete držať tejto nenáročnej petržlenovej diéty.

Nenáročná a krátka petržlenová diéta

Vyskúšali ste už veľké množstvo diét či ozdravných kúr, no kilá na váhe sa nikam neposunuli? Nebojte sa, petržlenová diéta nie je náročná. Nič nezakazuje, neobmedzuje, nemusíte si počítať kalórie, hladovať alebo rozmýšľať, ako si nakombinovať jedálniček. Jej základom je pitie petržlenového čaju po dobu piatich dní. Keďže je táto zelenina bohatá na antioxidanty a živiny, môže byť skvelým nápojom na detoxikáciu tela. Čaj z petržlenovej vňate má naozaj lahodnú chuť, prenikavú vôňu a jeho príprava vám zaberie len pár minút. Ak sa rozhodnete držať petržlenovú diétu, stačí ak si každý deň ráno nalačno doprajete šálku čaju z tejto bylinky. S pitím nápoja však môžete pokračovať aj počas dňa, nikomu tým neuškodíte. Pozor si však treba dať na to, že petržlen odvodňuje, a preto by ste mali počas dňa vypiť 8 – 10 pohárov tekutín. Po 5 dňoch diéty, kedy môžete očakávať úbytok hmotnosti 3 až 5 kíl, si dajte prestávku a pokračujte s ňou až po 10 dňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:32