Začnite deň pohárom vody a nevynechajte ani raňajky.dreamstime
StoryEditor

Ranné zlozvyky, z ktorých priberáte. Zaváži nielen spánok a raňajky, ale aj čítanie mailov!

14.07.2022, 12:00
Životný štýl

Pravidelne športujete, máte pestrý a racionálny jedálniček, no za žiadnu cenu sa neviete zbaviť tých pár kíl, ktoré sa vás neustále držia, nech robíte čo robíte? Možno ste už len krôčik od toho, aby sa číslo na váhe pohlo smerom dole. Zamyslite sa, či niektorý z týchto ranných zlozvykov nerobíte aj vy.

Ráno robí deň, čo znamená, že ako sa ráno prebudíte a naštartujete, v takom duchu sa bude viesť celý deň.

Spánok – alfa a omega

Nepodceňujte spánok ako taký. Jeho nedostatok môže byť skutočne dôvodom, prečo sú na vás kilá prilepené aj napriek zdravej životospráve. Telo potrebuje regeneráciu a oddych, aby mohlo fungovať tak, ako má. V opačnom prípade je v strese, čo vedie k ukladaniu tukov. Ale ani nadmerné vyspávanie nie je cesta k úspechu. Snažte sa aj počas dní voľna spať približne rovnaký počet hodín. Vedci totiž zistili, že príliš dlhé vylihovanie v posteli môže viesť k srdcovo cievnym ochoreniam, cukrovke a nežiadúcemu priberaniu. Snažte sa chodiť spať a vstávať vždy v rovnakom čase.

Technológie

Jediný moment, kedy ráno chytíte telefón do ruky, nech je ten, keď vám zazvoní budík. Inak v žiadnom prípade. Ani čítanie správ či prebehnutie mailovej schránky. Na všetko budete mať dostatok času, nič vám neujde a bezprostredne po zobudení sa venujte len rannej hygiene, kávičke, alebo čaju a výdatným raňajkám. Pozeranie do telefónu počas jedla je veľmi zlý návyk, ktorý môže mať tiež za následok priberanie.

Raňajky

A keď už spomíname raňajky. Na tie si vždy nájdite čas. Mali by byť totiž prvým jedlom dňa, ktoré naštartuje váš metabolizmus, no zároveň stabilizuje hladinu stresového hormónu – kortizolu v tele. Ten je totiž zodpovedný za to, že ste v strese a najlepšie sa s ním vyrovnáte tak, že ho niečím zajete. Ideálne nejakou kalorickou pochúťkou. Ale! Ešte predtým, než sa pustíte do samotných raňajok si doprajte veľký pohár čistej vlažnej vody. Káva, džús ani čaj nie sú úplne najvhodnejšie. Tie si vychutnajte hneď po tejto čírej tekutine.

Vstávanie do tmy

Aj vy milujete ten pocit, keď vás prebudia slnečné lúče presvitajúce cez škáry v žalúziách? Kto by to nemal rád. A to je aj ideálny čas na prebúdzanie sa pre vaše telo a aj myseľ. Hneď sa lepšie vykračujte spod teplých perín. Ak však patríte k tým, ktorým začína pracovná smena v skorých ranných hodinách a vy nemáte inú možnosť ako budiť sa do ešte tmavého rána, váš biorytmus môže byť zmätený. Na udržanie rovnováhy preto aspoň dodržiavajte predošlé body a doprajte si dostatočne dlhý spánok a odchod do postele pred polnocou. Inak budete mať o ďalší tukový vankúšik navyše.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 13:36