Žiť tu a teraz je rada, ktorou by ste sa síce mali riadiť, no nie vždy je to jednoduché.Dreamstime
StoryEditor

Neviete sa vyrovnať s minulosťou? Tieto rady vám pomôžu urobiť pomyselnú hrubú čiaru

14.07.2022, 15:00
Životný štýl

Niekedy, aj keby ste veľmi chceli, sa neviete odpútať od minulosti, ktorá vo vašom živote urobila poriadnu spúšť. Žiť tu a teraz je rada, ktorou by ste sa síce mali riadiť, no nie vždy je jednoduché oklamať hlavu, aby sa sústredila na prítomnosť, keď zážitky z minulosti sú omnoho silnejšie.

Keď nepomáha ani pomyselná hrubá čiara či to, že sa obklopujte pozitívnymi ľuďmi a vecami, budete musieť na vyrovnaní sa s minulosťou popracovať o čosi intenzívnejšie.

Zmierenie

Zmierenie sa sama so sebou, prípadne s minulosťou, býva obvykle prvým a tým najdôležitejším krokom. Pochopiť, že máte nejaké vlastnosti, ktoré k vám neodmysliteľne patria a prijať ich, môže byť obrovskou úľavou. Rovnako treba pristupovať k traumám z minulosti. Sú vašou súčasťou, stali sa, nie je možné ich vymazať aj keby ste veľmi chceli a jediná cesta, ako sa s nimi vyrovnať, je prijať ich.

Sila písania

Niekedy naozaj stačí málo, aby sa vám uľavilo. Vysloviť svoje obavy, pocity, porozprávať o tom, čo vás ťaží je niekedy veľmi ťažké a nie každý to dokáže. Dajte slová na papier. Doslova sa vypíšte z toho, čo vás trápi a častokrát už len po tejto „terapii“ prichádza úľava. Niektorí ľudia dokonca to, čo napíšu, následne spália a vďaka tomuto rituálu dokážu minulosť hodiť za hlavu. Ak vás sužuje napríklad bolestivý rozchod, rozlúčte sa so všetkými predmetmi, ktoré vo vás vyvolávajú nielen tie pekné, ale aj tie zlé spomienky. Netrápte samy seba zbytočnými otáznikmi. Veci zbaľte, darujte, alebo pokojne vyhoďte a začnite od znova.

Čas je najlepší liek

Nech to znie ako klišé, čas naozaj vylieči všetky rany, pomôže vysporiadať sa s minulosťou. Niekomu to trvá mesiac, niekomu rok, niekomu nepomôže ani všetok čas sveta. A je to úplne v poriadku. Doprajte si toľko času, koľko potrebujete.

Nepotláčajte emócie

Potláčať emócie a tváriť sa ako najväčšia hrdinka, kým vaše vnútro ide doslova rozdrapiť od smútku vám s vašimi ťažkosťami nepomôže. Práve naopak. Ak potrebujete plakať, plačte. Plačte kým to z vás všetko neopadne. Je úplne v poriadku prejaviť smútok, byť týždeň a pokojne aj dva zrútená a nahnevaná na celý svet. Určite je táto forma lepšia, ako dusiť v sebe smútok, alebo hnev. Zväčša to aj tak funguje práve tak, že keď si už raz jednu vec odplačete, viac nemáte tendenciu vracať sa k nej.

Zatvorte dvere

Zatvoriť dvere za minulosťou je ideálnym riešením. Nie vždy je to však také jednoduché. No úprimne, ktorá žena už zatvorené dvere občas dobrovoľne neotvorí a neprepadne sebaľútosti?

Či už vás k tomu donúti pohľad na zamilovaný pár, alebo romantický film či obyčajná spomienka, ktorá vám prebleskne hlavou, zastavte to ešte v začiatkoch. Žiadne sypanie si soli do otvorených rán. Vyhnite sa zbytočnému analyzovaniu a už tobôž otázke, čo by bolo keby… Čo sa stalo, stalo sa vy musíte ísť ďalej. A verte či nie, časom možno aj toto zlo, ktoré musíte absolvovať vyhodnotíte ako to najlepšie, čo sa vám mohlo stať.

Vyhľadajte pomoc

Žiaľ, aj v dnešnej dobe majú ľudia stále zábrany vyhľadať odbornú pomoc pokiaľ ide o ich duševné zdravie. Je nevyhnutné začať aj túto pomoc vnímať ako dôležitú a úplne prirodzenú. Niekedy si jednoducho sami nepomôžete. Ani najlepšia kamarátka pri pohári vína vám nepomôže. Niekedy vám skrátka musí pomôcť odborník, ktorý má skúsenosti, nadhľad a hoci sa to nezdá, vo vašej ranenej duši sa častokrát vyzná lepšie ako vy. Alebo aspoň vie, ako jej pomôcť. Či už sa rozhodnete pre psychológa, alebo psychoterapeuta, prípadne budete potrebovať odbornejšiu pomoc, ktorú vám vie poskytnúť len psychiater, bude to pre vás to najlepšie riešenie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
08. máj 2024 12:43