Radek Ptáček bol vyhľadávaný psychológ.Profimedia - Standardni obsah
StoryEditor

Úspešný psychológ Radek Ptáček si siahol na život: Druhým radil sám zrejme nezvládol svoje trápenia

05.09.2024, 13:37
Celebrity

Šokujúca správa. Nečakaná smrť špičkového detského psychológa Radka Ptáčka († 48) otriasla nielen jeho blízkymi a kolegami, ale aj širokou verejnosťou. Polícia pracuje s verziou, že český odborník spáchal samovraždu. Podľa jeho kamarátky síce pomáhal iným, no sám sa vo svojom vnútri trápil.

Bol považovaný za elitného odborníka vo svojom odbore, ktorým bola psychológia. Profesor Radek Ptáček pomáhal mnohým ľuďom, po jeho smrti o ňom kolegovia i priatelia písali ako o nesmierne obetavom, spoľahlivom a dobrom človeku, ktorý staval pomoc ostatným vždy na prvé miesto. Často tiež vystupoval v médiách, kde hovoril na najrôznejšie témy - v štúdiu Blesku nakrúcal napríklad niekoľkokrát program Epicentrum, naposledy tento rok v júni, pričom hovoril o detskej psychike v súvislosti s blížiacim sa vysvedčením.

Pred niekoľkými rokmi hovoril aj o téme samovraždy: „Treba povedať, že samovražda nikdy nepadá z neba. Vždy ide o nejaký súbeh osobnostných a situačných dispozícií. Medzi tie najčastejšie situačné dispozície patrí samozrejme stres, a to obzvlášť ten dlhodobý,“ povedal vtedy televízii klinický psychológ Ptáček.

„Pri samovražedných tendenciách sa uvádzajú tri základné faktory: tým prvým je izolácia, že človek pôsobí, ako by sa sťahoval zo svojho sociálneho prostredia, sťahuje sa zo svojich záujmov, sťahuje sa zo sveta, ktorý doteraz žil. Druhým prejavom je autoagresia, môžeme si všímať, že ten človek k sebe nie je hodný, že sa obviňuje za niektoré veci, ktoré sa mohli stať, a veľmi často má rôzne výčitky. Tým tretím sú samovražedné úvahy – ten človek už konkrétne uvažuje o nejakom spôsobe samovraždy,“ nechal sa počuť psychológ.

Popísal tiež, ako uvažovanie človeka, ktorý sa chystá spáchať samovraždu, funguje. „To najčastejšie, s čím sa stretneme, je, že prídu myšlienky. Človek o niečom premýšľa. Potom sú to tendencie – tu to človek najčastejšie oznamuje. Potom sú úvahy, tie sú veľmi konkrétne, ľudia uvažujú o konkrétnom prevedení. V ďalšej fáze je fáza rozhodnutia, ľudia sa zdajú pokojnejšie, pretože ten pokoj im dalo to rozhodnutie. Ostatní ľudia si hovoria, že už je ten človek asi v poriadku, pretože už o tom nehovorí, ale bohužiaľ je to tá kritická fáza, po ktorej obvykle prichádza realizácia,“ uviedol a dodal, že pre ľudí je úplne kľúčová možnosť predvídateľnosti, poriadok a stabilita.

Prehovorila kamarátka, ktorej sa zveroval

Jedna z jeho kamarátok, ktorej sa mal Ptáček zverovať, zdieľala na sociálnej sieti Facebook dojemný odkaz. "S Radkom sme si veľmi rozumeli a začal ku mne chodiť na individuálne jogové lekcie. Dosť sa mi zveroval. Pochopila som, že človek jeho kapacity facilitovať druhých nemá okolo seba veľa ľudí, na ktorých sa dokáže sám obrátiť alebo im povedať, čo ho ťaží," napísala podľa portálu Blesk jogová terapeutka Andrea.

"Veľakrát som ho počula trápiť sa vecami, o ktorých tak šikovne vedel radiť druhým v rozhovoroch pre rôzne médiá," uviedla Radkova kamarátka s tým, že aj tí, ktorí pomáhajú, potrebujú pomoc. "Radkov odchod je pre mňa veľkou pripomienkou toho, že aj tí najskúsenejší z nás potrebujú pomoc druhých a sieť vzťahov, ktorá ich podrží. Aj človek, ktorý je držiteľom najvyššieho titulu v odbore psychológie, teda vede o ľudskej duši, potrebuje vedieť starať sa o tú svoju," napísala. 

"My všetci, ktorí pracujeme v pomáhajúcich profesiách a sme tu toľko pre tých druhých, si potrebujeme vedieť sami povedať o pomoc a hlavne včas rozpoznať, že ju potrebujeme. Tí, na ktorých sa toľko ľudí obracia o radu a vzhliada k nim ako k vzorom, majú mnohokrát vo svojom osobnom živote rovnaké problémy ako tí, ktorým sú sami oporou," upozorňuje jogová terapeutka, ktorá apeluje na ľudí, aby sa nikdy nehanbili požiadať o pomoc.

"Nenarodili sme sa na tento svet do spoločenstva miliárd ďalších duší, aby sme trávili život v osamelosti," dodala na Facebooku Ptáčkova kamarátka. Svoj príspevok, ktorý medzitým zdieľalo množstvo ľudí, však zo sociálnych sietí podľa portálu Blesk neskôr zmazala.

Zmiznutie a smrť

Vtáčik zmizol zo svojho domova v nedeľu okolo šiestej večer. Manželke podľa vyjadrenia policajtov povedal, že ide do práce, neskôr jej posielal správy, ktoré zneli ako lúčenie. Na telefóne si následne nastavil odkaz, že je v zahraničí a že ho majú volajúci kontaktovať prostredníctvom mailu. V skutočnosti ale najskôr odišiel do Prahy – tam ho aj v utorok našli v jednom z hotelov vo Vinohradskej ulici. Už mu nebolo pomôcť.

image

Radek Ptáček 

Profimedia - AD HOC - MAFRA

RADEK PTÁČEK V SHOW JANA KRAUSA

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. september 2024 13:49