Vďaka týmto trikom sa počas leta konečne dobre vyspíte.dreamstime
StoryEditor

Aj počas tropických nocí sa môže výdatne vyspať. A to vďaka týmto trikom!

08.07.2022, 18:00
Životný štýl

Leto je v plnom prúde a každý sa snaží vychutnať si ho naplno. Horúčavy počas dňa sa dajú s ľahkosťou prežiť pri vode či v klimatizovaných kanceláriách, no horšie je to v prípade tropických nocí. Tie si musíte niekedy doslova odtrpieť. Spánok neprichádza a vás únava dobieha aj počas dňa. Ak nemáte doma klimatizáciu, zachráni vás týchto pár trikov, ako si ochladiť váš byt.

Vyskúšali ste už všetko? Ventilátor ide na plné obrátky, vy zhadzujete postupne všetky vrstvy oblečenia no aj tak vám pot steká dole chrbátom. Je načase vytasiť všetky prostriedky na ochladenie vzduchu.

Zatiahnuté žalúzie

Najdôležitejšie je mať zatiahnuté žalúzie a zatvorené okná aj počas dňa. Aby sa dovnútra dostalo čo najmenej tepla sálajúceho z vonku, pretože vyvetrať takto nakumulované teplo je doslova nemožné. Okná otvorte až podvečer, keď už slnko zapadá a nesvieti tak silno a vzduch sa mierne ochladí. Síce len o pár stupňov, ale aj to vám pomôže prevetrať byt.

Eliminujte varenie

Teplé večere počas leta vymeňte za tie studené. Ak budete mať počas týchto teplôt navyše zapnutý sporák, hoci len pol hodinku, pocit tepla sa ešte znásobí. Aj pečenie bublaniny si radšej naplánujte na dni kedy príde osviežujúce ochladenie, alebo dážď. Ak máte chuť na dezert, siahnite po zmrzline.

Cirkulácia vzduchu

Zaobstarajte si na leto minimálne dva ventilátory. Ak bývate v dvoj a viac izbovom byte bez klimatizácie, určite ich naplno využijete. Ideálne je ventilátor umiestniť večer oproti oknu, aby zároveň odvádzal teplý vzduch smerom von. Druhý ventilátor umiestnite krížom k prvému v opačnom smere. Vzduch v miestnosti sa tak bude otáčať a dovnútra bude prúdiť chladnejší vzduch.

Vypnite elektroniku

Televízor, rádio, počítač, notebook. Toto všetko vytvára elektrosmog a navyše ak je všetko zapnuté, aj teplo navyše. Pred spaním všetko čo sa dá povypínajte, prípadne vytiahnite zo zásuviek.

Aj tento malý krok vám dopomôže aspoň k minimálnemu zmierneniu teploty v interiéri.

Matrace na zemi

Keďže teplota vždy sála smerom hore, ideálne pre vás bude počas tropických nocí, ak to už nemôžete vydržať, spať na zemi. Pokojne si presuňte matrace na podlahu, a aj kvalita vášho spánku sa výrazne zlepší.

Hodvábne obliečky a pyžamo

O hodvábe a jeho výhodách sme už nedávno písali a aj v tomto prípade vám ho môžeme len odporučiť. Hodváb má totiž skvelé vlastnosti. Kým v zime vás dokáže zahriať, v lete príjemne chladí. Ak máte tú možnosť, zadovážte si hodvábne obliečky, alebo aspoň obliečku na vankúš či hodvábne pyžamo. Uvidíte, aký skvelý pocit budete mať a ako dokonale tento materiál dokáže regulovať teplotu. Prípadne vytiahnite periny z obliečok a spíte len pod samotnými obliečkami, alebo plachtami. Všetku hrubšiu bielizeň si nechajte na zimné mesiace.

Oblečenie v mrazničke

Mnoho ľudí odporúča dať obliečky, či pyžamo pred spaním do chladničky či mrazničky. Možno vám to nepomôže počas celej noci, ale aspoň pri zaspávaní, keď teplo vnímate oveľa intenzívnejšie a nemôžete kvôli nemu zaspať vám to pomôže. A určite sa netreba báť mokrých matracov. V tej horúčave to vyschne do pár minút. Veľkým pomocníkom sú aj chladné ponožky. Namočte ich do vody, vyžmýkajte a dajte do mrazničky. Pred spaním si ich dajte na nohy a užívajte si príjemný chládok.

Nezabudnite teplotám prispôsobiť aj váš jedálniček. Na trávenie ťažších jedál váš organizmus potrebuje oveľa viac energie. Preto voľte ľahšie stráviteľné potraviny a predovšetkým večere.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:29