Zmena stravy je v lete veľmi dôležitá.dreamstime
StoryEditor

Zásady stravovania v lete. Takto nepriberiete na all inclusive dovolenke či kúpalisku

06.06.2022, 18:00
Zdravie

S postupne stúpajúcimi teplotami začína tráviť väčšina z vás čoraz viac času v plavkách na kúpalisku či plánovaním dovolenky. Rozhodli ste sa začať cvičiť alebo na poslednú chvíľu schudnúť pár kíl, no nejde to? V lete treba myslieť aj na správnu stravu, ktorá sa musí líšiť od iných ročných období.

V lete prevláda energia ohňa, ktorú dokážete ovplyvniť práve tým, čo zjete, vypijete, alebo akým činnostiam sa venujete. U mnohých zostáva jedálniček v tomto období nemenný, no robia veľkú chybu. Nesprávnym stravovaním môžu uškodiť nielen svojmu zdraviu, ale aj vzhľadu v plavkách. Počas horúcich dní sú omnoho viac podráždenejší a nevyhnú sa ani návalom hnevu či častejším konfliktom. Trápiť ich môžu najmä tráviace problémy, lenivosť, ale aj nechcené priberanie. Ak túžite zostať fit a sexi na letnej all inclusive dovolenke či kúpalisku, skúste sa riadiť týmito jednoduchými zásadami.  

Pozor na jogurty či slané jedlá

V letných mesiacoch by mala byť vaša strava najmä ľahšia, a teda ľahko stráviteľná, pretože nepotrebujete vytvárať teplo, tak ako počas iných ročných období. Takisto by mala strava obsahovať potrebné živiny s dostatočným množstvom celozrnných výrobkov, ovocia a zeleniny. Vyhnúť by ste sa mali vyprážaným či fritovaným jedlám, ktoré nahradíte dusenými a pečenými. Čo to však znamená v praxi? V lete máte pocit, že sa musíte schladiť. V kaviarni si objednáte ľadové frappé a doma si naberiete za misku čokoládovej zmrzliny. Telo sa vám za to ale veľmi nepoďakuje, narušíte si trávenie, vďaka čomu začnete priberať alebo trpieť zdravotnými problémami.

image

V lete sa snažte konzumovať ľahkú a vyváženú stravu.

dreamstime

Pri horúčavách preto skúste konzumovať čo najviac surových jedál v malých porciách. Vyhnite sa slaným alebo kyslým jedlám a nahraďte ich sladkými či horkými. K vhodným potravinám patrí najmä melón, zelená fazuľa, fenikel, hlávkový šalát alebo hrozno.

Pri mliečnych výrobkoch si dajte pozor na jogurt, ktorý je síce ochladzujúci, ale ťažký na trávenie. Snažte sa do vášho jedálnička pridať čo najviac nízkotučných výrobkov a bielkoviny ako tofu, vajcia či mungo. Ak ste veľkým fanúšikom mäsa, uprednostnite biele mäso a sladkovodné ryby. Kilám sa však môžete vyhnúť aj vďaka kokosu, ktorý môžete použiť do šalátov, polievok či iných jedál.

Správny pitný režim

Vysoké teploty vedú k strate vody z organizmu najmä potením, vďaka čomu telo stráca potrebné minerály, a preto by ste sa ich mali snažiť dopĺňať pomocou správneho pitného režimu. V horúčavách sa odporúča vypiť 2 – 4 litre tekutín denne. Síce sú chladené nápoje osviežujúce, ich pitie sa ale veľmi neodporúča. Ak vám nechutí čistá voda, ochuťte si ju čerstvými bylinkami alebo ovocím. Vyhnite sa presladeným nápojom, ale aj množstvu kávy či alkoholu. Samozrejme, pohár vína nezaškodí, no vždy s mierou. Takisto si môžete vyrobiť aj domácu limonádu, ktorú ale neslaďte cukrom. Zvýšite si totiž pocit smädu, telo začne vyplavovať inzulín a potom si pýta jesť. Stojí vám to za to? Určite, nie. Siahnuť môžete aj po ovocných šťavách či čajoch, a to najmä zelených a čiernych.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 10:37