Stačí zmeniť pár detailov a vaša obývačka bude oázou pokoja.Dreamstime
StoryEditor

Oáza pokoja: Ak sa zbavíte týchto vecí v obývačke, budete sa v nej cítiť oveľa príjemnejšie

11.05.2022, 06:00
Životný štýl

Časom nás čiastočne omrzí každý priestor. Je prirodzené, že máme sem-tam chuť na zmenu a prichádzajú aj také chvíle, kedy nás irituje naozaj všetko. Ak máte tento istý pocit aj u vás doma, možno len vyplýva z toho, že vás rušia malé či väčšie detaily, ktoré vám kazia dobrý dojem z miestnosti, v ktorej trávite najviac času. Vieme však, čo zaberie a vaša obývačka bude opäť oázou pokoja.

Obývačka je považovaná za miestnosť, kde sa najviac socializujeme. Stretáva sa v nej celá rodina pri večernom programe, rovnako tak priateľov a iné návštevy vítame najčastejšie práve tu. Aby ste sa v nej cítili príjemne a nič vás v nej nevyrušovalo, skúste sa zamerať na tieto vizuálne detaily.

Konferenčný stolík na všetko

Stôl je presne tým kusom nábytku, ktorý keď nie je v sto percentom stave, budete mať po vstupe do obývačky pocit, že je tam hrozný neporiadok. Každý, kto si ho dokáže nonstop udržať uprataný, by si zaslúžil medailu. Pre niektorých z nás je to nemožné. Robíme si z neho odkladací priestor pre všetko. Zľahka pohodený časopis, pár centimetrov ďalej hygienické vreckovky, šálka z kávy, pero, ktorým ste si predvčerom písali poznámky do diára a aj diár samotný. To všetko preč! Jasné, zoberte si kávu, čaj, alebo pohár vody so sebou do obývačky, veď pohodlie je aj o tom, ale keď dopijete, hneď to odneste. Snažte sa mať na stolíku čo najmenej dekorácii. Možno malú sviečku, či vázu s kvetmi, alebo iné minimalistické zátišie. Stôl bude stále uprataný a aj vy sa budete cítiť oveľa lepšie.

Sedačka, dominanta priestoru

Sedacia súprava v obývačke je dominantou celého priestoru. Musí vám do celého izby dokonale zapadnúť, inak vás to, ako vyzerá a ako neladí s ostatným nábytkom, bude neustále znervózňovať. Pri výbere gauča rozhodne nešetrite. Je to nábytok, ktorý si kupujete na niekoľko rokov. Stavte na kvalitu a nadčasový dizajn. Ak túžite po niečom farebnom, v poriadku. Myslite však na to, že tá krikľavo žltá vás možno o rok už tak baviť nebude. Ak túžite po farbách, zamerajte sa radšej na farebné doplnky. Tie môžete časom vymeniť a je to ekologickejšie i finančne menej náročnejšie ako výmena sedačky. Vyberajte preto neutrálne farby, ktoré sa dajú jednoducho kombinovať a hlavne vás pohľad na ne po krátkom čase neomrzí. To, aby bola sedačka pohodlná, snáď ani nemusíme hovoriť. Vyberte si maximálne komfortnú, nech si večer po celodennom zhone viete oddýchnuť.

Všade samé káble

Trčiace káble alebo káble na viditeľných miestach sú tým, čo nám dokáže narušiť celkový dobrý dojem. Hlavne, keď sú na miestach, kde nám neustále padá zrak. Schovajte ich. Pod lišty, upevníte ich na nábytok tak, aby ich nebolo vidieť, schovajte ich za skrinku. Hlavne ich nenechávajte povaľovať sa po zemi či trčať zo steny. Uvidíte, ako vám takýto malý, nepatrný detail zmení optiku na vašu obývačku.

Prázdne rohy vyplňte

Ak rohy vašej obývačky zívajú prázdnotou, aj to môže byť dôvod, prečo máte pocit, že vám tam stále niečo chýba. Určite si svoj priestor netreba zahltiť zbytočnosťami. Pri výbere, čím rohy miestnosti vyplníte, prihliadajte na to, aby to nebolo príliš masívne, prípadne ďalší lapač prachu. Ideálne v tomto prípade je umiestniť tam napríklad stojacu lampu, vázu s prútmi alebo väčšiu zelenú rastlinu. Váš priestor tak nadobudne úplne nový rozmer.

S doplnkami striedmo

Ak ste maniačka na doplnky, tak dávajte pozor práve na to, aby ste si priestor, v ktorom trávite toľko času, zbytočne nepreplnili. Množstvo rôznych doplnkov, pôsobí chaoticky. V neposlednom rade sa na nich usádza prach a neustále pútajú našu pozornosť. Vyberajte rozvážne, radšej po čase dekorácie v byte obmeňte, ale tu viac ako inokedy platí, že menej je viac. Nechcete mať predsa čoskoro z bytu výstavnú skriňu sošiek, vázičiek, fotorámčekov a ani tých vankúšov na sedačke nemusí byť dvadsať len preto, že ste tomuto krásnemu poťahu nevedeli odolať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:09