Prečo je pre nás kvalitný spánok natoľko dôležitý?Pexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Plnohodnotný spánok je pre ženy dôležitejší ako pre mužov. Je to nespravodlivé, ale nespavosť nás postihuje častejšie

22.03.2022, 08:00
Životný štýl
Ste ranným vtáčaťom alebo si z vás uťahujú, že prespíte polovicu života? Môžete patriť do jednej či druhej kategórie, no spánok je pre nás ženy nesmierne dôležitý. Odborníci dokonca tvrdia, že na rozdiel od mužov potrebujeme kvalitný spánok o niečo viac.

Hoci by mal priemerný dospelý človek spať sedem až deväť hodín denne, niekedy povinnosti nepustia a vstávate unavené a nevyspaté. Keď ale zistíte, na čo všetko má kvalitný oddych vplyv, možno prehodnotíte priority.

Sme náchylnejšie na nočné bdenie

Iróniou je, že sa štatisticky budíme neskôr než muži – presnejšie o 11 minút. Rozdiely v spánkovom režime sú závislé od biologických faktorov. Aj keď  obe pohlavia si môžu prechádzať problémami so spánkom, ich výskyt je častejší u žien. Konkrétne ide o nespavosť alebo syndróm nepokojných nôh.

Veľký nepokoj vám vedia priniesť aj hormóny. Napriek tomu, že v spoločnosti sa téma menštruácie rozoberá stále opatrne, je dôležité poznať jej dopady na ženské telo. Nehovoriac o psychike, veď nejde len o ten jeden nepríjemný týždeň v mesiaci. Organizmus sa pod vplyvom hormónov mení neustále, preto sa aj napriek veľkej únave niekedy dobre nevyspíme. Ukončením cyklu však prerušovaný spánok nekončí. Počas menopauzy zažíva pravidelné návaly tepla až 85 percent žien. Prichádzajú aj cez noc a prebúdzanie sa v prepotenom pyžame skutočne neprispieva k pokojnému opätovnému zaspávaniu.

Rozdielne návyky

Prečo majú vlastne muži viac času na spánok než ženy? Rozdiel môže byť v tom, ako trávia deň. Ak bývajú v spoločnej domácnosti a majú dieťa, tiež tam nastanú odlišnosti. Je to väčšinou matka, ktorá sa zobudí, aby utíšila nepokojné bábätko. Okrem práce sa venuje starostlivosti o domácnosť a následkom toho plynie väčšia únava.

Keď príde reč na poobedňajšie zdriemnutie, práve ženy využívajú „rýchly šlofík“ častejšie. Naberiete novú energiu, no odrazí sa to na nepokojnom večernom spánku. Večné prehadzovanie alebo zízanie do mobilu sa stane neželanou rutinou, od ktorej je ťažké sa odpútať.

Sila hormónov

Za rodové rozdiely je takisto zodpovedná prítomnosť testosterónu a estrogénu. Typicky ich delíme na mužské a ženské hormóny, no v istom pomere ich majú obe pohlavia. Ženám testosterón od puberty postupne klesá, ovplyvňuje hladinu energie a celkovú psychickú pohodu. Spánok je čas, kedy sa do krvného obehu uvoľňuje niekoľko druhov hormónov. Patrí medzi ne rastový hormón, ktorý je nevyhnutný aj u dospelých. Počas noci sa chuť do jedla vyrovnáva ďalšími hormónmi. Menšia kvalita oddychu vám teda vplýva aj na to, koľko toho zjete na raňajky.

Čo môžete zlepšiť?

Aj keď štatistiky hovoria jedno, vďaka niekoľkým tipom si dokážete dopriať oddych oveľa rýchlejšie. Niektoré veci nedokážete kontrolovať, avšak je v našom najlepšom úmysle, aby ste si tieto zvyky osvojili.

  • Povedzte nie akýmkoľvek mastným a ťažkým jedlám.
  • Zabráňte prenikaniu svetla do spálne, môže pôsobiť rušivo a telo sa potom nevie správne „vypnúť“.
  • Pripravte si horúcu vaňu plnú esenciálnych olejov.
  • Nezanedbávajte pohyb, na začiatok postačí aj krátka prechádzka.
  • Roztrieďte si povinnosti a myšlienky tak, aby vám večer zbytočne nezamestnávali hlavu.
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 02:39