Pri cvičení častokrát zabúdame na lýtka. Aké cviky sú tie najefektívnejšie?Pexels/Anna Shvets
StoryEditor

Športujte z pohodlia domova: Toto sú najlepšie cviky na krásne lýtka

11.03.2022, 10:00
Životný štýl
Nie, nejde o to zdolať 12 poschodí po svojich namiesto privolania výťahu. S pevnými a vyšportovanými lýtkami sa budete niesť životom na nohách oveľa jednoduchšie. Nyvše, prichádza sezóna šiat a sukní, tak je najvyšší čas zamakať.

Okrem chôdze a behu existujú aj iné cviky, ktoré vám vyformujú lýtka bez toho, aby vás ošľahal vietor. Premeňte svoj domov na telocvičňu a aspoň 15 minút denne venujte svojim nohám. Plusom je, že do cvičenia zapojíte aj ďalšie svaly navyše.

Dvíhanie lýtok

Ide o jeden z najjednoduchších spôsobov, ako sa začať starať o lýtka. V stoji rozkročte nohy do šírky ramien. Spevnite brušné svaly a oprite sa do prednej časti chodidiel. Päty držte vo vzduchu, snažte sa nekrčiť kolená. Keď pocítite v lýtkach pnutie, vydržte chvíľu a až potom postupne ťahajte päty na zem. Ak je pre vás cvik náročný, môžete špičky striedať.

Dvíhanie lýtok v sede

Sadnite si na pevnú stoličku, uistite sa, že nie je šanca, aby ste sa na nej šmykli. Kolená držte v 90° uhle, nevytáčajte ich ani dovnútra, ani von. Nakloňte sa dopredu, položte ruky na stehná blízko kolien a vyvíjajte tlak smerom nadol. V tom istom momente dvíhajte špičky proti smeru rúk.

Drep a zdvih

Stojte s rozkročenými nohami a mierne vytočenými chodidlami. Zapojte stred tela a ohnite kolená, čím sa dostanete do podrepu. Zároveň majte ruky spustené medzi chodidlami. Zaprite sa nohami tak, aby ste sa vedeli znova postaviť a súčasne krúžte rukami až smerom nahor. Keď máte paže pri hlave, stojte na špičkách. Cvik opakujte.

Skoky

Pri tomto cviku určite zistíte, či máte nejakú kondičku. Najprv stojte vzpriamene, s rukami a nohami pri tele. Potom v rovnakom čase roztiahnite ruky aj nohy. Čo sa týka nôh, mali by byť od seba ďalej než je šírka vašich ramien. Počas skákania nezabudnite pravidelne dýchať.

Výkopy

Stojte s rukami položenými voľne po bokoch. Pokrčte ľavú nohu a zdvihnite pätu k sedacej časti, potom ju rýchlo vráťte na začiatok a opakujte to aj na pravej strane. V skratke povedané, vykopávajte vaše nohy smerom k zadku, až pokým budete vládať.

Rýchly „minibeh“ s údermi  

Pri tomto cvičení by mal byť váš postoj, rovnako ako chodidlá, v šírke presahujúcej boky, kolená sú pritom jemne pokrčené. Ruky ohnite do pästí smerom nahor do výšky brady. Robte malé, rýchle a opakujúce sa kroky, ruky vystierajte takisto v striedavom vzore – akoby ste udierali bo boxerského vreca. Opakujte niekoľkokrát.

Vysoké kolená

Začnite s cvikom v stoji na podložke a s rukami ohnutými v 90° uhle. Ruky držte vo výške bokov, natiahnuté pred telom. Pokrčte pravú nohu a zdvihnite koleno tak, aby ste sa pri cvičení dotýkali svojej dlane. Vráťte pravé koleno na podložku a rovnako rýchlo opakujte cvik s ľavou nohou. Precvičte niekoľko sérii.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 11:45