Nie je cukor ako cukor. Prírodný nájdeme v ovocí a niektorej zelenine a naše telo ho ľahko spracuje. Zlý je cukor, ktorý je dnes takmer všade, dokonca aj tam, kde by sme ho nečakali. Najmä v sladených nápojoch, polotovaroch, medzi ktoré patrí aj kečup a horčica, v bielych bagetách, mäsových výrobkoch a o bežných sladkostiach ani nehovoriac. Cukor sa pridáva do takmer všetkých technologicky spracovaných potravín, ktoré tvoria vyše 90 (!) percent všetkých produktov na trhu. Tento cukor môže za to, že nás tu straší zvýšené riziko vzniku srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a ostatných vážnych civilizačných ochorení. A taká obezita či nadváha sa týka už aj našich detí. Sacharidy by mali tvoriť 10 % celkového denného energetického príjmu.
Igor Bukovský – Ambulancia klinickej výživy
Naše emócie sú príčinou, prečo sme „na sladké“. Aby sme sa tomu vyhli, mali by sme si vyberať potraviny, ktoré podporujú lepší metabolizmus a chránia inzulínové receptory. Sú to celozrnné potraviny, strukoviny, vláknina, ovocie, zelenina, orechy. Ako hovorí: „Kým však nezačneme riešiť svoje emočné a psychogénne dôvody, ktoré nás vedú k prepchávaniu sa sladkosťami, všetky rady a režimy sú zbytočné, dlhodobo nefunkčné.“
Doktor Bukovský radí:
Toto je päť mojich najlepších sladidiel – domáci med, trstinová melasa, trstinový cukor, javorový sirup, stévia (v prvom rade je to vždy o tom ”koľko“, až potom ”čo“).
Olga Olexová – ajurvédska lekárka
Cukor získal označenie novodobý jed. Aby sme sa vyhli jeho prehnanej konzumácii, treba preferovať prírodné cukry (trstinový cukor či med) a vyhnúť sa rafinovaným cukrom. Strava s úplným vylúčením cukrov je nevhodná a nebezpečná. Keď máte veľkú chuť na sladké, dajte si vyšetriť stolicu na kvasinky. Potvrdzuje sa mi to takmer na 100 %, že bude pozitívna. Pozor na emocionálne prejedanie sa. Pri „chuti“ na čokoládu treba vylúčiť možný vznik depresie.
Doktorka Olexová radí:
Na raňajky odporúčam ovsenú kašu s hrozienkami, mletými mandľami, dusenými jablkami a ochutenú medom alebo trstinovým cukrom. Na obed polievku z červenej šošovice, celozrnné cestoviny s omáčkou zo zeleniny a s čokoládovým tahini ako dezertom. Na večeru zeleninové rizoto z ryže basmati. Pri tomto zložení stravy hlad pociťovať nebudete. Podľa ajurvédy je množstvo potravín so sladkou chuťou, ktoré na jazyku nechutia sladko“, vyživujú tkaniva a neprodukujú chute“ na sladké. Trebárs celozrnná pšenica a ryža basmati.