Evita magazín
StoryEditor

"Všetko je možné", tvrdí študentka výtvarného umenia

16.12.2016, 11:00
Životný štýl
Pred piatimi rokmi začala vyrábať svoje prvé kožené kabelky, dnes už ich predáva aj do Číny či Austrálie. Má len 24 rokov, je v poslednom ročníku na „výške“ a rodinná firma s kabelkami len prekvitá.

Dajana spočiatku brala tvorbu kabeliek ako svoj koníček, resp. brigádu. „Finančná situácia v rodine nebola najlepšia, tak som aj ja chcela prispieť do rodinného rozpočtu.“ Spočiatku to však nebolo ľahké, cez deň chodila do školy, pracovala hlavne po nociach. „Prvé tri roky som študovala dva odbory, španielsky jazyk a literatúru a výtvarné umenie. Do toho som dochádzala z Partizánskeho do Nitry,“ hovorí, no nesťažuje sa. „Na jednej strane mi bolo ľúto, že kým ja pracujem, moji spolužiaci sú na party a zabávajú sa. Mnohí ma preto považovali aj za čudnú. Ale ja som chcela pracovať, budovať si niečo do budúcnosti, niečo, čo ma bude baviť, ale aj živiť.“ Keď skončí školu, nebude teda musieť začínať v 25 rokoch, ale vbehne do niečoho, čo už funguje a na čo je zvyknutá. „Nesmierne sa teším na to, že sa budem môcť venovať svojej práci na 100 %.“

Návrh a dizajn
Tie pochádzajú od nej. „Navrhujem kabelky a dávam inštrukcie. Programujem výšivky, ktoré potom vyšívam na špeciálnom stroji. Tatino vyrezáva jednotlivé diely a naše šikovné šičky ušijú výslednú kabelku. Tá ide späť ku mne, ja ju nafotím, upravím fotky, napíšem popisné texty, vložím na internet, posielam s mamou zásielky. Spravujem eshopy, kde predávame, komunikujem so zákazníkmi, predávam na predajni, spravujem sociálne siete,“ vymenúva Dajana. Toto všetko sa deje v malom bielom domčeku v Malých Uherciach pri Partizánskom. A odtiaľ kabelky mieria okrem Slovenska a Čiech aj do iných krajín Európy, do Ameriky, Austrálie, Tichomoria či Číny.

Najúspešnejšia predajkyňa
Voľnočasové aktivity sa Dajane poriadne zriedili. Zostali už len jazda na koni a sem-tam nejaký výlet. Púšťa sa však aj do nových vecí. Nedávno priateľovi – golfistovi upiekla a nádherne vyzdobila tortu. Pritom predtým nikdy žiadnu nepiekla. „Keď si niečo zaumienim, iný výsledok ako to, že sa to podarí, neprijímam. Nechať niečo tak s tým, že sa mi to nepodarilo alebo že to neviem, je pre mňa absolútne neprirodzené.“ Čo znamená, že onedlho určite budeme počuť o jej prvom kamennom obchodíku v Bratislave. A azda sa jej výrobky stanú známejšie aj v zahraničí. To sú Dajanine plány do budúcnosti.

Životné krédo
„Každý deň sa riadim heslom – „nič nie je nemožné a všetko je možné,“ usmieva sa Dajana. „Nechcem čakať na niekoho, kto príde a zariadi mi život. Potrebujem pocit, že to, čo mám, mám vďaka sebe a že som si to zaslúžila. Chcem sa v starobe obhliadnuť späť a povedať si, že som pre seba a svoj život urobila to, čo som najviac mohla.“ A vďačí za to aj rodine a zamestnancom, ktorí za jej rozrastajúcou sa značkou stoja tiež.

Kto je?
Dajana Rodriguez (24)
Študentka výtvarného umenia pochádza z Partizánskeho, kde stále aj žije so svojou mamou – Slovenkou a otcom – Kubáncom. Pred piatimi rokmi začala v rámci rodinnej firmy, v ktorej jej otec vyrábal kožené bundy, šiť kabelky, taktiež z kože. Dnes už má svoju značku, fungujúcu firmu aj vlastnú kanceláriu a vysnívanú luxusnú predajňu. Tento rok sa stala prvou najúspešnejšou predajkyňou na www.sashe.sk. Jej kabelky nájdete aj na jej vlastnej stránke dajanarodriguez.com.

Tento článok ste mohli nájsť aj v septembrovej Evite 2016.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
21. apríl 2024 00:40