pixabay.com
StoryEditor

Sexom k lepšej pleti. Pozrite sa, čo dokáže

27.08.2016, 15:00
Životný štýl
O tom, ako svieža a rozžiarená býva pleť bezprostredne po orgazme, možno viete svoje. Ale môže pravidelný pohlavný styk alebo masturbácia stav pokožky dlhodobo vylepšiť? Americká redaktorka sa rozhodla to otestovať - prečítajte si, aká bola jej skúsenosť a čo na to hovoria lekári.

"Sex má na pleť jednoznačne blahodarný účinok. Počas pohlavného styku sa totiž zvyšuje cirkulácia krvi. Pleť sa prekrvuje, okysličuje sa, a preto tiež hneď po sexe pôsobí viac sviežo a už na prvý pohľad zdravšie," hovorí Martina Neradová, korektívna dermatologička z Medicom Clinic, ako píše idnes.cz.

Mladšie vďaka kolagénu

Pravidelný sex ale môže mať aj dlhodobý vplyv na stav pokožky, dodáva jej kolegyňa, dermatologička Sabina Sellner Slivková. To preto, že sa pri ňom aktivuje tvorba kolagénu - bielkoviny, ktorá je telu vlastná a ktorá je zodpovedná za pružnosť kože. Časom ju ale telo prirodzene tvorí menej, na pleti sa tvoria jemné vrásky aj hlbšie ryhy, stráca elasticitu a spolu s ňou mladistvý vzhľad.

"Ak je kolagénu v koži dostatok, a k tomu svojím spôsobom prispieva práve aj pravidelný pohlavný styk, stáva sa pleť znova pružnejšia a vrásky sa na nej tvoria pomalšie," popisuje lekárka. "Navyše kolagén prispieva k spevneniu nechtov a skrz pokožku hlavy aj na posilnenie vlasov," upozorňuje na ďalšie výhody častého milovanie.

Je tiež známe, že sex znižuje stres, teda aj hladinu stresových hormónov v tele. "Tým sa zmenšuje riziko zápalov a to zase znamená menšiu šancu, že sa nám budú tvoriť akné či opuchy," vysvetlila dermatologička Elizabeth Tanzi redaktorke servera Refinery29 Márii Del Russo.

Mesiac povinných orgazmov

Tá sa rozhodla overiť spomínané účinky na vlastnej koži a zadala si vcelku príjemnú úloha: nasledujúcich tridsať dní bude mať každý deň aspoň jeden orgazmus. "Žiadna zložité pravidlá pre mňa neplatila: vyvrcholenie som mohla dosiahnuť akýmkoľvek spôsobom, s partnerom aj sama, s pomocou ruky alebo vibrátora, v posteli aj v sprche," opisuje svoj experiment.

"Počas tretieho týždňa som si začala všímať výsledky. Postupne mi mizli pupienky z brady a pleť bola na prvý pohľad žiarivejšia. Kamarátka sa ma dokonca spýtala, či som bola v poslednej dobe na kozmetike. "Úplne žiariš, povedala mi. Keby len vedela," píše Del Russo. Na niekoho, kto počas celého života trpel na akné, vraj dostala nebývalé množstvo komplimentov.

Stres - úhlavný nepriateľ

Viac ako pohlavný styk sa jej podľa vlastných slov osvedčila pravidelná masturbácia v období, keď priateľ nebol "po ruke". To podľa popredného amerického sexuológa Erica Marlowe Garrisona, s ktorým celú vec konzultovala, dáva zmysel: "Pri masturbácii sú najmä ženy často viac uvoľnené a cítia menší stres ako pri sexe s partnerom."

Odstránenie alebo aspoň zníženie stresu je evidentne v boji za lepšiu pleť kľúčovým faktorom - možno dôležitejším ako počet orgazmov. "To, že som musela mať každý deň jeden, znamenalo, že som si musela každý deň vyhradiť čas pre seba. Zo začiatku som na to dokonca občas zabúdala. Je ťažké nájsť si na seba chvíľku, keď máte milión iných povinností. Ale práve odpočinok a relaxácia hrajú pri starostlivosti o pleť dôležitú úlohu," uzatvára Maria Del Russo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 22:08