V mnohých ohľadoch sa čas na sociálnych sieťach podobá hraniu na tzv. výherných automatoch. Nikdy neviete, čo objavíte za chvíľu a mozog vás za každý zaujímavý "objav" odmení dávkou dopamínu. Ak máte sklon k závislosti, môže sa ľahko stať, že mozog zle odhadne čas, ktorý na sociálnych sieťach strávite, čo paradoxne prispieva k izolácii od okolia. Závislosť na sociálnych sieťach zatiaľ ešte nie je tak dobre preskúmaná, ako napríklad závislosť na hracích automatoch alebo na alkohole. Prieskum Cornell University z roku 2015 naznačuje, že ľudia, ktorí majú dobrú náladu a cítia sa šťastnejší, všeobecne majú menší problém zriecť sa používania sociálnych sietí. Čo je celkom paradoxné, pretože práve Facebook podľa výskumu publikovanom v ploche One prispieva k dlhodobému zhoršovaniu našej nálady a prežívaniu pocitu naplnenia a šťastia, aspoň u mladých ľudí, na ktorých vedci tento fenomén skúmali. Všeobecnejšie sa niekedy hovorí o "internetovej závislosti" (Internet Addiction Disorder, IAD), ktorá sa podľa údajov z roku 2012 týka v USA a Európe jednotiek percent užívateľov.Pixabay
StoryEditor

Kontrolujete si pracovné maily vo voľnom čase? Toto sa môže stať

20.08.2016, 00:00
Životný štýl
V súčasnosti pribúda ľudí, ktorí sa nevedia odpútať od pracovného kolotoča a pokračujú aj cez víkend. Venujú mu príliš veľa času a majú tendenciu vypĺňať prácou aj osobné voľno.

Zasahuje aj do rodinného života

Máte nutkanie nazrieť do pracovnej e-mailovej schránky aj cez voľný deň? Odborníci dvíhajú varovný prst a upozorňujú, že ak ste stále v strehu a riešite niečo, čo súvisí s prácou vo voľnom čase, hrozí vám zvýšený stres, ako píše thesun.co.uk. Aj keď na prvý pohľad by nešlo o nič nezvyčajné, zamestnanci, ktorí kontrolujú svoje maily mimo pracovnej doby trpia vyhorením, vyčerpaním a hlavne si tým môžu rozvrátiť rodinný život. Ak šéf na vás tlačí a vyžaduje určité pracovné nasadenie v dňoch pokoja, rátajte so stresom a neskôr aj s depresiami. Čo je však ešte horšie, kvalita rodinného života sa tým výrazne znižuje.

Štúdia bola vykonaná univerzitami Virginia Tech a Colorado State University. Podľa nej nie je ani tak problém, venovať sa práci mimo pracovnú dobu, ale byť v strehu a plne sústredený na pracovné činnosti – to je to, čo spôsobuje stres a zníženú kvalitu rodinného života. Pre zdravie človeka je fungujúca rodina veľmi dôležitá, ako aj pre jeho životnú pohodu.

Pri prezeraní a riešení pracovných mailov vo voľnom čase vzniká stres, ktorý sa dá porovnať s takým, ktorý vzniká napr. pri nejakom konflikte na pracovisku, keď je človek vystavený vysokej pracovnej záťaži alebo keď je pod časovým tlakom.

Nedokážu sa odpútať od práce

Niektorí zamestnanci majú problém úplne zabudnúť na pracovné úlohy, ktoré riešili a nedokážu sa odreagovať. Predchádzajúce štúdie dokonca zistili, že aby sa pracovníci úplne oddelili od práce, fyzicky i psychicky, potrebujú mať nasledujúci deň voľno. Po jednom dni možno povedať, že na prácu už nemyslia. Koľkí to však dokážu?

V súčasnej dobe je už normálne, ak zamestnávatelia vyžadujú pracovný čas aj vyše 10 hodín denne každý deň. Bohužiaľ, takýto životný štýl v práci robí viac škody ako úžitku na fyzickej, produktívnej i mentálnej úrovni. Ako dodala štúdia, títo zamestnanci boli identifikovaní ako vyčerpaní.

Užívajte si voľné dni a zakážte si prezeranie pracovných mailov počas dní, ktoré sú určené na oddych. Uvidíte, ako si oddýchnete a načerpáte nové sily do ďalšieho pracovného týždňa.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 16:30