pixabay.com
StoryEditor

Recept na dlhovekosť? Čítajte knihy, tvrdí štúdia

06.08.2016, 06:00
Životný štýl
Nielenže nám čítanie umožňuje uniknúť od reality a vyburcovať naše zmysly a predstavivosť do úplne inej dimenzie, ale je taktiež prospešné pre naše zdravie.

V súčasnosti sú mnohí zaneprázdnení a nemôžu si nájsť čas na čítanie. Radšej uprednostnia oddych pri televízii alebo za počítačom. Ruku na srdce. Kedy ste naposledy čítali nejakú dobrú knihu alebo článok? Ak si na to nepamätáte, je načase to zmeniť. Čítanie je totiž dobrý prostriedok pre rozvoj osobnosti, ale vo veľkom vplýva aj na zdravie. Preto sa odporúča zahrnúť ho do každodenného programu aktivít.

Dlhý život vďaka knihe

Vedci zistili úžasný účinok čítania kníh. Podľa nich nám táto činnosť pomôže k dlhovekosti. Zistili to odborníci na základe výskumu, v ktorom použili údaje od 3 635 ľudí nad 50 rokov, ako píše well.blogs.nytimes.com. Tí sa zúčastnili väčšej zdravotnej štúdie, v ktorej odpovedali na otázky týkajúce sa čítania. Vedci ich rozdelili do troch skupín. V prvej boli tí, ktorí nečítali knihy, ďalšiu tvorili ľudia, ktorí si touto činnosťou vypĺňali voľný čas približne tri a pol hodiny týždenne a do tretej skupiny patrili čitatelia kníh, ktorí sa tejto aktivite venovali viac ako tri a pol hodiny týždenne.

Štúdia, uverejnená v Social Science & Medicine odhalila, že čitateľmi kníh sú v prevažnej väčšine ženy, vysokoškolsky vzdelané, ktoré patria do vyšších príjmových skupín. Výskumníci sledovali prítomnosť týchto faktorov, rovnako ako vek, rasu, prítomnosť depresie, zamestnanie a rodinný stav.

V porovnaní s tými, ktorí vôbec nečítali knihy tí, ktorí holdujú tejto činnosti až tri a pol hodiny týždenne, mali o 17 percent nižšiu pravdepodobnosť, že zomrú v priebehu 12 rokov. U väčších čitateľov to bola až 23 percent menšia pravdepodobnosť. Vášniví čitatelia kníh žili v priemere o takmer dva roky dlhšie než tí, ktorí sa venovali iným činnostiam. Vedci pritom zistili, že podobný vzťah bol aj medzi tými, ktorí uprednostňujú noviny a časopisy, aj keď slabší.

"Ľudia, ktorí hlásili, že minimálne pol hodiny denne čítali knihy, mali veľkú výhodu, čo sa týka dĺžky života v porovnaní s tými, ktorí nečítali," povedala hlavná autorka Becca R. Levyová, profesorka epidemiológie na Yale.

Prospešné pre náš mozog

Čítanie sa už odjakživa považuje za zmysluplnú činnosť a duševnú aktivitu, ktorá pomáha mozgu fungovať tak ako má, ak nie ešte lepšie. Jedna štúdia spred troch rokov prišla na to, že vo vyššom veku pomáha udržať na uzde demenciu. Dokonca sa považuje za štýl života, ktorým možno oddialiť nástup mentálneho postihnutia. Čítanie kníh nás udrží v napätí a transportuje do iných oblastí. Všetko, čo prečítame, plní našu hlavu novými a novými informáciami. Vtedy viac myslíme, aby sme pochopili určitú myšlienku z obsahu a predstavivosť pracuje na plné obrátky. Takýmto spôsobom si precvičíme pamäť, logiku, obrazotvornosť a vizualizáciu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:04