pixabay.com
StoryEditor

Sú inteligentnejší muži alebo ženy? Odpoveď vás prekvapí

08.10.2017, 10:15
Životný štýl
Ak by sme si položili túto otázku pred niekoľkými rokmi, bolo by to jednoznačné: muži. Od tej doby sa však mnohé zmenilo a prišli nové štúdie, ktoré túto odpoveď odmietajú.

Keď sa pozrieme na internet, sociálne médiá alebo na reči, ktoré kolujú medzi ľuďmi, zistíme, že nežnejšie pohlavie je považované za menej inteligentné ako drsnejšie. Odjakživa akosi ženám prischla nálepka tých hlúpejších. Prednedávnom sa však objavila informácia, ktorá to razantne odmietla a tvrdila pravý opak, keďže drvivú väčšinu víťazov Darwinových cien (ocenenie pre ľudí, ktorí zahynú v dôsledky vlastnej hlúposti) tvorili muži. Tentokrát však nemá „navrch“ ani jedno pohlavie.

Neexistuje rozdiel medzi pohlaviami

Muži a ženy sú na rovnakej úrovni, čo sa týka inteligencie. Nemožno povedať, že by jedno pohlavie bolo menej inteligentné než druhé, ako tvrdí nová štúdia uverejnená v časopise Intelligence. Jej autormi sú odborníci z univerzít z Illinois a Rumunska. Výskumníci sa zamerali na údaje o inteligencii od viac ako 15-tisíc mužov a žien v Rumunsku vo veku od 2 do 99 rokov. Vo viac ako 90 % prípadov nebol preukázaný žiadny rozdiel medzi pohlaviami, čo sa týka inteligencie, ako píše forbes.com. Zrátané a podčiarknuté, ani jedno pohlavie nevyniká múdrosťou nad to druhé.

Výsledky tejto štúdie sú v súlade s predchádzajúcimi výskumami. Príkladom je publikovaná analýza výskumov v časopise Education Psychology Review, ktorá prišla na jednoznačný záver, ktoré hovorí, že „medzi pohlaviami neexistuje žiadny rozdiel v inteligencii“. Avšak štúdia neskúmala sociálne, kultúrne, ekonomické a ekologické aspekty, ktoré môžu vplývať na inteligenciu mužov a žien. Príkladom je nedostatočná podpora zo strany rodiny, kvôli ktorému môže byť žena alebo muž, považovaný za hlúpejší.

Predchádzajúce teórie hovorili dokonca o väčšom mozgu u mužov, čo by mohlo znamenať i vyššiu inteligenciu. Bohužiaľ, toto tvrdenie sa príliš dlho „neohrialo“ a i napriek potvrdeniu, že mozog muža je väčší ako u ženy, údajne to automaticky neznamená, že by bolo drsnejšie pohlavie inteligentnejšie. Už v roku 1997 dánsky bádateľ Berte Pakkenberk dokázal, že muž má priemerne o miliardu mozgových buniek viac než žena. Na druhej strane, v testoch inteligencie zase vtedy dosahovali ženy o 3 % lepšie výsledky než muži. Ženský mozog tak má síce nižšiu váhu, no tento fakt nemá vplyv na jeho výkon.

Hneď súdime

Nekonečná diskusia "kto je hlúpejší, muži alebo ženy" vyzdvihuje hlavný problém v našej spoločnosti. Nezameriavame sa podrobnejšie na jednotlivca, kým vyslovíme záver. Ak vidíme, že niekto urobí hlúpu vec, automaticky ho odsúdime a považujeme ho celkovo za hlúpeho človeka. Príkladom je situácia, kedy si dá žena topánky s vysokým podpätkom, čo nie je práve najpraktickejšie a spadne. Taktiež mnohé vtipy, ktoré kolujú hlavne medzi mužmi, sa zase ženám môžu zdať „pritiahnuté za vlasy“. Prehliadame to, že aj spoločnosť, v ktorej sa nachádzame, môže mať vplyv na to, čo robíme a ako myslíme. Netreba hneď odsúdiť človeka na základe určitého výkonu. Spoznajte ho bližšie a až potom si utvorte názor.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 01:33