pixabay.com
StoryEditor

Skorá menopauza môže urýchliť starnutie žien, tvrdí štúdia

27.07.2016, 06:00
Životný štýl
Pre mnohé ženy, ktoré sa boja starnutia je menopauza poplachom. Riziko osteoporózy, čo problémy s hormónmi vedia nežnejšie pohlavie vystrašiť. Záleží však aj na tom, kedy menopauza „zaklope na dvere“.

Väčšina žien žije v kulte mladosti a plynutie času v nich vyvoláva priam hysterickú reakciu a pocity hrôzy. Je jasné, že čas sa nedá zastaviť a i tie najkrajšie ženy zostarnú, no u niektorých z nich je tento proces rýchlejší ako u ostatných. Najnovšia štúdia potvrdila, že ženy, u ktorých sa dostaví menopauza skôr, môžu starnúť rýchlejšie ako tie, u ktorých menopauza prichádza v neskoršom období, ako píše japantimes.co.jp. Podľa štúdie môže toto zistenie prispieť k identifikácii žien s najvyšším rizikom chorôb súvisiacich s vekom.

Navyše, mohlo by tak urovnať dlhotrvajúcu diskusiu, ako povedal Steve Horvath, profesor ľudskej genetiky a bioštatistiky na David Geffen School of Medicine na University of California v Los Angeles. "Celé desaťročia sa vedci nevedeli zhodnúť na tom, či menopauza spôsobuje starnutie alebo starnutie spôsobuje menopauzu," povedal Horvath, vedúci autor štúdie v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. "Je to ako sliepka alebo vajce: ktoré z nich bolo skôr? Naša štúdia je prvou, ktorá ukazuje, že menopauza spôsobuje rýchlejšie starnutie."

Vzťah medzi chronologickým a biologickým vekom

Horvath a jeho kolegovia analyzovali vzorky DNA z viac ako 3 100 žien v štúdii, ktorá trvala 15 rokov. Zúčastnili sa jej ženy po menopauze. Meraním biologického veku buniek z krvi a slín boli schopní zachytiť vzťah medzi chronologickým vekom každej ženy a biologickým vekom ich tela. "Zistili sme, že menopauza urýchľuje starnutie buniek v priemere o 6 percent. Aj keď to nie je veľa, ovplyvňuje priebeh života ženy," upozorňuje Horvath.

Napríklad žena, ktorá vstupuje do predčasnej menopauzy vo veku 42 rokov by starla rýchlejšie v nasledujúcich ôsmich rokov, než tá, ktorá vstúpila do menopauzy vo veku 50 rokov. V čase, keď 42-ročná žena dosiahla vek 50 rokov, jej telo bude biologicky o rok staršie ako žena, u ktorej začala menopauza v päťdesiatke, píše sa v správe.

Zdá sa, že kým krv starne rýchlejšie po menopauze, zvyšok tela sa pravdepodobne zhoršuje viac s možnými dôsledkami na vznik ochorenia. Podľa lekára to síce môže znieť hrôzostrašne, no ženy sa nemusia ničoho báť. Už onedlho budú môcť lekári použiť tzv. epigenetické hodiny a sledovať tak zmeny v DNA v priebehu času a tak by mohli rozhodnúť o liečbe, ako je hormonálna terapia.

"Vedci už nemusia sledovať pacientov po celé roky, ich zdravie a výskyt chorôb. Namiesto toho môžu použiť epigenetické hodiny na sledovanie rýchlosti starnutia a vyhodnotiť, aká liečba by im pomohla a spomalila proces biologického starnutia. Mohlo by to významne skrátiť dĺžku a náklady vynaložené na klinické štúdie a iné spôsoby liečby pre ženy,“ povedal Horvath.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 11:36