Ivana Maheľováarchív
StoryEditor

Nutričná poradkyňa Ivana Maheľová: Kilá navyše boli niekedy súčasťou aj jej života

31.10.2025, 20:00
Životný štýl

Miluje obezitu. Teda, presnejšie povedané, pomáha ľuďom s nadmerne vysokou váhou žiť lepší život, a to zmenou stravovacích návykov. Nutričná poradkyňa Ivana Maheľová bola jednou z prvých na Slovensku, ktorá začala robiť jedálničky na mieru. Nevynecháva pritom ani prílohy, ani chlieb. Len všetko s mierou. Sama vie, že sa v jedle musí strážiť. Kilá navyše boli niekedy súčasťou aj jej života.

image

Ivana Maheľová

archív

Vyhľadávajú ju právničky, lekárky, učiteľky, piloti, kamionisti a iní. Zhruba za 10 rokov pomohla 4 400 ženám a 800 mužom. Hneď na úvod sa patrí uviesť aj obrovský úspech, ktorý sa Ivane Maheľovej podaril: „Jedna tridsiatnička schudla vďaka našej indivi­duálnej spolupráci zo 140 na 74 kíl, podstúpila aj operáciu kože. Váhu si dodnes drží, má úplne nový život. Samozrejme, cvičila. Spolupracovala som tiež s jej trénerom.“

Posadnutá cvičením

Mohlo by sa zdať, že výživoví poradcovia sa so svojou hmotnosťou a figúrou nikdy nemuseli pasovať. Opak je pravdou. Rodáčka z Michaloviec o tom tiež vie svoje. „Bola som chudé dieťa, veľa som tancovala. V štrnástich som prestala chodiť na tanečnú a v puberte som rapídne pribrala, a to 17 kíl. Nedbala som o stravovanie. Bežne som si dala pizzu, bagety, čipsy. Nebola som obézna, ale bol to skok. Paradoxne, vo svojom tele som sa necítila zle, sebavedomia som mala dosť, takže som to neriešila až do momentu, keď jedna blízka osoba mala poznámky na to, ako vyzerám. Mala som zhruba 15 rokov a nepočúvalo sa to dobre. Keď som sa následne postavila pred zrkadlo, zrazu som sa videla inak. Naozaj sa mi zdalo, že som tučná. Cítila som sa škaredá a menejcenná. Pozrela som sa tiež na fotky z dovolenky a skutočne mi prevísalo brucho, v skrini som namiesto veľkosti S mala L,“ spomína Ivana, ktorá sa pred 12 rokmi stala certifikovanou výživovou poradkyňou. V tínedžerskom období sa do chudnutia pustila spoločne s maminou.

Hoci vtedy ešte nebolo toľko dostupných informácií o výžive ako dnes, hltala všetko, čo jej prišlo pod ruku. K novému jedálničku pridala fitnes. Prvé štyri kilá schudla za týždeň. Bola to obrovská motivácia. „Cítila som sa lepšie fyziky i mentálne. Tak ma to začalo baviť, že keď som sa o rok postavila na váhu, ručička ukazovala 47 kíl. Pri mojej výške 164 cm to bolo až príliš. Geneticky mám pomerne pevnú kostru, ale keď som sa vyzliekla, mohla som si počítať rebrá. Bola som tým až posadnutá. Na Vianoce som sa bála zjesť kapustnicu, aby sa to neprejavilo na váhe. Pred štedrou večerou som išla cvičiť, aby som prijaté kalórie stihla spáliť. Hlad som vôbec nepociťovala. Zvykla som si, dnes však nechcem, aby moje klientky robili túto chybu. Ani menzes mi nevynechával,“ delí sa o svoj príbeh.

Výkyvy váhy ako inšpirácia

Spomínate si ešte na osobu, ktorá Ivane povedala, že je tučná? Tak presne ten istý človek jej pri podváhe povedal, že by mala pribrať, lebo je príliš vychudnutá. Vtedy si uvedomila, že nie je možné, aby sa riadila názormi druhých. „Na strednej škole som sa seriózne začala zaoberať vyváženou stravou, hľadala som informácie na zahraničných stránkach, študovala som rôzne výskumy, radila som spolužiačkam, ako správne jesť. V maturitnom ročníku som toho mala v škole viac, ako som predpokladala, a tak som z racionálnej výživy upustila. Za dva roky som pribrala 12 kíl,“ pokračuje. To už študovala manažment ľudských zdrojov na Prešovskej univerzite.

Výkyvy váhy ju inšpirovali k tomu, aby sa raz a navždy naučila správne stravovať a aby mohla pomáhať iným. Popri vysokej škole absolvovala v Prahe vzdelanie, aby mohla robiť túto prácu, založila web jedalnicky.sk a začala sa živiť tým, čím sama žila. Tak je to doteraz. „Bola som jednou z prvých, ktorí sa venovali personalizovaným jedálnym lístkom. Záujemca vyplnil dotazník, kde opísal, ako vyzerajú jeho dni, čo zvykne jesť, čoho sa nemieni za žiadnu cenu vzdať, čo sa chce naučiť konzumovať, koľko sa hýbe a podobne. Vďaka tomu sa viem vcítiť do kože klienta a správne odborne i ľudsky mu pomôcť. Nikomu som nikdy neodporučila žiadne diéty ani náhrady jedál,“ vraví nutričná expertka, pre ktorú je jej práca vášňou a neustále sa vo výžive vzdeláva. Každý záujemca dostane individuálne vypracovaný stravovací plán podľa svojich preferencií a neobmedzené konzultácie.

Klienti čakajú aj tri mesiace

Bez ohľadu na to, či sa na ňu obrátia ženy alebo muži, po mesiaci už každý na sebe nielen vidí, ale aj cíti pozitívnu zmenu. Bez drastických zásahov, ktoré sú neudržateľné celý život. Keď sa k tomu všetkému pridá aspoň trochu pohybu, nič nebráni úspechu. Ivana si nikdy nepotrebovala platiť žiadnu reklamu. Jednoducho len zdieľala na sociálnych sieťach svoj príbeh, písala tam užitočné rady, pridali sa k tomu pozitívne recenzie od zákazníkov a práce má od začiatku podnikania naozaj veľa. Sú obdobia, že ľudia tri mesiace čakajú na to, kým sa dostanú na rad. „Nikdy som nechcela variť recepty a písať žiadne kuchárske knihy. Keďže sama som sa nevedela dostať k receptom pre svoje klientky, ktoré by boli jednoduché, chutné a dali sa variovať, musela som si vytvoriť vlastné. Najskôr som ich zdieľala iba online, postupne som ich začala vydávať knižne. V procese je už štvrtá publikácia,“ rozpráva.

Bežne dostáva fotky od spokojných mamičiek, ktoré takto varia so svojimi deťmi. „Ozval sa mi kamionista, ktorý už schudol vyše 10 kíl. V kamióne si varí podľa mojej knihy a inšpiroval ďalších kolegov. Mám radosť nielen z toho, že ľudia fyzicky vyzerajú lepšie, ale že sa zmenia aj psychicky a vnímajú sa oveľa lepšie,“ teší sa. Aby čakačka nebola taká dlhá, čochvíľa spustí nový projekt: „Chcem, aby moje služby boli pre ľudí dostupné rýchlejšie, lacnejšie a efektívnejšie.“

Netreba sa týrať či trestať

Nesprávne stravovacie návyky z minulosti Ivana na svojom organizme cíti doteraz. „Môj metabolizmus nefunguje ako u bežného človeka. Dlhodobo som fungovala na nízkom príjme, vysokom výdaji a došlo k metabolickej adaptácii. Stačí, že občas mám obdobie, keď jem konštantne viac, jojo efekt je viditeľný okamžite. Navyše minulý rok som mala od vyčerpania zdravotné problémy, ktorých dôsledky cítim i teraz. Nemôžem robiť takmer žiaden šport. Zatiaľ som sa dopátrala len k zopár cvikom, ktoré mi nespôsobujú bolesti. Aby som bola v pohybe, chodím na prechádzky. Klamala by som, keby som tvrdila, že ma netrápi šesť kíl, ktoré som nabrala v dôsledku zranenia, ale už to pre mňa nie je priorita. Som šťastná, že sa konečne môžem postaviť z postele bez bolesti. Svojmu mužovi sa páčim, okolie to nerieši, ale rozhodne chcem ísť príkladom svojim zákazníkom,“ vraví mama 5-ročného syna Marka.

Na záver odkaz všetkým, ktorí sa z času na čas takpovediac opustia a jedia, čo im príde pod ruku: „Aj ja mám občas deň, že zjem celú pizzu a zvládnem ešte čokoládu. Sme len ľudia. Netreba sa týrať či trestať. Keď sa človek vráti do normálu, rýchlo pocíti benefity: lepšie trávenie, spánok, väčšia radosť zo života a viac energie. To je predsa na nezaplatenie.“

Čo je dobré vedieť

Banány – pôsobia preventívne ako liečivo na vysoký krvný tlak, odvodňujú organizmus, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a posilňujú imunitu

Avokádo – poskytuje vlákninu a jedinečnú kombináciu tukov, neobsahuje sodík ani cholesterol, má vysoký obsah antioxidantov a protizápalové účinky, má priaznivé účinky na zrak

Škorica – upokojuje nervy, uvoľňuje hlieny a podporuje trávenie

Tvaroh – je ideálnym zdrojom bielkovín trebárs na raňajky, urýchľuje metabolizmus, vyživuje kosti, zuby, kĺby a zlepšuje kvalitu pokožky, nechtov a vlasov

Vajíčka – upokojujú nervy, zlepšujú fun­kciu mozgu a koncentráciu, podporujú trávenie a funkciu hrubého čreva

Mlieko – pomáha pri správnej funkcii štítnej žľazy, podporuje pamäť, pomáha ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami

Mandľové mlieko – má nízku kalorickú hodnotu, podporuje výživu svalstva, odkysľuje organizmus a normalizuje hladinu cukru v krvi

Rady na nezaplatenie:

Jedz pomaly a vedome, v opačnom prípade ti môže byť ťažko a skoro vyhladneš.

Nikdy nepojedaj medzi jedlami, ktoré máš rozložené počas dňa.

Ku každému slanému jedlu pridaj zeleninu, ktorá obsahuje vlákninu, a zvýšiš tak sýtivosť jedla i jeho nutričnú hodnotu.

Ryžu či cestoviny úplne nedovar, budú mať nižší glykemický index a zachovajú si vyššiu výživovú hodnotu.

Strukoviny sú skvelou výživnou prílohou, napríklad červená šošovica či fazuľové struky.

Glykemický index pečiva znížiš pridaním kvalitnej bielkoviny, napríklad šunkou, vajíčkom alebo tvrdým syrom.

Výživné sacharidy sú palivom pre mozog a lepší výkon, uprednostni celozrnné výrobky, ovocie či kvalitnú čokoládu.

Keď máš pred menštruáciou chuť na sladké, upeč si napríklad tvarohový koláč a pokojne si daj každý deň jeden kúsok, až kým perióda nepominie. Zabrániš tak vyjedaniu sladkostí.

Kapustovo-bryndzová tortila

Kyslú kapustu (130 g) opražíme na oleji (5 g) dochrumkava. Keď bude želanej konzistencie, pridáme sladkú sušenú červenú papriku, premiešame, odstavíme. Tortilu si narežeme od polovice nižšie, na každú štvrtinu dáme kapustu, plátky bryndze (40 g) a zavinieme. Následne opečieme z oboch strán na suchej panvici. Prerežeme a podávame.

Ružový bielkovinový cheesecake

Celozrnné alebo špaldové piškóty (60 g) posekáme v mixéri a rukou vymiešame spolu s mäkkým maslom (20 g) a mliekom (3 – 4 PL). Hmotu poriadne zapracujeme na dno malej tortovej formy vystlanej papierom na pečenie. Ak sa s ňou zle pracuje, pridáme ešte lyžicu mlieka. Korpus pečieme 10 minút pri 160 stupňoch. Zatiaľ si pripravíme krém – vymiešame jemný odtučnený tvaroh (250 g), nízkotučný jogurt (140 g), mrazené maliny (50 g), vajce, prášok malinového pudingu (1 PL) a med (30 g). Zmes vylejeme na predpečený korpus a pečieme ešte 45 minút pri 160 – 170 stupňoch.

Tuniakové cestoviny

Cestoviny z tvrdej pšenice (140 g) uvaríme al dente v osolenej vode. Polovicu cibule pokrájame na tenké plátky a osmažíme na jednej lyžici oleja. Pridáme prekrojené cherry paradajky (8 ks) a chvíľu restujeme. Do toho dáme tuniaka vo vlastnej šťave (150 g), pasírované paradajky (200 g), smotanový syr (30 g) a zhruba 10 g parmezánu. Okoreníme, premiešame a podávame s uvarenými cestovinami. Na tanieri ešte posypeme syrom (10 g). Recept je na dve porcie.

Elementy ženy: Josef Trojan

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
31. október 2025 20:02