pixabay.com
StoryEditor

Je dobré hýbať sa aj s bruškom? Pravda o tom, ako pôsobí cvičenie

19.07.2016, 06:00
Životný štýl
Ak je žena tehotná, jej organizmus prechádza mnohými zmenami. Je však gravidita dôvod, aby sa žena obmedzovala v pohybe a vyhýbala sa športovaniu?

Tehotenstvo nie je choroba a teda dôvod, prečo sa nezdvihnúť zo stoličky. Pohybová aktivita je veľmi prospešná pre budúcu mamičku i dieťatko. Ženy, ktoré cvičia počas tehotenstva, mali nižší výskyt gestačného diabetesu a hypertenzie, ako píše upi.com. Navyše, pomáha k lepšiemu a ľahšiemu pôrodu.

Mýtus vyvrátený

Hoci ženy sú často varované pred nebezpečenstvom cvičenia počas tehotenstva, údaje z klinických štúdií naznačujú prospešnosť cvičenia pre matku i dieťa. "Hovorievalo sa, že cvičenie uvoľňuje noradrenalín v tele, čo je chemická látka, ktorá môže stimulovať kontrakcie maternice, a tým viesť k predčasnému pôrodu," uviedol Dr. Vincenzo Berghella, riaditeľ medicíny na Sidney Kimmel Medical College v Thomas Jefferson University. "Ale početné štúdie zahŕňajúce túto novú meta-analýzu od tej doby ukázali, že cvičenie neškodí matke ani dieťaťu. Ba práve naopak. Môže mať pre ne prínos."

Pravidelný pohyb ženy v radostnom očakávaní nezvyšuje šancu na predčasný pôrod. Zároveň znižuje riziko cisárskeho rezu, ako zistili výskumníci z Thomas Jefferson University. Dokonca by sa cvičenia nemali vzdávať ani ženy v rizikovom tehotenstve. Môžu pocítiť len jeho priaznivé účinky - môže totiž znížiť komplikácie počas tehotenstva.

Do pohybu aj s tehotenským bruškom

Na účely tejto štúdie, publikovanej v časopise American Journal of Obstetrics and Gynecology výskumní pracovníci zhromaždili dáta z deviatich predchádzajúcich štúdií, pričom sa zamerali na 1 022 žien, ktoré cvičili po dobu 35 až 90 minút 3- alebo 4-krát týždenne v priebehu tehotenstva a 1 037 budúcich mamičiek, ktoré nemali pohyb. Všetky mali normálnu hmotnosť s nekomplikovaným tehotenstvom.

Bolo zistené, že 79 percent žien, ktoré pravidelne cvičili, rodili prirodzeným spôsobom a 17,9 percenta cisárskym rezom, v porovnaní so 67 percentami budúcich mamičiek, ktoré rodili prirodzene a 22 percentami, u ktorých bol nutný cisársky rez. To však nie je všetko. Ženy bez pohybu mali vyšší výskyt gestačného diabetesu a hypertenzie, pričom ostatné, ktoré nevedeli dopustiť na pravidelné tréningy, nemali žiadne zdravotné komplikácie.

"Je mnoho dôvodov, prečo ženy vytiahnuť späť do posilňovne počas tehotenstva. Tak znížia riziko nevoľnosti a zabránia zvýšenej únave," povedal Berghella. "Táto meta-analýza posilňuje fakt, že cvičenie je dobré pre mamičku i dieťa a nespôsobuje žiadne zvýšené riziko predčasného pôrodu."

Takže, smelo do pohybu! Jediné, čo by ste však mali spraviť pred odštartovaním tréningov, je poradiť sa so svojím lekárom. predsa existujú športy, ktoré by pre vás nemuseli byť práve najvhodnejšie, obzvlášť, ak máte rizikové tehotenstvo. Len lekár vie najlepšie, akými pohybmi podporíte svoje zdravie, tehotenstvo bez komplikácií a v konečnom dôsledku aj zdravie svojho dieťatka. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:52