Pozrite sa, aké rituály by ste mali robiť pred spaním.dreamstime
StoryEditor

Nie len ráno, ale aj večer by ste sa mali držať niekoľkých rituálov: Zistite, ako správne zakončiť deň

16.04.2024, 20:00
Životný štýl

Vďaka návykom si môžete uľahčiť život, zlepšiť psychické zdravie alebo sa naučiť väčšej systematickosti a usporiadanosti. Okrem ranných rituálov sa však oplatí držať aj niekoľkých večerných návykov, ktoré vám pomôžu správne ukončiť deň. Pozrite sa, ktoré to sú.

Zvyknete si každé ráno variť čaj, venujete pár minút rozcvičke alebo si potrpíte na kvalitnú starostlivosť o pleť? Je skvelé, že sa nejakým návykom snažíte naštartovať svoj deň, no dokážete ho aj správne ukončiť? Možno si to neuvedomujete, no večerné rituály sú rovnako dôležité ako tie ranné. Nielenže sa vďaka nim zbavíte stresu, ale pripravíte svoje telo na spánok. Pozrite sa, ktoré návyky by ste mali začať praktizovať pred zaľahnutím do postele.

Krátke, no účinné cvičenie

Je normálne, že sa vám po príchode z práce už nechce behať či dvíhať činky, no na ukončenie dňa by stačilo aj krátke relaxačné cvičenie. Či už si vyberiete dychové, meditačné alebo naopak cvičenie, pri ktorom si ponaťahujete svalstvo. Vďaka akémukoľvek cvičeniu zrelaxujete, upokojíte myseľ a zlepšíte si celkové zdravie.

Horúca vaňa

K vašim každovečerným rituálom môže s kľudom patriť aj teplý kúpeľ. Vďaka nemu si vydýchnete pod dlhom dni, odstránite svalové napätie a spomalíte tep. Snažte sa však vo vani s horúcou vodou len oddychovať a zabudnite na telefón či iný rušivý predmet.  

Pozor na večerné menu

Aby ste sa kvalitne a dostatočne vyspali, mali by ste si na večeru servírovať ľahké jedlo, ktoré budete konzumovať približne dve hodiny pred zaľahnutím do postele. Snažte sa vyhnúť prejedaniu a čipsy či iné lákadlá nechajte na pokoji.

Pripravte spálňu na spánok

Túžite sa dobre vyspať? V tom prípade by ste si každý večer mali poriadne upratať spálňu, vyvetrať alebo prezliecť bielizeň. Takýmto spôsobom prežijete skvelý spánok a ráno sa prebudíte s lepšou náladou.

Namiesto televízie kniha

K večerným rituálom by rozhodne nemalo patriť sledovanie televízie. Samozrejme, môžete si pozrieť časť z obľúbeného seriálu alebo relácie, no nemali by ste televízii venovať celý čas. Namiesto toho si radšej prečítajte pár strán z knihy, zahrajte sa hru alebo sa porozprávajte s partnerom.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:09