pixabay.com
StoryEditor

Spravte si doma cirkus. Akrobacia pobaví deti i celé rodiny

04.06.2016, 14:45
Životný štýl
Akrobacia je skvelý spôsob, ako pretiahnuť a posilniť celé telo. Okrem cirkusových šapitó si ale môžete ako akrobati zacvičiť pokojne aj u seba doma v obývačke, ako velia najnovšie trendy v tomto športe. Niektoré saltá a ďalšie cviky už možno so svojimi deťmi robíte.

Akrobacia rozhodne nepatrí len do cirkusu, ako píše idnes.cz. Naopak niektoré jej metódy môžu deťom už od tých najmenších pomôcť s motorikou, ale aj so sebavedomím, uvedomením si svojich kladov i záporov a v neposlednom rade vedie k spolupráci medzi akrobatmi. Či už to sú kamaráti, súrodenci alebo rovno celá rodina.

"Začať s akrobaciou je možné už vo veku batoľata. V takomto skorom veku ide o rôzne prevaľovanie, váľanie sa napr. po loptičkách a pod," vysvetľuje Pavla Rožníčková z pražského centra pre nový cirkus Cirqueon. Tam sa v súčasnosti vyučujú kurzy pre predškolské deti.

"Vekovej skupine od troch rokov sme sa začali venovať po stáži v belgickom Cirkus in Beweging, voľnočasovom cirkusovom centre v Löwen, ktoré vedie Rika Taeymans, autorka knihy Matejova akrobacia a metodiky cirkomotorika," opisuje akrobatka Rožníčková, ktorá napísala predslov k českému vydaniu knihy Matejova akrobacia.

V Belgicku videla, ako sa dá zamerať na family cirkus, teda cvičenie detí s dospelými, ktoré využíva akrobatické prvky. "U nás v Cirqueonu máme family cirkus zatiaľ len v podobe víkendových workshopov, ale cirkusové jasle pre deti od troch do piatich rokov vedieme ako pravidelné kurzy. Tie sú bez dospelých, ale vychádzame z princípov cirkomotoriky," dodáva Rožníčková.

Kniha Matejova akrobacia sa teší celosvetovej popularite, na svojich stránkach zoznamuje rodičia so základmi akrobacie s deťmi a ponúka im rad cvikov, do ktorých sa môžu v najrôznejších obmenách pustiť aj doma. Kniha popisuje akrobatické princípy, pravidlá a samozrejme aj základy bezpečnosti. Ako už bolo povedané, akrobacia nie je len o pretiahnutí tela, ale vzdeláva deti aj po ďalších stránkach.

Cirkomotorika

"Metóda cirkomotoriky je prepojenie vývojového pohybu a akrobacie, a kladie dôraz na dvakrát tri princípy. Pri práci so svojím telom je to zabalenie, spevnenie, uvoľnenie, a čo sa týka vzťahu s akrobatickým partnerom, je to spolupráca, vzťahy "proti", ktoré učia deti zdravému sebavedomiu, a vzťahy "pre", teda starať sa o niekoho. Deti sa potrebujú cítiť vo svojom tele ako doma a potrebujú nadväzovať vzťahy, to je cieľom cvičenia, nie len obyčajné zvládnutie jednotlivých prvkov," tvrdí Pavla Rožníčková.

A vzápätí vyvracia obavy o nebezpečenstve akrobacie pre deti. Podľa nej je to dokonca naopak - pretože sa deti naučia lepšie ovládať svoje telo a reagovať, keď napríklad nečakane padajú, zvládajú potom nebezpečné situácie celkovo lepšie.

"Máme spätnú väzbu od rodičov našich malých kurzistov, že sa deti potom oveľa bezpečnejšie správajú napríklad na ihrisku, vedia, čo zvládnu, ich telo je silnejšie, pohyblivejšie, a keď už dôjde k pádu, vedia, ako sa zbaliť, aby sa im nič nestalo," upokojuje rodičov Rožníčková. Detské kurzy vedú v Cirqueonu už päť rokov, takže majú naozaj bohaté skúsenosti.

Nadšenie detí zaručené

Cvičenie so synom podľa knihy aj pod dohľadom profesionálnych akrobatiek si vyskúšala aj autorka týchto riadkov. Trojročný syn bol nadšený, aj keď sa spočiatku cítil v niektorých pozíciách trochu neistý. S každým úspechom a pochvalou sa ale dvíhala pýchou a odvtedy skoro každý deň prosí, aby som si s ním ja alebo otecko zahrala na cirkus. Okrem zábavy a príjemne stráveného času je spoločné „akrobatenie“ aj skvelým spôsobom, ako sa pretiahnu a posilnia aj rodičia, ktorí si čas na cvičenie občas hľadajú veľmi ťažko.

Veľa cvikov navyše možno už s dieťaťom robíte prirodzene - napr. tzv. hasičov, kedy si rodič dieťa vyšvihne na rameno, alebo najrôznejšie saltá (napr. dieťa držíte za ruky tvárou k sebe, dieťa nohami lezie po vašom tele nahor a nakoniec ho za stáleho držania rúk pretočíte chrbtom k sebe). Keď si doma s dieťaťom nacvičíte malú zostavu kotrmelcov, sált a pyramíd (namiesto žineniek vám poslúžia napríklad matrace alebo vankúše), ktoré potom predvediete príbuzným, zaistíte si tak veľa príjemne spoločne strávených chvíľ.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 18:11