Mozog malého dieťatka okamžite zareaguje na matkin hlas.pixabay.com
StoryEditor

Dieťa spozná matkin hlas už za jednu sekundu, tvrdia vedci

22.05.2016, 06:00
Životný štýl
Menej ako jednu sekundu. Tak dlho trvá, než deti rozpoznajú hlas svojej matky. A ten hlas "rozsvieti" mozog dieťaťa ako vianočný stromček.

Nová štúdia zo Stanford University School of Medicine skúmala, ako deti reagujú na matkin hlas v porovnaní so ženou, ktorú nepoznali, ako píše edition.cnn.com. Nielenže deti okamžite zareagovali na hlas svojej milovanej osoby, ale táto reakcia bola zaznamenaná sluchovými oblasťami v mozgu. Časti mozgu, spojené s emóciami, rozpoznávaním tváre a sociálnych funkcií sú tiež aktívne pri započutí známeho hlasu Jednoducho povedané, schopnosť dieťaťa komunikovať je vo veľkom spôsobe ovplyvnená tým, ako reaguje na matkin hlas.

"Mnoho našich sociálnych, jazykových a emocionálnych procesov sa fomuje tým, ako počúvame hlas našej najmilovanejšej osoby," uviedol vedúci štúdie a inštruktor psychiatrie a behaviorálnych vied Daniel Abrams. "Ale prekvapivo málo je známe to, ako sa mozog organizuje okolo tohto veľmi dôležitého zdroja zvuku. Neuvedomovali sme si, že matkin hlas by mohol pôsobiť na rôzne mozgové systémy."

Dve skupiny po dvanásť detí vo veku 7 až 12 rokov podstúpili mozgovú MRI pri počúvaní krátkych klipov so slovnými nahrávkami ich matiek a cudzích osôb. Vo zvukových klipoch dokázali už za jednu sekundu identifikovať hlas svojej matky s presnosťou 97 percent. Skutočnosť, že sa niekoľko častí mozgu po vypočutí hlasu v tej chvíli aktivovali, bol veľkým prekvapením pre vedcov, ako dodal Vinod Menon, profesor psychiatrie a behaviorálnych vied. "Započutie matkinho hlasu môže byť dôležitým zdrojom emocionálneho pohodlia u detí," povedal Menon.

Matkin hlas vyvoláva príjemné pocity aj v ich neskoršom veku. Ešte v roku 2010 skúmali americkí vedci, či je pre dieťa a jeho pocit bezpečia nutná osobná prítomnosť matky alebo postačí jej hlas. Nakoniec sa ukázalo, že už hlasová interakcia pôsobí na deti upokojujúco a vyvoláva produkciu hormónu lásky oxytocínu. Vedci tak zistili, že hlas môže byť rovnako dôležitý ako dotyk pri regulácii neuroendokrínov, ku ktorej dochádza pri osobnom kontakte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 23:21