Muži majú tendenciu zľahčovať bolesť, preto umierajú skôr ako ženy.pixabay.com
StoryEditor

Skutočný dôvod, prečo ženy žijú dlhšie ako muži

30.04.2016, 06:00
Životný štýl
Ženy sa v priemere dožívajú vyššieho veku ako muži nie je už žiadnou novinkou. No prečo tomu tak je?

"Mužské" správanie môže byť sebadeštruktívne, tvrdia psychológovia. Je niečo v chromozóme Y, čo robí mužov náchylnejších k starnutiu a chorobám? Podľa vedcov pravdepodobne nie. Skutočnosť, že ženy žijú v priemere o 5 rokov dlhšie ako muži nemožno vysvetliť fyziologickými rozdielmi. Na vine je spoločenský tlak na mužov, ktorý ich „núti“ konať a správať sa „mužsky“ a v každej situácii byť silní a na nič si nesťažovať, ako píše womansday.com. Aj vtedy, keď sú chorí.

Potláčajú emócie a slzy

Podľa novej štúdie zverejnenej v časopise Preventive Medicine and The Journal of Health Psychology je u mužov menej pravdepodobné, že si vyhľadajú lekársku starostlivosť, keď pociťujú príznaky ochorenia v porovnaní so ženami. Muži majú tendenciu zľahčovať bolesť. Výsledkom je viac vážnych zdravotných problémov v neskoršom živote. Už ako chlapcov ich rodičia učili, aby boli silní, odvážni a nenechali sa ničím odradiť. A tak už odmalička potláčali svoje emócie, ktoré nedávali najavo, zadržiavali slzy, aj keď sa im v živote stalo niečo nepríjemné a nikdy si na nič nesťažovali.

Psychológovia z Rutgers University a autorky štúdie Diana Sanchez a Mary Himmelsteinová chceli vedieť, či a aký má vplyv tzv. toxická maskulinita (mužnosť, určitá forma „mužského, drsného“ chovania) na dĺžku života u mužov. Použili dve samostatné štúdie a skúmali viac ako 800 mužov a 250 žien, konkrétne ich zdravotné problémy a čo si myslia o mužnosti a pohlaviach. Časť mužov bola požiadaná, aby prišla na kliniku na schôdzku so študentami medicíny a zdravotnými sestrami.

Autori štúdie zistili, že muži, u ktorých boli identifikované stereotypné mužské črty preferovali skôr lekárov (vnímali ich ako kompetentnejších). Na druhej strane, bolo viac pravdepodobné, že otvorene sa budú rozprávať o svojich príznakoch ochorenia so zdravotnou sestrou. "Nechcú ukázať slabosť," povedala Sanchezová. Lekárky vnímali ako osoby s väčším pochopením, čo im pomohlo cítiť sa dobre a mohli tak vyjadriť svoje pocity a problémy.

"Muži majú blok, ktorý im hovorí, že by mali byť statoční, sebestační a tvrdí," povedala Himmelsteinová. "Ženy nemajú ten pocit, keďže nepociťujú žiadny tlak zo strany spoločnosti."

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 14:40