Mikrovlnka dokáže viac, než len zohriať večeru.flickr.com/wallslide
StoryEditor

Nepodceňujte mikrovlnku. Aj toto dokáže spraviť s jedlom

05.04.2016, 06:00
Životný štýl
Je veľká škoda obmedziť používanie mikrovlnnej rúry len na ohrev zmrazenej večere. Pomocou nej môžete dosiahnuť ďaleko viac, zlepšiť chuť niektorých potravín, či zjednodušiť si prácu v kuchyni.

Odstráni šupku z cesnaku

Každá gazdiná vie, že zbaviť sa šupky z cesnaku nie je niekedy najjednoduchšie. Preto padne vhod každá pomoc, ktorá by to uľahčila. Dajte cesnak do mikrovlnky po dobu 15 sekúnd. Uvidíte ako rýchlo vám skĺzne šupka.

Zachráni starý chlieb

Zabudli ste zatvoriť skrinku v kuchyni, kde máte chlieb či iné pečivo? Každá z nás vie, aký je výsledok. Tvrdšie rožky a chlieb. Našťastie sa dá táto situácia zachrániť. Zabaľte chlieb do vlhkej papierovej utierky a dajte do mikrovnky na 20 sekúnd. Vlhkosť vsiakne do pečiva, vďaka čomu bude opäť svieže a mäkké bez toho, aby bolo mokré, ako píše rd.com.

Ovocná šťava jednoduchým spôsobom

Pred odšťavovaním pomaranča alebo citrónu, vložte ovocie do mikrovlnnej rúry po dobu 10 sekúnd. Mikrovlnka uvoľní vlákna vo vnútri ovocia, čím sa uľahčí jeho následné odšťavovanie do poslednej kvapky.

Mäkší hnedý cukor

Ak máte hnedý cukor tvrdý ako skala, skúste tento trik. Navlhčite papierovú utierku, vložte ju do balíčka s cukrom a nechajte v mikrovlnnej rúre po dobu 25 sekúnd. Vlhkosť z utierky sa prenesie na cukor, ktorý nebude taký tvrdý.

Hladký kryštalizovaný med

Vykryštalizoval vám med v pohári? Jednoducho odstráňte veko a vložte do mikrovlnky na 30 až 40 sekúnd, kým bude mať svoju pôvodnú hladkú štruktúru. Pozor, nezohrievajte ho v plastovej nádobe.

Uľahčí šúpanie zeleniny

Tvrdá tekvica a koreňová zelenina môžu byť ťažké na šúpanie. Aby ste to mali jednoduchšie, umiestnite zeleninu do mikrovlnnej rúry po dobu 2 až 3 minúty pri nízkom výkone a ich šupka by mala byť pružnejšia pre lepšie šúpanie a rezanie. Dávajte si len pozor pri vyťahovaní zeleniny, môžete si spáliť prsty.

Jednoduchšie pokrájate cibuľu

Aby sa zabránilo slzám stekajúcim po tvári pri krájaní, umyte cibuľu, zbavte sa jej koncov a zohrejte ju v mikrovlnke po dobu 30 sekúnd ešte pred krájaním. Ošúpte ju zatiaľ čo ste v procese krájania. Nôž totiž poškodzuje bunky v cibuli, spôsobujúce uvoľňovanie sírového plynu. Tento plyn reaguje so slznými kanálikmi a dráždi oči. Ohrev cibule zapríčiní prvý rozpad enzýmov, ktoré spúšťajú uvoľňovanie plynu.

Káva s lahodnou penou

Uprednostnite pred kupovaním drahého stroja na výrobu capuccina mikrovlnku. Nalejte mlieko do keramickej nádoby, pričom nie viac ako do polovice (necháte tým priestor na penu). Uzavrite nádobu a intenzívne ňou trepte 30 až 60 sekúnd. Mlieko sa zmení na penu. Dajte dole veko a umiestnite nádobu do mikrovlnky po dobu 30 sekúnd, aby pena stúpla. Nalejte do svojej obľúbenej kávy.

Pripravte si rýchlo quinou

Pre rýchlu večeru opláchnite a umiestnite jednu šálku quinoe do misky. Pridajte dve šálky vody, zakryte a zohrievajte po dobu šiestich minút. Odstráňte, premiešajte a opäť zohrievajte ďalšie dve minúty. Nechajte potom guinou odstáť po dobu 5 až 10 minút absorbovať zostávajúcu vodu.

Namočte rýchlo fazuľu

Zabudli ste fazuľu namočiť cez noc? Umiestnite ju do veľkej misy a pridajte 3 šálky vody na každú 1 šálku suchých fazúľ. Majte nastavenú mikrovlnku na vysokú úroveň a varte až do bodu varu (asi 12 až 15 minút). Vyberte a nechajte fazuľu odstáť po dobu 1 hodiny. Vodu vypustite a opláchnite studenou vodou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 06:28