StoryEditor

5 prekážok, ktoré nás najviac brzdia v chudnutí v januári

21.01.2016, 04:00
Životný štýl
Január. Vianočné rozprávky, dni voľna a kopu dobrého jedla sa nám zdajú byť zrazu vzdialenou spomienkou. Ako dať svoj životný štýl do poriadku?

Aj keď po Vianociach niet ani stopy, predsa len nám ostali nejaké pozostatky zo sviatkov hojnosti. Zbadáme ich vtedy, keď sa postavíme na váhu a ručička sa posunie o pár čísiel nahor. Už sa necítime práve najpríjemnejšie, preto sa rozhodneme k dodržiavaniu novoročných diét.  Máte cieľ, odhodlanie a pevnú vôľu. Napriek tomu vám v tom bránia určité prekážky, s ktorými sa môžete stretnúť na začiatku roka, ako píše huffingtonpost.co.uk.

1. Januárové "blues"


Po decembrovom oddychu a Silvestri, kedy sme si užívali nespútané zábavy s kamarátmi a vychutnávali si dobroty od výmyslu slova, január tvrdo zasiahol do našich životov. Tento mesiac znamená vrátiť sa opäť do práce a každodenného kolotoča povinností, čakajú nás tmavé dlhé noci a krátke dni, chladné veterné počasie a kreditná karta s povianočným zadĺžením. Akýkoľvek iný mesiac v roku by bol pre nás lepší. Pre mnohých pôsobí január skľučujúco. Považuje sa za mesiac depresie. Práve teraz pribúda množstvo rozvodov, zlyhávajú predsavzatia a nedarí sa chudnúť. Ľudia tak podliehajú ešte väčšiemu smútku a zlej nálade kvôli neschopnosti  splniť to, čo si zaumienili.

Nedovoľte zlej nálade, aby vám prekazila plány v zhadzovaní kilogramov. Dajte prednosť rybám, kuraciemu mäsu, orechom a semenám. Ak túžite po pečených zemiakoch, pokojne si ich dajte, no mali by tvoriť len štvrtinu taniera, ďalej chudé bielkoviny by mali byť ďalšou štvrtinou a zeleninový šalát polovicu taniera.

2. Ste zmätení, čo je zdravé


V panike z povianočného chudnutia zvyknú mnohí ignorovať všetko, čo nie je zelené, nevyzerá ako semená a klíčky, či prášok určený na smoothie a koktejly. Navyše nás mýlia informácie z internetu a iných médií, ktoré nám zakaždým radia iné osvedčené triky, ktorými sa dopracujeme k štíhlejšiemu telu. A tak nevenujeme pozornosť každodenným potravinám, ktoré sú zdraviu prospešné a zároveň nezaťažia našu peňaženku.

Obráťte sa radšej na odborníkov v oblasti výživy a iných nutričných špecialistov, ktorí vás správne nasmerujú. Myslite na to, že takmer každá jedna potravina vám neublíži. Dôležité je len poznať množstvo, ktoré si môžete dovoliť. Ak sa budete držať hesla "všetko s mierou", nebudete mať problém s hmotnosťou. Práve naopak, ani nebudete vedieť ako, ale budete chudnúť, keďže sa nebudete príliš stresovať tým, čo ste dali do úst.

3. Koniec obľúbeným činnostiam


Po vianočných sviatkoch a Nového roku sme si akosi príliš zvykli na darčeky, veľa jedla a leňošenie pri televízii. Náhle vylúčenie všetkých obľúbených činností, ktoré sme doteraz robievali, sa zdá byť ako krutá realita. Ako sa opäť dostať do formy?

Najlepším spôsobom je plánovanie. Pripravujte si doma jedlo na druhý deň do práce. Stravovanie mimo domova znamená istú prekážku v chudnutí, keďže človek nikdy nevie, aké ingrediencie sa použili v receptoch. Dôkladná príprava jedál ako napr. zdravých raňajok alebo obedov predstavuje základný krok k štíhlej postave. Navyše, aspoň ušetríte.

4. Ťažký návrat do každodennej rutiny


S príchodom januára zvykneme na seba príliš tlačiť. Viac ako polovica z nás (52 %) sa snaží zdravo jesť, chodiť do posilňovne, triediť financie a odkladať si peniaze na dovolenku. Snažia sa držať radikálnu diétu a fitness plán. Niekedy je toho na nás veľmi veľa. Skúste si to uľahčiť a nenakladajte si toho na plecia príliš veľa. Namiesto toho, začnite s menšími zmenami, zaraďte do jedálnička menšiu porciu zeleniny, pomaly začnite sledovať veľkosť porcií, či nahraďte zo začiatku bielu múku celozrnnou. Malé, no postupné zmeny vás privedú k veľkým výsledkom.

5. Vzdávate sa hneď po prvej malej chybe


Keď prechádzate na zdravý životný štýl, rátajte s chybami, ktoré budete robiť hlavne na začiatku. Nič nemôže byť stopercentné. Stane sa, že má človek náročný deň za sebou, niečo sa mu nepodarilo alebo sa pohádal so svojim partnerom. Preto môžete siahnuť do útrob špajze a vytiahnuť sladké dobroty. Nevadí. Nech sa stane čokoľvek, vždy sa po zhrešení vráťte opäť k zdravému stravovaniu. Popremýšľajte, čo by ste nabudúce mohli urobiť inak alebo akým zdravým jedlom nahradiť to kalorické, po ktorom zvyknete siahnuť vždy vtedy, keď ste smutní alebo nahnevaní. Hlavné je neskončiť s plánom, ale pokračovať v ňom i naďalej. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 05:46