StoryEditor

Boj o peniaze by pacienta nemal ohroziť

13.01.2008, 23:00
Veľké koncové nemocnice v týchto dňoch rokujú so zdravotnými poisťovňami o dôležitom balíku peňazí na starostlivosť o pacienta. Fakultné nemocnice zatiaľ nechcú prezrádzať, o koľko viac dohodnú ako minulý rok.

Veria však, že ich zmluvy budú výhodnejšie. Zdravotné poisťovne hovoria o prehnaných požiadavkách. Tvrdia, že ak by vyhoveli veľkým štátnym nemocniciam, pocítili by to negatívne malé nemocnice.
Veľké si veria viac
Fakultná nemocnica L. Pasteura v Košiciach očakáva, že dohodu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou uzatvorí do 15. januára. "A veríme, že bude pre nás výhodnejšia ako vlani," dodala hovorkyňa nemocnice Jaroslava Oravcová. Podľa toho sa bude odvíjať aj dohoda s ostatnými zdravotnými poisťovňami. Nemocnica ešte nemá uzavretú zmluvu ani so súkromnou zdravotnou poisťovňou Dôvera. Približne 200-tisíc klientov Dôvery v blízkosti východoslovenskej metropoly však nemusí mať obavy, že by ich neošetrili. V prípade úrazu či nehody musí akákoľvek nemocnica pacientovi poskytnúť prvú pomoc bez ohľadu na to, či má uzavretú zmluvu s jeho poisťovňou. Na fakultné nemocnice podľa Eduarda Kováča zo Združenia zdravotných poisťovní pripadá až 80 percent takýchto prípadov. Kováč poukazuje aj na to, že nemocniciam sa väčšmi oplatí mať s poisťovňami zmluvy. "Nemocnica má právo neuzavrieť s poisťovňou zmluvu, ale potom musí rešpektovať aj to, za akých podmienok dôjde k úhrade neodkladnej zdravotnej starostlivosti. Musí ju u pacienta presne dokumentovať, čo je dosť náročné, a nie každá má také informačné systémy a ľudské kapacity na to, aby to zvládla."
Všetci sú pod tlakom
Nemocnice aj napriek tvrdým rokovaniam nemusia dosiahnuť takú cenu za hospitalizácie, aké im platila iná poisťovňa minulý rok. Fakultné nemocnice podľa Kováča cítia garanciu minimálnej siete a podporu zo strany ministerstva zdravotníctva - ich požiadavky sú vraj preto neprimerané vzhľadom na možnosti poisťovní. "S niekoľkými fakultnými nemocnicami v súčasnosti prebiehajú intenzívne rokovania vzhľadom na požiadavky druhej strany, ktoré sú neprimerané k zdrojom zdravotnej poisťovne," potvrdila aj hovorkyňa Unionu Nina Zelníková. Nemocnice sa takýmto tvrdeniam bránia a hovoria, že do návrhov dávajú len reálne ceny za ošetrenia. Okrem toho, sú aj pod tlakom odborárov. Už vo februári by mali opäť zdvíhať platy o desať percent. "V súčasných zmluvných cenách nie je zohľadnené ani zvýšenie platov, ktoré prebehlo v minulosti, takže predpokladáme, že dohodnuté zmluvy pokryjú aspoň už uskutočnené zvýšenie platov v zdravotníctve," vysvetľuje riaditeľ Fakultnej nemocnice v Trenčíne Martin Chren. Nemocnice rokujú, o koľko si však prilepšia, nechcú prezrádzať. "Individuálne rokovania o rozsahu zdravotnej starostlivosti a finančných objemoch sú záležitosťou dvoch zmluvných partnerov - poisťovne a zdravotnícke zariadenia," uviedla hovorkyňa Všeobecnej Petra Balážová. Podľa informácií Eduarda Kováča, majú nemocnice predstavu o zvýšení cien o 15 až 60 percent oproti vlaňajšku.

menuLevel = 1, menuRoute = slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = slovensko, homepage = false
05. máj 2024 18:26