StoryEditor

Veci, ktoré nepatria do mikrovlnky a dôsledky ich zohrievania

05.02.2016, 04:00
Životný štýl
Ktoré veci by sme mali od mikrovlnnej rúry držať čo najďalej?

Je nenahraditeľným pomocníkom v každej domácnosti. Niekedy sa však mikrovlnná rúra môže zmeniť na nepriateľa, ktorý zničí všetko, čo sa mu dostane do cesty. Hlavne vtedy, ak do nej dáme niečo, čo sa s ňou jednoducho neznesie.

Vajcia


Ak sa pokúsite uvariť vajcia v mikrovlnnej rúre, s veľkou pravdepodobnosťou skončíte so spálenými prstami alebo veľkým neporiadkom, ako píše rd.com. Rýchly nástup tepla vytvára veľké množstvo pary vo vajciach, ktoré nemá kam uniknúť. Explodované vajcia je veľmi ťažké vyčistiť z vnútra mikrovlnky.

Mäso


Zmrazené kúsky mäsa sú ťažkým orieškom, ak sa ich chystáte rozmraziť v mikrovlnnej rúre. Tenšie okraje sa začnú variť, zatiaľ čo silnejší stred zostáva v mrazenom stave. Ak vaša mikrovlnná rúra neotáča potraviny pri ich rozmrazovaní, aj to môže viesť k nerovnomernému rozloženiu tepla a teda nedostatočnému uvareniu a rozmrazeniu. Taktiež to spôsobuje rast baktérií. Najbezpečnejší spôsob ako rozmraziť mäso, je dať ho do chladničky na celú noc. Potvrdili to odborníci, ktorí sa venujú bezpečnosti potravín na Pennsylvania State University.

Materské mlieko


Nielenže sa v mikrovlnnej rúre zmrazené materské mlieko ohreje nerovnomerne, čo môže spôsobiť vznik horúcich miest na fľaštičke pre citlivé malé ústa. Iný výskum dokonca ukázal, že tento spôsob môže zničiť niektoré bielkoviny v materskom mlieku, ktoré posilňujú imunitu novorodenca. Lepším a bezpečnejším riešením je vložiť fľaštičku s materským mliekom do väčšieho hrnčeka s teplou vodou a čakať, kým bude mať mlieko izbovú teplotu.

Čínske jedlo v krabičke


Typické čínske krabičky s kovovým držadlom by ste mali skladovať na míle vzdialené od mikrovlnnej rúry. Kov a mikrovlnná rúra je priam nebezpečná kombinácia, môže spôsobiť požiar. Radšej si zohrejte ryžu či mäso v miske.

Plastové nádoby


Mnohí vedia o tom, že plastové nádoby nemajú v mikrovlnnej rúre čo robiť, napriek tomu to ignorujú. Väčšina plastov obsahuje chemické látky, napodobňujúce estrogén (napr. BPA), ktoré sa môžu pri zohrievaní dostať do jedla. Štúdia publikovaná v časopise Environmental Health Perspectives zistila, že 95 percent z 450 testovaných plastových výrobkov uvoľnilo chemické látky, ktoré pôsobia ako estrogén po tom, čo boli zohriate v mikrovlnnej rúre, umyté v umývačke riadu alebo jednducho namočené vo vode. Dokonca sa to týkalo aj výrobkov, ktoré mali uvedené, že neobsahujú BPA a podobné chemikálie. 

Polystyrénové obaly


Ide o druh platu, ktorý taktiež môže uvoľňovať škodlivé chemikálie do jedla hneď po zohriatí.

Riad s kovovým lemovaním


Zdobené misky rôznymi ornamentmi síce na prvý pohľad dobre vyzerajú, no môžu sa zmeniť doslova na peklo po tom, čo ich vložíte do mikrovlnnej rúry. Aj keď kovové lemovanie je nepatrné, môže reagovať na mikrovlny. Investujte radšej do iných misiek v jednoduchých farbách, ktoré sú bezpečné na ohrev.

Cestovné hrnčeky


Hrnčeky z nerezovej ocele blokujú teplo, takže výsledkom môže byť poškodená mikrovlnná rúra. Ak je to plast, skontrolujte dno hrnčeka, aby ste zistili, či sa tam nachádza označenie, ktoré povoľuje jeho využitie v mikrovlnnej rúre. Napriek tomu zvážte radšej inú nádobu.

Žiadne jedlo či nádoba


Ak spustíte ohrev v prázdnej mikrovlnnej rúre, hrozí jej poškodenie a dokonca vznik požiaru. Dávajte si na to pozor a neklikajte zbytočne na "Štart" bez toho, aby ste nemali vnútri nejaké jedlo.

Starší hrnček


Niektoré hrnčeky vyrobené pred rokom 1960 boli glazované materiálmi, ktoré by mohli obsahovať olovo a iné škodlivé ťažké kovy. Starodávny hrnček síce môže vyzerať dobre, no hodí sa skôr do poličky ako ozdoba, než na pitie.

Sledujte etikety výrobkov


Všímajte si obaly jednotlivých nádob, ktoré vám napovedia, či daný hrnček alebo miska sú vhodné na zohrievanie v mikrovlnnej rúre, ktorá ich nepoškodí a naopak, oni zase nepoškodia mikrovlnnú rúru. Podľa Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v skutočnosti výrobcovia nevyžadujú kontrolu svojich keramických výrobkov na zaistenie bezpečnosti po ich zohriatí. Bezpečnou voľbou je zohrievanie jedla v tanieroch a miskách, vyrobených priamo na ich používanie v mikrovlnných rúrach.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 02:07