StoryEditor

Ako používať pilník? Takto docielite krásne tvarované nechty

21.12.2015, 13:45
Životný štýl
Zlé pilovanie môže mať za následok štiepenie nechta alebo narušenie niektorých jeho vrstiev.

Manikérka Tamara Rotterová vám v ďalšom diely Školy manikúry predvedie, ako si správne pilovať prírodné nechty.

Každý necht je iný a na každý sa preto hodí iný pilník. Najdôležitejšou vlastnosťou pilníka je jeho hrubosť, ktorú by ste mali voliť ako podľa účelu pilníka, tak podľa pevnosti svojich nechtov, ako píše idnes.cz.

Na tvrdé a pevné nechty môžete použiť relatívne drsný pilník o hrubosti 100. Na normálne pevné nechty siahnite po hrubosti 120 a ak máte mäkké a tenké nechty, potom vyberte hrubosť 180. Ďalej budete potrebovať jemnejší pilník na začistenie hrán, potrebný je ten, ktorý má hrubosť okolo 240, ktorý slúži aj na leštenie povrchu prírodného nechtu. Pri skracovaní nechtov sa vám bude hodiť aj pomarančové drievko alebo iný kovový nástroj na zatlačenie kožtičiek, v žiadnom prípade ich nestrihajte. Ak máte s kožtičkami problémy a sú popraskané, ošetrite ich špeciálnym olejom alebo krémom.

Aký pilník vybrať?


Pilníky sa vyrábajú z mnohých materiálov - obľúbené sú najmä papierové, kovové a sklenené. Kovové sú najstarším a tiež už nejzastaralejším typom, rýchlo sa totiž obrúsi a uchytávajú sa na nich plesne a baktérie.

Obľúbené, ale finančne náročnejšie sú pilníky sklenené, ktoré sa opotrebovávajú len veľmi pomaly a sú jednoduché na údržbu, nehodia sa ale na akrylové a gélové nechty. Tamara Rotterová dáva prednosť tým papierovým, ktoré vás vyjdú podstatne lacnejšie a tiež sa dobre udržujú čisté. Ak by sa vám hrany pilníka zdali po kúpení moc ostré, zbrúste ich iným pilníkom, aby ste sa pri manikúre neporezali.

Pilovať prírodný necht by ste mali iba jedným smerom a pilník držte kolmo k nechtu, aby ste ho nepilovali viac z jednej strany a nenarušovali jeho štruktúru.

Aj tvary nechtov podliehajú módnym trendom. Najobľúbenejší je v súčasnosti rovný necht so zaoblenými hranami. Ten docielite najprv zapilovaním vrchnej hrany na požadovanú dĺžku a následným zaguľatením strán. Nakoniec použite jemný pilník na dočistenie nechtu, aby sa vám o nič nezadrhávali a nemohol sa tak zlomiť alebo štiepiť.

Svoju popularitu si celé roky drží aj špicatý tvar zvaný stiletto. Necht zbrúste najprv z jednej a následne druhej strany a potom zaoblite špičku.

Ďalšie videá relácii Škola manikúry nájdete na Playtvak.cz.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 23:30