StoryEditor

Prečo sa bábätká v noci budia? Pravda o ich spánkovom režime

21.11.2015, 04:00
Životný štýl
Veľká väčšina novorodencov sa zobúdza v pravidelných intervaloch noci. Je to úplne normálne a rodičia sa v tomto období musia prispôsobiť.

Zatiaľ čo u jednej matky bábätko prespí celú noc, iná si ani nepamätá, kedy sa naposledy dobre vyspala. Jej ratolesť totiž potrebuje neustálu pozornosť aj v nočných hodinách. Ako je možné, že sa bábätká budia v noci? Zisťoval buzzfeed.com.

1. Je to prirodzené


Podľa Petra Fleminga, profesora vývojovej psychológie na univerzite v Bristole, myšlienka, že by deti mali spať celú noc, je výmyslom 20. storočia. Aj keď by rodičia chceli počuť niečo iné, prirodzenejšie je pre bábätká časté nočné budenie.

"Deti nemajú predpoklady k tomu, aby spali dlhší čas bez prerušenia. Neexistuje absolútne žiadny dôkaz , že by ​bol dlhší spánok prospešný,"  povedal Fleming.

Časté budenie ich navyše aj chráni pred SIDS, teda náhlym úmrtím novorodencov.

2. V skutočnosti nikto nespí celú noc, dokonca ani dospelí


Darcie F. Narvaezová, profesorka psychológie na Univerzite Notre Dame University hovorí, že jedným z hlavných mylných predstáv dospelých je, že spia 8 hodín denne.  

"Dospelí nespia celú noc, jednoducho len zabudnú, že sa počas nočných hodín prebudili. Len životný štýl, ktorý žijeme, nás prinútil, aby sme zhrnuli všetok potrebný spánok dokopy, aby sme mohli ísť do práce a počas dňa pracovať. Je teda normálne pravidelne sa zobúdzať zo spánku."

3. Ľudské mláďatá sa rodia v skoršom vývojovom štádiu ako iné mláďatá


"Ľudské mláďatá sa rodia o 9 až 18 mesiacov skôr v porovnaní s tým, ako je to pri zvieratách," tvrdí Narvaezová a pokračuje: "Ostatné zvieratá sú schopné po pôrode chodiť a začať jesť. Človek to nedokáže. Keď sa narodíme, stále sme ako plod a bez starostlivosti matky by sme neprežili."

Keď sa vaše dieťa v noci ozve plačom, prirovnajte si jeho pocity k tomu, že je akoby neprirodzene vybrané zo svojho prostredia, t.j. z tehotenského bruška. "Očakávajú dobrú starostlivosť - chcú počuť tlkot nášho srdca, cítiť naše ľudské teplo. Túžia byť našou súčasťou, ako tomu bolo v maternici, aby sa mohli plne vyvinúť."

4. Deti, ktoré sa prebúdzajú častejšie sú spájané s vyššou úrovňou inteligencie a lepším duševným zdravým


Podľa Fleminga časté budenie súvisí s inteligenciou, zatiaľ čo Narvaezová tvrdí, že deti, ktoré sú bližšie k svojim rodičom a sú napĺňané ich potreby, majú väčšiu empatiu a lepšie sebaovládanie. Jedna štúdia dokonca ukázala lepšie kognitívne schopnosti a menšie riziko depresií.

5. Deti majú oveľa kratší spánkový cyklus než dospelí


"U dospelých trvá spánkový cyklus okolo 90 minút, kým sa zobudí a potom opäť zaspí," hovorí Fleming. Deti majú približne 60-minútový spánkový cyklus. Je teda úplne normálne a prirodzené, že sa mrvia a budia, na rozdiel od dospelých, ktorí sa snažia opäť sa ponoriť do ríši snov.

6. Deti potrebujú rodičov, aby sa upokojili


V roku 2011 jedna štúdia zistila, že deti sa naučia prestať plakať, keď ich rodičia ponechajú tak a nepokúsia sa ich utíšiť. Avšak zatiaľ čo stres rodičov sa vďaka tomu znižuje, miera stresu u detí stúpa.

Metóda vyplakania môže však na deťoch zanechať trvalé následky. Tým, že sú v strese, nedochádza k nervovým prepojeniam v mozgu, čo môže ovplyvniť ich vývoj. Následkom sú budúce problémy, napr. s učením či rozvinutie ADHD.

7. Deti spia cez deň a prebudia sa v noci, aby sa ubezpečili, že im venujete svoju pozornosť


"Deti milujú spánok počas dňa, a okolo polnoci budú chcieť byť hore najviac," hovorí Fleming. Ide o úplne normálnu vec.

8. Deti by nemali spať oddelene od svojich rodičov alebo dokonca vo svojej vlastnej posteli


"Ak by sme sa vrátili do evolučnej histórie človeka, deti už odjakživa boli v úzkom a nepretržitom kontakte so svojou matkou. Napr. hlavne v Afrike sú nosené v šatkách, a tak sú stále pri svojej matke. Či už sa prebudia alebo spia, vždy je pri nich."

Podľa Petra Fleminga existujú dôkazy, že u detí, ktoré spia v oddelených miestnostiach je vyššie riziko syndrómu náhleho úmrtia. Dieťa by malo mať svoju postieľku, ktorá je priamo pripojená k posteli matky. Tak je v kontakte s ňou aj počas spánku.

Najčastejšou príčinou zobúdzania detí, okrem jedenia, je potreba dieťaťa ubezpečiť sa o vašej prítomnosti.  Dajte mu pocit istoty a bude šťastné.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 05:49