Kde sa dá okúpať aj v zime?Unsplash
StoryEditor

Máte chuť okúpať sa už teraz? Tieto nádherné termálne pramene a jazerá máte za rohom

28.02.2022, 12:00
Životný štýl
Máte dosť chladného počasia a najradšej by ste boli niekde v teple? Nemusíte chodiť k moru, aby ste sa trochu ohriali. Prezradíme vám, kde sa môžete okúpať aj v zime.

Toto sú tie najkrajšie termálne pramene a jazerá na Slovensku či Maďarsku.

Termálne jazero Kalameny

V Kalamenskej doline blízko Ružomberka nájdete jedny z najpopulárnejších wellnessov na Slovensku. Voda, ktorá prúdi z hlbín zeme má okolo 33 stupňov, čo znamená, že sa v Kalamenoch môžete kúpať aj v chladnom počasí. Toto nádherné miesto okrem teplej vody ponúka aj množstvo ďalších zaujímavých atrakcii v okolí. Kalameny sú prístupné celoročne a úplne zadarmo. Prírodné jazierko s minerálnou vodou je asi pol metra hlboké a má rozlohu približne 10 x 20 metrov.

Termálny kráter Jánska kaďa

Tento kráter je prezývaný Jánska Kaďa alebo len Kaďa a nachádza sa v obci Liptovský Ján. Je známy najmä svojím originálnym a veľmi fotogenickým vzhľadom. Minerálna voda vyvierajúca z prameňa má liečivé účinky, a preto by vás nemala odradiť jej teplota, ktorá sa pohybuje približne okolo 20 stupňov. Dokáže však pôsobiť proti reumatickým či kožným chorobám, ochoreniam ženských orgánov alebo pohybového ústrojenstva. Je to preto, že prameň obsahuje sírany, čo signalizuje aj vajcovkový zápach.  Bublinkovému kúpeľu uprostred prírody to však neuberá na atraktivite a pokojne si ho doprajte aj v zime. Dvojnásobne, ak už máte skúsenosti s otužovaním. Opäť ide o prírodný wellness, v ktorom sa neplatí vstupné, no areál je i tak krásne udržiavaný.

Termálny prameň v Lukavici

Aj keď termálny prameň v Lukavici nie je veľmi známy, stojí za to ho vyskúšať. Veď predsa, možno tak budete mať možnosť okúpať sa v chladnom počasí a v prírode úplne sami. Nachádza sa neďaleko Žarnovice a jeho teplota dosahuje až 27 či 30 stupňov celzia. Ak nie ste veľmi na turistiku či prechádzka, dá sa priamo k nemu dostať aj autom. Pri prameni sa nachádza aj ohnisko, takže si po dobrom kúpeli môžete naplniť žalúdky.

Termálny prameň v Chorvátskom Grobe

Ak máte dojem, že všetky termálne pramene sú ďaleko od hlavného mesta, potom asi nepoznáte jeden, ktorý je ukrytý len pár kilometrov od Bratislavy, pri Chorvátskom Grobe. Vznikol náhodou, keď sa na prelome 70. a 80. rokov robili vrty a hľadala sa ropa. Tá sa nenašla, ale vznikol prameň s teplotou vody až 50 stupňov celzia, ktorú návštevnici regulujú pomocou hadice s tečúcou vodou. Lákadlom je aj vstup je zadarmo a žiadne otváracie hodiny, takmže prameň je dostupný celoročne 24/7.

Najväčšie termálne jazero v Európe

Presuňme sa aj k našim južným susedom. Hévízske jazero patrí k jedným z najväčších v Európe a Maďarsko máme skutočne na skok. Jeho termálna voda pramení s takou intenzitou, že sa celý obsah jazera dokáže vypariť za 28 hodín. Keďže je voda v neustálom pohybe, teplý prúd stúpa hore, zatiaľ čo studený klesá ku dnu. Vďaka tomu dosahuje teplota vody okolo 26 stupňov. Nevýhodou je, že si za pobyt v ňom musíte zaplatiť, pretože patrí k známym maďarským kúpeľom.

Kúpanie v jaskyni

Možno je to trochu nezvyčajné, ale v Maďarsku sa dá v chladnom počasí kúpať v jaskyni, ktorá sa nachádza v meste Miškolc. Jej teplota dosahuje okolo 30 stupňov celzia. Okrem kúpeľa sa môžete kochať aj netradičným prostredím. Zaujímavosťou je, že predtým než z jaskyne vytvorili wellness, mohli do 19. storočia prameň navštevovať len zámožní ľudia. Okrem toho je voda v jaskyni liečivá a má pozitívne účinky na bolesti kĺbov. Opäť sa však pripravte, že táto návšteva nebude zadarmo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 17:25