Kam sa vybrať na ochutnávky tých najlepších, nielen zahraničných vín?Pexels
StoryEditor

Vínna cesta okolo sveta: Kam sa vybrať na ochutnávku tých najlepších vín?

13.02.2022, 16:00
Životný štýl

Degustácia je umenie všimnúť si jednotlivé rozdiely medzi rôznymi druhmi vína či dokonca medzi ročníkmi toho istého druhu. Ak milujete tento hroznový nápoj vieme, kam do sveta by ste mali zamieriť na ochutnávku.

Degustácia vína vznikla ako metóda rozhodovania o tom, aké sekty sú bezpečné, a ktoré môžu byť jedovaté v dôsledku zlého skladovania či procesov starnutia. Dnes sa, samozrejme, produkujú spoľahlivejšie vína, pri ktorých nemusíme mať obavy tohto druhu.

Nie je žiadnym tajomstvom, že svetové prvenstvo v produkcii obľúbeného nápoja si držia Taliani, Francúzi a Španieli. Existuje však aj mnoho iných miest, kde si na výrobe vín dávajú skutočne záležať.

1. Viedeň, Rakúsko

Hlavné mesto Rakúska sa môže pochváliť úžasnou barokovou architektúrou a je tiež centrom hudby, umenia a kávovej kultúry. Menej známym, no rovnako lákavým dôvodom. prečo navštíviť Viedeň, je produkcia značného množstva vína. Ide najmä o biele odrody ako Rizling rýnsky, Sauvignon Blanc a Veltlínske zelené. Najvhodnejšou sezónou na zažitie viedenských viníc je jeseň, kedy sa v meste každoročne koná Deň vínnej turistiky. Vďaka trom trasám s celkovou dĺžkou 24 kilometrov sa návštevníci môžu poprechádzať po mestských viniciach a ochutnať lahodné jedlá či degustovať vína.

2. Kampánia, Taliansko

Taliansko je piatou najnavštevovanejšou krajinou sveta a ročne tadiaľto prejde viac ako 60 miliónov turistov. Aj keď by sa mohlo zdať, že už nejestvujú žiadne „neobjavené“ regióny, zaručene sú miesta, ktorým sa nedostáva zaslúžené uznanie. Takým  je napríklad aj Kampánia.

Kampánia je domovom Neapola, sopky Vezuv, pobrežia Amalfi a ruín Pompejí. Región sa špecializuje na vína vyrábané s použitím miestnych pôvodných odrôd ako je červené hrozno Aglianico a biele hrozno Greco, Fiano či Falanghina. Vďaka výrobnému centru, ktoré sa nachádza približne 80 kilometrov východne od Neapola, môžu návštevníci preskúmať starobylé mesto a podnikať celodenné výlety. Návštevu si naplánujte  koncom jari alebo začiatkom jesene, aby ste sa vyhli letným davom ľudí a užili si príjemné mierne teploty.

3. Languedoc-Roussillon, Francúzsko

Pre milovníkov hudby a vína je najhorúcejšou akciou roka Jazz à l'Hospitalet, každoročný festival organizovaný renomovaným vinárom Gérardom Bertrandom. Podujatie sa koná každé leto po dobu piatich dní v Bertrandovom 38-spálňovom Château l'Hospitalet, čo je vlastne vinársky statok. Nehnuteľnosť slávneho vinára sa nachádza neďaleko mesta Narbonne, ktoré leží v Corbières AOC. Corbières má postavených päť vínnych ciest zahŕňajúcich desiatky vinárstiev, ktoré sa zameriavajú na organické a biodynamické vinohradníctvo.

4. Guadalupe, Mexiko

Mexické Valle de Guadalupe sa nachádza v blízkosti Los Angeles, iba 120 kilometrov južne od hraníc s USA. Desaťročia bolo Valle zatienené americkými vinárskymi destináciami na západnom pobreží. V súčasnosti si však popredná mexická vinárska oblasť získava medzinárodnú pozornosť vďaka fľašiam svetovej triedy, ktoré sú vyrábané vo viac než stovke vinárstiev.  

Vysoko kvalitné vinárstvo sa vyznačuje farmárskym stolovaním a ponúka viacchodové degustačné menu od uznávaných šéfkuchárov, akými sú Drew Deckman, Diego Hernandez a Javier Plascencia. Do vínnej turistickej destinácie sa najlepšie dostanete príletom na letisko v San Diegu. Bezpochyby ide o najpohodlnejší spôsob dopravy, pričom vyhliadková cesta taxíkom po regióne zaručí,  že budete môcť naplno oceniť široký výber miestnych vín.

5. Ochutnávky na Slovensku

Na zaujímavé vína však môžeme naraziť aj u nás doma. „Ochutnávky v tme“ nájdete v Bratislave, v pivniciach pod Dolnozemskou krčmou, kde si na svoje okrem milovníkov vína prídu i laici. Výber vín pozostáva výlučne zo slovenských značiek, a to z dôvodu, aby sa dostali do povedomia ľudí predovšetkým naše hroznové nápoje.

Významnou vinohradníckou oblasťou sú Malé Karpaty. Už v stredoveku tu vyrástli vinohradnícke mestečká a dedinky, ktoré sa tiahnu od Bratislavy až po Smolenice, pričom tvoria Malokarpatskú vínnu cestu s desiatkami otvorených pivníc. Špecifická chuť tunajšieho bieleho či červeného vína je spôsobená svojráznou slovenskou klímou a kvalitnou pôdou. Malokarpatský vínny región oplýva svoju slovenskou verziou Chardonnay, Pinot blanc, Noir a Gris, takisto aj Savignon, Cabernet Sauvignon, Alibernet a St. Laurent. Známou vinárskou štvrťou Bratislavy je aj jej severné predmestie Rača.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 20:41