Neviete, čo v lete čítať? Skúste tieto knižné novinky (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Oddych s knihou na záhrade či pri bazéne: Letné novinky na čítanie, ktoré stoja za to

31.07.2021, 16:00
Životný štýl
Aké by bolo leto bez kníh? Pokiaľ nemáte čo čítať, inšpirujte sa týmito knižnými novinkami.

Lucia Olrinková - Ako slaný karamel

Hlavná hrdinka Ema má vo svojom živote takmer všetko - stabilnú prácu, priateľa, ktorý je zároveň jej šéfom či mladšieho brata, o ktorého sa musí starať po otcovej smrti. Nečakane sa s ňou však jej frajer rozíde a aby toho nebolo málo, zostane ešte aj nezamestnaná. Jej brata navyše prijali na zahraničnú univerzitu, kde musí platiť mastné školné. Aj napriek tomu, že má množstvo pracovných skúseností, vysokú školu a ovláda niekoľko jazykov, nedokáže si nájsť nové živobytie. Je nútená teda poľaviť zo svojich nárokov a zamestnať sa ako gazdiná v dome neznesiteľného advokáta. Vráti sa k svojmu veľkému koníčku, ktorým je vypekanie sladučkých zákuskov. Onedlho ju už ľudia v meste prezývajú „Madam Koláčovú“, ktorá vyrába famózne sladkosti. Získa si nimi aj svojho šéfa, ktorý okamžite zmäkne a dostáva sa je pod kožu. 

Lucia Olrinková - Ako slaný karamel Lucia Olrinková - Ako slaný karamel martinus.sk

Ľubomír Jančok - Život na Sorbone

Novinka z vydavateľstva Marenčin PT vás zavedie do jednej z najstarších a najvýznamnejších európskych univerzít vo Francúzsku. Keďže autor žije striedavo v tejto krajine a na Slovensku, riadi dve firmy a na prestížnej univerzite získal doktorát, v tejto knihe uvádza, ako je možné, že majú Francúzi také kvalitné školstvo. Porovnáva vzdelávanie tam a u nás, pričom aj my máme študentov s obrovskou kapacitou. Podľa neho nám však zostáva iba vedieť ich vzdelanie a múdrosť naplno využiť. Tak, ako to robia na Sorbone. 

Ľubomír Jančok - Život na Sorbone Ľubomír Jančok - Život na Sorbone martinus.sk

Monika Macháčková - Nikdy nebudem piť slaný čaj

Ďalšia evitovka, ako stvorená na oddychové čítanie. Túto skvelú knihu od autorky Moniky Macháčkovej nepustíte z rúk, pokiaľ ju celú nedočítate. Zavedie vás do sveta hlavnej postavy Karolíny, ktorá bola od narodenia nechceným dieťaťom. Celé detstvo sa jej od dominantného a krutého otca nedostalo uznania a tak oň musela bojovať. Aj napriek tomu, že sa postaví na vlastné nohy, zistí, že toto všetko je len začiatok. Začiatok trpkého života, ktorý jej neustále prináša nové lekcie a do cesty hádže polená. Pri tejto knihe pouvažujete nad zdanlivo banálnymi vecami, ktoré sú dôležité pre spokojný život. 

István Kovács: Príbeh jedného detstva

Presuňte sa do svojich detských čias. Príbeh autora Istvána Kovácsa zobrazuje malého chlapca od roku 1951, keď sa presťahoval od svojej starej mamy z dediny na predmestie Budapešti, až do jesene 1956. Nájde svoju ovdovenú matku, ktorú dovtedy nepoznal. Do života mu nečakane zasiahne socialistický režim, kvôli ktorému sa musí naučiť vyznať sa vo svete klamstiev. Začne pátrať po pravde. V deň potlačenia revolúcie sa však jeho detstvo končí a on sa musí zo dňa na deň vyrovnať so svetom dospelých. Aj napriek tomu, že má iba dvanásť. 

István Kovács - Príbeh jedného detstva István Kovács - Príbeh jedného detstva martinus.sk

Matouš Dvořák, Nico Moro - Pěšky z Paříže do Santiaga

Ktorý žáner je ako stvorený na pohodové letné večery v prírode či dovolenkový oddych v zahraničí? Áno, sú to cestopisy. A akurát Čech Marouš Dvořák a jeho spoločník na cestách Ńico Moro prišli s novinkou Pěšky z Paříže do Santiaga. Dvaja chlapi bez mapy, stanu či kondície s nízkymi úsporami sa vydávajú na 1600 kilometrov dlhú púť z Paríža do Santiaga. Strastiplnú cestu im pretkávajú nečakané, nebezpečné situácie, ako napríklad útok divokých prasiat či streľba v lese. Ako to všetko dopadne? To sa už dočítate v tejto knihe. 

Matouš Dvořák, Nico Moro -  Matouš Dvořák, Nico Moro -  martinus.sk

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 05:28