Nedeľa
Raňajky: banánový chlebík bez múky podávaný s jogurtom a lesným ovocím
Desiata: jablko s hroznom
Obed: cuketové lasagne – cuketu nakrájanú na plátky som osolila a nechala „vypotiť“, následne som ju obalila v hraške a dala na plech zapiecť. Medzitým som si pripravila mleté hovädzie mäso s pretlakom a koreninami na spôsob bolonskej omáčky a zo zvyšku hrašky som si uvarila bešamel navrch. Upečenú cukinu striedame s mäsom a bešamelom až po samotný vrch zapekacej misy a na vrch dáme strúhaný parmezán.
Olovrant: tvaroh s chia, orieškami, medom a perníkovým korením
Večera: kuracie mäso pečené na domácej kapuste
Čo na to výživová poradkyňa Janka Trebulová?
Lucka vynechala zo svojho jedálnička akékoľvek obilniny a múku v podobe pečiva a cestovín. Jej jedálniček je vlastne založený na vyššom príjme bielkovín – tvarohu, šunky, kuracieho mäsa, rýb, vajíčok, a potom veľa zeleniny. Zo sacharidov si dopraje ovocie, z tukov sú to hlavne orechy a avokádo. Jedálniček je pestrý, pomerne vyvážený, no nie každému môže vyhovovať. Vzdať sa pečiva totiž nie je také jednoduché, ako sa zdá. Ja by som striedavo dala raz až dvakrát za týždeň celozrnné pečivo z ražnej alebo špaldovej múky, prípadne občas celozrnné, špaldové alebo semolínové cestoviny. Myslím si, že vtedy je to pre väčšinu ľudí prijateľnejšie.
V globále proti tomuto jedálničku nič nemám, je pestrý, vyvážený a pokiaľ sa s ním stotožníte, pokojne sa podľa neho môžete riadiť. No naozaj musíte mať pevnú vôľu vzdať sa pečiva. Môžem potvrdiť z vlastnej praxe, že to nie je také jednoduché a nie každému sa to podarí.