shutterstock.com
StoryEditor

Podľa týchto kľúčových znakov spoznáte, že potrebujete byť chvíľu SAMA

09.02.2021, 13:20
Životný štýl
Ako malá som sa vraj rada hrala sama. Dokázala som hodiny česať bábiky, obliekať ich, stavať hrady z kociek a rozprávať sa s plyšákmi. Neskôr v škole som mala veľa kamarátok a nebola prestávka, keď by sme spoločne neskákali gumu. Zistila som, že potrebujem oboje. Čas strávený osamote aj zábavu v spoločnosti. To mi zostalo dodnes.



AK STÁLE POCHYBUJETE, ako stráviť čas sama so sebou, začnite pomaly. Spomeňte si na veci, ktoré vám predtým robili radosť. Čo vás tešilo, pri čom ste si oddýchli. Každý týždeň si vyhraďte na jednu z týchto aktivít aspoň dve hodiny. Čas môžete podľa svojich možností predlžovať a nakoniec odísť napríklad na tri dni sama do Barcelony. Dôležité je, aby ste tieto chvíle pre seba nikdy nezrušili a nenahradili ich inými, „dôležitejšími“ vecami. Pozrite sa do kalendára a vyberte si deň, ktorý mávate voľnejší. Svoj osobný priestor si pevne naplánujte a termín sa snažte nemeniť. Na začiatku vám môže pomôcť, keď sa s niekým záväzne vopred dohodnete. S menšou pravdepodobnosťou potom budete mať nutkanie program zrušiť a ísť žehliť bielizeň. Objednajte sa na masáž, rezervujte si lekciu jogy, prihláste sa na kurz maľovania, dohodnite si opatrovateľku na stráženie detí, kúpte si lístok na vlak na krátky výlet do prírody... Vypnite si telefón a vo svojom osobnom čase nič neriešte. Za dve hodiny vám naozaj nič neutečie a nezrúti sa svet. Nemusíte ani nič zdieľať na sociálnych sieťach. Toto je len váš čas, tak si ho užívajte!

SAMOTA VS. OSAMELOSŤ
Samota – Čas, keď netúžime po kontakte s ostatnými ľuďmi a venujeme sa len sami sebe, svojim myšlienkam, nápadom. Z psychologického hľadiska je veľmi prospešná a zdravá.
Osamelosť – Pocit odcudzenia, opustenosti, izolácie. Nenaplnená túžba po sociálnom kontakte a medziľudských vzťahoch. Môže viesť k úzkostiam a depresiám.

Ako spoznať, ŽE POTREBUJETE BYŤ SAMA

  • Máte pocit, že sa na vás všetko valí a nikto vám nepomáha.
  • Ste podráždená a v strese.
  • Cítite sa veľmi unavená.
  • Ráno sa vám nechce vstávať a prvé, čo vám napadne, je: To bude zase deň!
  • Pri pohľade do diára sa vám zviera žalúdok.
  • Máte pocit ťažkých rúk a nôh.
  • Škriabe vás v krku a zle sa vám hovorí.
  • Nemôžete spať a v noci sa často budíte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 22:09