shutterstock.com
StoryEditor

Zvýšte si emočnú inteligenciu. Úspešná lektorka vám poradí, ako na to

08.02.2021, 16:00
Životný štýl
Určite ste sa už stretli s niekým, kto bol nadpriemerne inteligentný, a aj tak nebol úspešný. Vysoké IQ totiž nestačí. Do hry života vstupuje silný hráč – emočná inteligencia. Ako na nej zapracovať, poradila lektorka a koučka Jitka Ševčíková.

UČTE SA OPTIMIZMU
Už psychológ Martin Seligman vo svojej skvelej knihe Naučený optimismus odporúča trénovať pozitívnu inteligenciu, ktorá s tou emočnou úzko súvisí. Na každej nepríjemnej udalosti vo svojom živote skúste nájsť aspoň tri veci, ktoré ste sa vďaka nej naučili, a premýšľajte, čo vám to do života dalo. Veď ako by ste si mohli vážiť šťastné a pohodové chvíle, keby ste neprežili aj tie opačné? Avšak pozor: spokojnosť nie je pasivita. Byť spokojný znamená vyhľadávať, čo ma v živote teší, baví, motivuje a trvalo to začleňujem do svojho života. Nie to, čo sa deje ojedinele, ale to, čo sa vám často opakuje, je váš život.

ZVYŠUJTE SVOJU PSYCHICKÚ PRISPÔSOBIVOSŤ
Hranice našej stresovej odolnosti nie sú pevne dané. Uvedomte si, čo všetko ju ovplyvňuje a čo vám ju znižuje. Snažte sa každý deň urobiť jedno malé obyčajné hrdinstvo – opustenie komfortnej zóny. Či už je to studená sprcha, ranné naťahovanie, oslovenie cudzieho človeka vo výťahu, alebo napríklad to, že vľúdne a láskavo odmietnete niečo, čo si skutočne neprajete.

ROZPOZNÁVAJTE SVOJE EMÓCIE
Čo práve teraz cítite? Kde to cítite? Ako to môžete ovplyvniť, aby to bolo pre vás i okolie prijateľné, a pritom ste nestratili svoju autenticitu? Ako utlmiť výbuch hnevu, keď už tretíkrát niečo vysvetľujete nechápavému dieťaťu? Ako ovládnuť zlosť, keď vám električka zavrie dvere pred nosom ujde? Ako predýchať nábeh k plaču, keď vám niekto pokazí prezentáciu? Ako ustáť, keď sa do vás kolega naváža pred ostatnými z kancelárie? Použite niektorý z trikov k rýchlemu ovládnutiu emócií: dýchajte zhlboka, stlačte si akupresúrne body pokoja, odíďte z miestnosti, napite sa vody a podobne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 03:39