shutterstock.com
StoryEditor

Zvýšte si emočnú inteligenciu. Úspešná lektorka vám poradí, ako na to

08.02.2021, 16:00
Životný štýl
Určite ste sa už stretli s niekým, kto bol nadpriemerne inteligentný, a aj tak nebol úspešný. Vysoké IQ totiž nestačí. Do hry života vstupuje silný hráč – emočná inteligencia. Ako na nej zapracovať, poradila lektorka a koučka Jitka Ševčíková.

MENEJ HOVORTE, VIAC NAČÚVAJTE, VYJADRUJTE SKUTOČNÝ ZÁUJEM
Dávajte si pozor, nech nehovoríte hlavne o sebe. Voľte témy, ktoré zaujímajú toho druhého. Schopnosť prejaviť úprimný záujem o druhého človeka (nielen formálne alebo zo slušnosti) sa spája so zvedavosťou a zároveň tiež s taktom. To znamená netúžiť po pikantnosti, vyjadriť však záujem a účasť. Rešpektujte hranice (osobné/fyzické), nenarúšajte osobnú zónu – takzvanú bublinu – ostatných.

TRÉNUJTE MORÁLKU
Spíšte si svoj vlastný morálny kódex, akési osobné desatoro, a dodržujte ho. Etické zásady v komunikácii, na sociálnych sieťach, nešírenie ohovárania, klebiet, neživení poloprávd, nepreposielanie rôznych spamov, hoaxov, nešírenie klamlivých alebo neoverených tvrdení atď. To všetko môže byť základom na to, aby vás brali ako férového hráča. Našli ste na chodbe prstienok? Vypátrajte majiteľa. Zverila vám kamarátka dôvernú správu? Odolajte nutkaniu povedať ju ďalej. Máte podozrenie na milostný pomer šéfa s asistentkou? Zabudnite na to, je to cudzí príbeh, tak nesúďte.

POSILŇUJTE SVOJE VYJEDNÁVACIE SCHOPNOSTI
Emočne inteligentný človek sa nebojí ísť do konfliktu, pretože vie, že sa dá riešiť kultivovaným spôsobom. Hľadá riešenie, ktoré môže byť výhrou pre obe strany. To je známa komunikačná stratégia win-win. Skutočné majstrovstvo emočnej inteligencie je potom riešenie konfliktu metódou win-win-win, keď vyhrávajú nielen obe strany, ale ťaží z toho ešte niekto tretí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 21:43