Instagram @ideotvojezdravie/shutterstock.com
StoryEditor

Máme pre vás tri skvelé tipy, ako byť zdravý a fit počas celého roka!

03.01.2021, 10:39
Životný štýl
Odporúčania do zdravého a fit nového roka od výživovej špecialistky Zdenky Havettovej.

Kto je Zdenka Havettová?
Lektorka a odborníčka na výživu Zdenka absolvovala štúdium výživy v Nemecku, vyštudovala Holistickú školu a školu Tradičnej čínskej medicíny v Brne. Založila projekt Ide o Tvoje zdravie, ktorý je zameraný na podporu zdravia bežne dostupnými potravinami. Okrem konzultačnej činnosti zameranej na poruchy trávenia, alergie, intolerancie, sa venuje aj problémom s hmotnosťou a organizovaniu workshopov v oblasti dietetiky.

Vianočné sviatky sa skončili a prebytočné kalórie našli svoj domov. Už teraz nám ide hlavou ako sa ich zbaviť, kde začať a ktorú diétu vyskúšať. Nový rok, znamená nový začiatok. Preto veľa ľudí práve teraz začína s rôznymi diétami, aby sa zbavili prebytočných kilogramov. Tieto pokusy však veľmi často končia neúspešne. Jojo efekt prichádza skôr, ako by sme sa nazdali. Prečo je to tak?

Prečo diéty nefungujú a je ťažké ich dodržať?
Všetci to poznáme, na začiatku máme toľko energie a odhodlania do chudnutia a zmeny životného štýlu. Overené stravovacie návyky, vystriedajú nové, ktoré sú bohužiaľ často veľmi extrémne a vyžadujú príliš veľa námahy pri dodržiavaní. Popri pracovnom a súkromnom živote sa vyskytujú aj rôzne neplánované situácie ako veľa práce, choré dieťa, návšteva a zrazu si nestíhame pripraviť jedlo podľa striktného jedálnička alebo režimu. Všetko začína byť pre nás veľmi namáhavé a premýšľame nad tým, že sa vzdáme. Dôvod? Stojíme pred rozhodnutím, či sme ochotní venovať všetok náš čas a pozornosť do zmeny životného štýlu. Odpoveď býva jednoznačná, jedlo už nie je pre nás prioritou a z nastaveného predsavzatia opúšťame.

Nový štart
Pre nový štart do nového roka som pre vás pripravila 3 jednoduché tipy. Tieto tri tipy vám pomôžu schudnúť bez stresu bez akejkoľvek diéty alebo mučenia. Určite ste už tieto tipy niekde počuli. Kriticky si položte otázku, či ste ich už dôsledne implementovali vo svojom každodennom živote?

1. Žiadna diéta nefunguje
Žiadna diéta nefunguje! Ak by nejaká fungovala, držali by sme ju asi všetci. Pretože je to len krátky – vystrihnutý úsek z nášho života, častokrát s extrémnymi a nezmyselnými odporúčaniami, ktoré sa nedajú dodržiavať dlhodobo. Za túto krátku dobu sa nenaučíme zdravo stravovať. To čo naozaj funguje, je zdravý životný štýl (s vyváženým stravovaním, pohybom a oddychom) a nastavenie reálnych cieľov. Zmena nášho životného štýlu sa v prvom rade začína v hlave, v rámci nášho nastavenia, že takto chcem žiť a takto chcem fungovať. Aby zmeny v našom živote boli trvalé a dlhodobo udržateľné. Úplne v poriadku je pritom osloviť odborníka, ktorý vám vie byť pritom nápomocný.

2. Každý krok sa počíta
K zdravému životnému štýlu neodmysliteľne patrí pohyb a pohybová aktivita. Každý krok sa počíta a to do slova a do písmena, pretože pohyb znamená zdravie. Chôdza je najjednoduchší pohyb akému je naše telo prispôsobené, preto je pre nás chôdza prirodzená a pre naše zdravie veľmi potrebná. Skúste nabudúce vystúpiť o jednu alebo dve zástavky skôr a prejsť sa peši. Alebo namiesto výťahu použite schody. To je presne to, čo vám môže výrazne uľahčiť chudnutie tým, že trvale spálite viac kalórií bez toho, aby ste sa venovali nejakému športu!

3. Pite viac čistej vody
Je to veľmi jednoduché, ale zároveň také dôležité. Nedostatočný pitný režim spôsobuje zvýšenú únavu, bolesti hlavy, poruchy obličiek a môže dôjsť až ku kolapsu krvného obehu. Pitie vhodných nápojov poskytuje a dopĺňa organizmu nielen potrebné množstvo tekutín, ale aj dôležité minerálne látky a stopové prvky. Telo udržujú v dobrej forme a prispievajú k jeho vnútornej rovnováhe. Voda je totiž rozpúšťadlom mnohých látok, vrátane vitamínov a významne sa uplatňuje v metabolizme na všetkých úrovniach. Praktickejšie tipy na zdravé a chutné jedlá nájdete na mojom Facebooku Zdenka Havettová – Ide o Tvoje zdravie alebo si zvoľte Instagram @ideotvojezdravie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 03:44