Kto je Zdenka Havettová?
Lektorka a odborníčka na výživu, ktorá šíri svoje poznatky a myšlienky na jej facebookovej stránke: Zdenka Havettová - Ide o tvoje zdravie. Okrem toho organizuje rôzne workshopy, na ktorých ľuďom radí, ako sa majú zdravo stravovať. Zdravie bolo taktiež hlavným dôvodom toho, prečo sa výžive začala venovať intenzívne a venuje sa jej doteraz. Absolvovala školu zameranú na celostný prístup človeka a školu Tradičnej čínskej medicíny. V praxi sa inšpiruje bežne dostupnými potravinami, ktoré skrývajú v sebe mocnú silu vyživiť naše telo.
Dnes si pre vás pripravila zoznam desiatich vecí, ktoré by ste mali v zime dodržiavať, aby ste zostali zdravé zvnútra aj zvonku.
1. Oddychujte
Na prvý pohľad to so zdravou výživou nesúvisí, ale s naším životným štýlom a podporou imunity áno. Zimné obdobie slúži najmä k odpočinku. Nájdite si preto čas na dobrú knihu, vychutnajte si šálku teplého čaju alebo skladajte puzzle, čokoľvek pri čom môžete dobre zrelaxovať a dobiť si baterky. Kedysi dávno, naši predkovia v zime toľko nesvietili, viac odpočívali a spali, skúste sa nimi inšpirovať.
2. Dlho varený vývar
Doprajte si aspoň raz týždenne dlho varený vývar z kvalitného mäsa. Pod dlho vareným vývarom rozumieme minimálne 8 hodín. Pre vegánov a vegetariánov zase odporúčam vývar zo strukovín, ktorý je treba doplniť o obilniny. Správna kombinácia strukovín, obilnín a orechov zabezpečí dostatočný príjem všetkých esenciálnych aminokyselín.
3. Fermentovaná zelenina
Fermentované potraviny, ako napríklad kyslá kapusta, patria medzi najzdravšie poklady našej kuchyne. Fermentácia, je prirodzený proces kvasenia, ktorým sa násobia živiny v potravinách. Prírodne kvasené potraviny patria k tým najzdravším, ktoré môžeme do svojho jedálnička zaradiť. Už naše staré mamy a ich mamy využívali túto metódu konzervovania veľmi často. Bol to efektívny spôsob ako zásobiť a uživiť rodinu počas celej zimy hodnotnými vitamínmi.
4. Kvalitné bielkoviny
V zimnom období treba dbať najmä na dostatok bielkovín – rastlinných a živočíšnych a to vo forme mäsa, vajec, rýb a strukovín. Za rastlinné sú to najmä hrach, fazuľa, cícer, šošovica, z ktorých si vieme pripraviť chutné polievky, kaše a prívarky. Mäsové pokrmy je veľmi vhodné kombinovať práve so spomínanou fermentovanou zeleninou.
5. Korenie života
Vyčarujte si typicky vianočnú atmosféru pomocou voňavých korenín ako klinček, škorica, badián, kardamón, aníz a vanilka. Okrem iného, tiež blahodárne pôsobia aj na naše zmysly. Môžete ich pridať do rôznych raňajkových kaší, nákypov, medovníčkov, zákuskov a koláčov. Pri varení bielej ryže, vyskúšajte do hrnca vložiť 1 – 2 ks klinčekov, získate tak jemný orientálny nádych.
6. Šípky
Ak ste využili jesenné obdobie na zber a sušenie šípok, určite sa vám to už vyplatilo. Šípky sú unikátne pre vysoký obsah vitamínu C, betakarotén, ale aj ďalšie vitamíny a minerály. Na prípravu šípkového čaju, treba plody len rozdrviť, zaliať studenou vodou a nechať 30 minút lúhovať. Následne čaj krátko povaríme a scedíme.
7. Zabudnite na zmrzlinu
A neplatí to len pre zmrzlinu. Vyhýbate sa potravinám s vysokým obsahom rafinovaného cukru, sladkostiam, polotovarom, dopekaným polotovarom a hotovým jedlám. Čas venovaný príprave domáceho jedla, je tou najlepšou investíciou pre seba a svoje zdravie. Zapojte do prípravy jedál a pečenia koláčikov aj svoje deti a spríjemnite si tak svoje spoločné chvíle.
8. Polievky
Už naše staré mamy hovorili: „polievka je grunt“. Polievka je naozaj základ dňa. V tomto ročnom období nás viac poteší mäsová, zeleninová alebo strukovinová polievka. Možno trochu netradične môžete vyskúšať polievku aj na raňajky. Aj keď sa nám to môže zdať trochu exotické, naši predkovia kedysi dávno jedávali na raňajky teplé kaše a husté polievky.
9. Jednoduchosť vo výbere jedál
Tešiť sa pevnému zdraviu môžete aj vtedy, ak stavíte na jednoduchosť a striedmosť vo výbere jedál. Najviac sa k tomu priblížite, ak sa sústredíte na sezónne a lokálne potraviny. V oblasti,v ktorej človek žije, rastie prevažne také ovocie a zelenina, ktoré v danom ročnom období aj potrebujete. To znamená, že výber zeleniny by sme z väčšej časti mohli podriadiť ročnému obdobiu.
10. Pečenie
Zimné ročné obdobie je rovnako vhodné na nákypy pečené v rúre. Je to veľmi jednoduchý spôsob ako si pripraviť jednoduché a rýchle jedlo. Využiť pri tom môžete rôzne druhy obilnín ako pšeno, pohánka, amarant, naturálna ryža, polenta, koreňová zeleninu a vajíčka.Určite to zvládnete, pomôže Vám k tomu aj FB profil Ide o Tvoje zdravie alebo Instagram ideotvojezdravie, kde nájdete veľa inšpirácií a nápadov na varenie.