shutterstock.com
StoryEditor

Chudnite cez noc! Znie to rozprávkovo, ale naozaj to funguje

23.08.2020, 18:00
Životný štýl
Vápnik, železo a zinok sú naozajstné spaľovače tukov – otestujte ich silu.

V ľudskom tele bez nich nič nefunguje. Spolu so slnečným svetlom sú minerálne látky základným kameňom existencie živých buniek a dá sa povedať, že sú dôležitejšie než vitamíny. V posledných rokoch vedci skúmali ďalšie vlastnosti týchto životne dôležitých nutričných látok a zistili, že vďaka nim sa budíme každé ráno o niečo štíhlejší. Samozrejme, za predpokladu, že telo poriadne rozohrejeme potravou. Doplňte si ich s pomocou stravy najmä večer, aby v noci mohli „makať“ na vašej postavičke.

Železo
Dodá chýbajúcu energiu
Železo je potrebné na zásobovanie organizmu kyslíkom. Ak chýba, cítite sa bez energie, malátni a nič nezvládate. Namiesto športu si zdvíhate náladu polihovaním na gauči s čokoládou v ruke. V dôsledku toho vaša hmotnosť stúpa. Výskumy dokázali, že nedostatok železa zastavuje chudnutie, a to aj keď si dávate pozor na každú kalóriu. Riešením je napríklad zelená šťava z mladej pšenice, ktorá povzbudí látkovú výmenu. V kombinácii s pohybom začne narastať svalová hmota a odbúravajú sa tuky. Zdrojom železa je aj mäso, strukoviny a proso.

Zinok
Brzdí návaly hladu
Zinok znižuje prirodzeným spôsobom hladinu cukru v krvi, a tak predchádza návalom veľkého hladu a stará sa o to, aby hormóny spôsobujúce priberanie neblokovali odbúravanie tukov. Ak telu chýba zinok, hormonálna rovnováha sa rýchlo naruší. Dôsledkom môže byť oslabenie imunitného systému, vypadávanie vlasov, suchá pokožka alebo lámanie nechtov. Zinok môže organizmus čerpať z červeného mäsa, ementálu, šošovice, sezamu alebo ovsených vločiek v kombinácii s červeným ovocím.

Vápnik
Tukom nedá šancu
Tento minerál je potrebný na výstavbu kostnej hmoty, skloviny a životaschopnosť buniek. Ak ho má telo nedostatok, siahne organizmus po jeho záložnom zdroji, ktorý sa nachádza v kostiach, takže hrozí vznik osteoporózy. Vápnik je okrem toho pravým požieračom tukov. Pri správnom dávkovaní rozpustí aj tukové vankúše na bruchu a stehnách. Ak jedlo obsahuje málo vápnika, berie to telo ako signál hroziaceho hladovania a látková výmena sa výrazne spomalí. Zdrojom vápnika je mlieko, syry, tvaroh, minerálne vody, kapusta, brokolica, fenykel, rukola, lieskové orechy a para orechy.

Jedlá obsahujúce MINERÁLY

  • VÁPNIK
    mlieko, syry, mak, tvaroh, mandle, sardinky, jogurt, tofu, brokolica, špenát...
  • ZINOK
    tekvicové semiačka, mäso, vajíčka, špenát, brokolica, pivovarské kvasnice, arašidy, šošovica...
  • ŽELEZO
    špenát, hrach, červená repa, jablká, maliny, marhule, celozrnné a špaldové pečivo, sója, tofu...

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 07:04