shutterstock.com
StoryEditor

Doprajte vašim „polovičkám“ pokojný spánok. Sedem tipov, ako zmierniť chrápanie

25.06.2020, 18:00
Životný štýl
Možno vám bude stačiť zmeniť iba jednu vec a vaše alebo partnerove dýchanie bude opäť tichučké a čistučké.

Spite na boku
Pozícia na boku môže predchádzať ochabnutiu svaloviny, ktorá by mohla utláčať dýchacie cesty. Môžete tiež využiť starý trik, ktorý spočíva v priviazaní tenisovej loptičky k vášmu chrbtu tak, aby vám znemožnila spať na chrbte. Ak máte doma polohovaciu posteľ, je možné zdvihnúť časť pod hlavou tak, aby nedochádzalo k tlaku dýchacích ciest.

Využite silu mätového oleja
Pepermintový, teda mätový olej je vhodný na dekongesciu sliznice, teda na jej spľasknutie. Po aplikácii pocítite úľavu pri dýchaní a zbavíte sa nepríjemného chrápania. Dobre poslúži aj voduľka kanadská – rastlina s podobným účinkom ako pepermintový olej. Výťažok z tejto rastliny je dostupný vo forme tekutej aj práškovej. Taktiež je možné pripraviť čaj z voduľky aj z mäty (pepermintu). Len si dávajte pri príprave čaju pozor, aby neobsahoval kofeín, po ktorom by bolo ťažké zaspať.

Užívajte vitamín C
Sinusitídy alebo zápaly vedľajších dutín dýchacích ciest hrajú úlohu v mechanizme vzniku chrápania. Počas zápalu dochádza k ich upchatiu a zhoršenému dýchaniu. V tomto momente si pomáhame dýchaním s otvorenými ústami a pri ochabnutí svalov hrdla vzniká chrapot. Vitamín C slúži ako prevencia vzniku sinusitíd a nachladnutia všeobecne, pretože podporuje náš imunitný systém. Medzi potraviny bohaté na vitamín C patrí papája, ananás, brokolica, kivi a iné.

Zafixujte si čeľusť
Dosiahnete to prostredníctvom ústneho aparátu, ktorý vám môže predpísať lekár. Aparát umožňuje fixáciu dolnej čeľuste k nepohyblivej hornej čeľusti. Tým sa zabráni posunu dolnej čeľuste smerom dozadu ku krku a dýchacie cesty sú tak otvorené pre prúdiaci vzduch. Americká asociácia zubárov sa zhoduje v názore, že aparát používaný na noc je efektívnou metódou, ako predchádzať a zabrániť chrápaniu.

Schudnite
Ak trpíte obezitou, vaša nadmerná hmotnosť pôsobí najmä v polohe v ľahu ako záťaž na dýchacie cesty. Spôsobí obštrukciu, ktorá sa prejaví sťažením dýchania a chrápaním v priebehu spánku. Napríklad štúdia, ktorá bola publikovaná v Lung India, došla k záveru, že obvod krku ľudí trpiacich chrápaním je signifikantne väčší než obvod krku ľudí netrpiacich chrápaním, a to pre všetky BMI skupiny. Z tohto vyplýva, že redukcia hmotnosti vedie k zlepšeniu dýchania počas spánku a môže byť jednou z metód, ako sa zbaviť chrápania.

Používajte zvlhčovač vzduchu
Príliš suchý vzduch môže zhoršovať vaše chrápanie. Dýchanie dostatočne zvlhčeného vzduchu nedráždi vaše sliznice a uvoľňuje dýchacie cesty. Navyše môžete do zvlhčovača pridávať bylinné esencie, ktoré taktiež pôsobia pozitívne na uvoľnenie dýchacích ciest.

Obmedzte alkohol a mliečne výrobky
Alkohol podporuje relaxáciu svalov. A pretože mnoho ľudí chrápe práve v momente, keď sú ochabnuté svaly krku a jazyka, je jasné, že alkohol celú situáciu len zhoršuje. Mlieko a mliečne výrobky zahlieňujú náš organizmus a zhoršujú tak aj naše chrápanie. Vytvárajú na slizniciach mukózny povlak, ktorý zhoršuje možnosť výdychu. Pokúste sa tiež obmedziť väčší prísun stravy. Plný žalúdok mechanicky tlačí na bránicu a zhoršuje dýchacie pohyby.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 10:26